Annons

Annons

Hallå experten, hur solar man säkert?

När är farligast att sola? Hjälper det med solkräm? Vi frågade solproduktsproffset Maria Matsson, chef på Omega Pharma, där man utvecklar och förbättrar bland annat ACOS solskyddsprodukter som säljs på apoteken.

Experten svarar på solfrågor.

1. Ska vi försöka undvika sommarsolen helt om vi har känslig hud?
Nej, sol i måttliga doser är nyttigt! D-vitaminet från UVB-strålarna verkar kunna ge skydd mot flera olika typer av cancer, och kanske också andra sjukdomar som diabetes typ 1 och hjärtsjukdom. Att vi behöver vistas ute i sol- och dagsljus för att inte få benskörhet är känt sedan länge. Dessutom blir man pigg!

Annons

2. Vad händer i huden om vi solar för mycket utan skydd?
”Solbrännan” är egentligen hudens försök att skydda sig mot solljusets skadeverkningar i cellerna. Vår hud består av tre lager: överhuden, därunder läderhuden och längst ner underhuden. I överhudens nedersta cellager finns de pigmentbildande cellerna som kallas melanocyter. När solens UV-strålning når huden stimuleras melanocyterna till att bilda brunt pigment, melanin, som utgör vårt naturliga solskydd.
När vi har fått för mycket sol blir huden efter ett tag röd och irriterad, vanligen 6-8 timmar efteråt. UVB-ljuset har orsakat en inflammation i huden.
På sikt påskyndas hudens åldrande och risken för hudtumörer ökar. Den farligaste är malignt melanom, skivepitelcancer, som i enstaka fall kan sprida sig i kroppen och bli svår att behandla, samt basalcellscancer och. Aktinisk keratos, ett möjligt förstadium till hudcancer.
För tidigt åldrad hud är ett ofarligt men fult resultat av överdrivet solande.

3. Hur kan jag bygga upp min huds naturliga solskydd?
Mitt bästa råd är: Ägna dig inte åt att sola – utan att vara i solen! Ligg inte och ”pressa”, var aktiv och rör på dig. Vill du ligga och vila på stranden, håll dig i skuggan eller halvskugga, använd parasoll..
Vi kan bygga upp vårt naturliga solskydd ett steg i taget: 20-30 minuter i solen (mindre för ljushylta och solkänsliga på sydliga breddgrader) första soldagen. Om huden visar att det är OK, genom att inte blir röd, kan man öka på sina stunder i solen med 10-15 minuter per dag. Totalt bör man helst inte vara i direkt sol mer än två timmar per dag.

4. När på dagen är solen ”farligast”?
Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14.
Undvik solen mitt på dagen, särskilt på sydligare breddgrader. Passa på att ta en siesta som lokalbefolkningen gör.

5. Tål jag solen bättre om jag inte är blond?
Det är inte bara de bleka och rödlätta som är riskpersoner. Även den som är mörkhårig kan få skador av solen. Har man en hud som sällan råkar ut för svidande solskador kan man förledas att tro att man ”tål hur mycket sol som helst”. Men även om man har en hud som aldrig blir röd och alltid brun kan man drabbas av hudcancer. Det kan röra sig om ärftliga faktorer.

6. Har barn har känsligare hud än vuxna?
Om små barn blir brända av solen ökar risken för att de senare i livet kan utveckla allvarliga hudförändringar.
Om man är på semester på sydliga breddgrader kan man ordna ett solparasoll, spänna upp en filt eller ett badlakan, eller låta dem leka under ett stort träd.
Barn under ett år ska helst inte utsättas för direkt solstrålning alls. Äldre barn ska helst inte vara avklädda i solen mer än högst en halvtimme. Men om det är oundvikligt bör deras hud skyddas med ett medel som har hög solskyddsfaktor. För svenska förhållanden rekommenderar vi idag skyddsfaktor 30-50.

7. Hur använder jag solskyddsmedel på rätt sätt?
Kläder är det bästa solskyddet, men solkrämer behövs som komplement. Man bör helst smörja in sig innan man går ut i solen och sedan minst var tredje timme om man badar eller svettas mycket. Det skall dessutom vara ett ganska tjockt och jämnt lager.
Det finns ”vattenresistenta” solskyddsmedel, men effekten försvinner delvis om man badar mycket.

8. Finns det mediciner som gör att man inte ska sola?
Vissa mediciner kan bidra till solskador, till exempel antibiotika av typ Vibramycin och Doxycyklin, och smärtgel som smörjs på huden mot muskelvärk (de som innehåller ketoprofen), och som kan ge besvärliga brännskador.

9. Är den svenska solen ”snällare” än i sydligare länder?
Ju närmare ekvatorn man kommer, desto starkare blir solen.
Den svenska solen inte är inte lika stark, men du behöver ändå hög solskyddsfaktor eller täckande kläder mitt på dagen när solen står som högst.

10. Vilken typ av solskyddsmedel är mest effektiv?
Det finns idag många olika former, lotion, kräm, stift, spray. Det mest effektiva solskyddet är det som du tycker om att använda! Inte det som blir stående i badrumsskåpet.

Gå till ditt apotek och be personalen om hjälp att välja den skyddsfaktor som passar just din hudtyp och dina solvanor. Har du känslig hud ska du absolut använda en hög skyddsfaktor. Den högsta faktorn heter 50+.
Det nyaste är solkrämer som innehåller ämnen som stimulerar melaninproduktionen. Det är inte fråga om ”brun-utan-sol”, de nya medlen förstärker och förlänger hudens solbruna färg . Tanken är att man på så sätt minskar sin tid i solen.

Av Susanna Hauffman Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…