Annons

Annons

Han fick Inga-Lill att våga satsa på kärleken

För åtta månader sedan tvivlade Inga-Lill på att hon någonsin skulle möta kärleken igen. Nu är hon lyckligt nygift. Även den busige katten Sixten har samtyckt till äktenskapet.

Sture Nilsson och Ingalill Rosengren

Sture och Inga-Lill

Bröllopsvalsen sitter som en smäck där nere på stranden i Stråvalla mellan Göteborg och Varberg.
– Sture och jag har svävat fram som på små rosa moln ända sedan vår första riktiga kram, berättar Inga-Lill Rosengren, 67, och ger sin nyblivne make, Sture Nilsson, 72, en uppskattande blick.
Vi ska återkomma till ögonblicket som bokstavligen fick tiden att stanna.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva något liknande, fortsätter Inga-Lill. Det är som en saga! Jag är så otroligt lycklig!
Inga-Lill, som arbetat som sjuksköterska, har ett 20 år långt, barnlöst äktenskap bakom sig. Vid skilsmässan 1996 var hon övertygad om att hon aldrig mer skulle släppa en man över tröskeln. En katt fick räcka.
– Helt ensam ska ingen människa leva, säger hon bestämt.
Sedan fem år tillbaka heter katten i hennes liv Sixten. Han är en helig birma.
– Med åren blev Sixten allt stökigare om nätterna, säger Inga-Lill. Han väckte mig alltid 02.30. Var jag för trött för att kravla mig ur sängen for han runt och rev ner tavlor och porslin i lägenheten i Jönköping. Han gav sig inte förrän jag var på benen och höll honom sällskap fram till gryningen. Då kunde vi båda sova några timmar till…

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Sture Nilsson och Ingalill Rosengren

Inga-Lill med katten Sixten

En väninna till Inga-Lill satte in kontaktannonser i tidningarna.
– Hon frågade om inte jag också skulle annonsera. ”Aldrig i livet!” svarade jag. Men förra året fick jag höra att en annan väninna dejtade via kontaktsajten Mötesplatsen. ”Och här sitter jag och låter livet gå mig förbi”, tänkte jag och tog mig en titt på den där webbplatsen.
Omedelbart fick hon syn på Sture, den ekologiske Göteborgsbagaren som bosatt sig i Stråvalla på äldre dar. På Mötesplatsen kallade han sig ”Glader”.
– Han såg verkligen glad ut, jag blev lite knäsvag bara av hans blick, ler Inga-Lill, som registrerat sig som ”Violen”.
Att Glader hade en skogsbruksfastighet vid havet, var konst- och kulturintresserad och en hejare på att laga mat och baka gjorde honom inte mindre intressant.
– Jag tänkte skicka ett mejl till Glader, men så krävde Sixten min fulla uppmärksamhet …
Dagen därpå låg det ett meddelande i Inga-Lills mejlkorg. Sture (Glader) hade sett att Violen kikat på hans medlemsprofil. Han gillade hennes foto och beskrivningen hon gjort av sig själv, men bodde de inte lite väl långt ifrån varandra?
Ett antal mejl och fyra dagar senare – den 22:e december 2015 – träffades de på kulturhuset Spiran i Jönköping.
– Vi pratade oavbrutet under den lunchen, berättar Inga-Lill. Jag var så nervös att jag inte ens märkte att vi åt lax med dillstuvad potatis.

Det var ödesbestämt att vi skulle träffas!

Sture frågade lite försiktigt om Inga-Lill hade lust att fira nyår med honom och hans grannar, i hans hem i Stråvalla. ”Inte i vinter”, svarade hon.
– Vi skildes åt utan ett ord om att ses igen, minns Inga-Lill. Jag visade hans bild för en 93-årig väninna. ”Honom släpper du väl aldrig?” sa hon. Och när hennes dotter sa samma sak skickade jag Sture ett mejl, att jag tänkt om beträffande nyårsaftonen …
– Jag blev jätteglad för mejlet, berättar Sture, som annars låter Inga-Lill prata.
Sedan tillägger han:
– Men förvånad blev jag inte. Det kändes som om vi känt varandra länge, fast vi just träffats …
– Man kan nästan tro att vi varit mor och son i ett tidigare liv, om det nu finns något sådant, ler Inga-Lill. Jag kan drabbas av oerhört starka moderskänslor gentemot Sture, samtidigt som vi är man och hustru. Sture förstår vad jag pratar om.
– Ja, det är något väldigt speciellt i det här, medger han som har ett 43-årigt äktenskap bakom sig, ett äktenskap som gett en dotter och två barnbarn som nu är 19 och 16 år gamla.

Inga-Lill och Sture firade nyår ihop, men de höll sig på var sin kant. Men när Sture kom till Jönköping och hälsade på släppte det. I Inga-Lills vardagsrum kramades de.
– Klockan var 12 när vi började kramas och 15 när vi uppmärksammade att tre timmar av våra liv bara försvunnit. Det var som yoga eller meditation. Ingen av oss vet riktigt vart de där tre timmarna tog vägen!
– Jag tror inte att det var en slump att vi två träffades, fortsätter Inga-Lill. Sture hade träffat många kvinnor efter skilsmässan, men det hade aldrig stämt riktigt. Och så plötsligt! Det här var ödesbestämt!
Tre veckor senare körde Sture det första flyttlasset från Jönköping till Stråvalla.
– Jag var orolig för hur Sixten skulle bete sig, säger Inga-Lill. Men katten fick något slags inre ro så fort vi kom hit. Den före detta innekatten tar nu skogspromenader i vårt sällskap. Och han sover om nätterna!

Hänglås

Sture och Inga-Lill hängde ett hänglås på bron till Louvren

Den 19:e april blev det dubbelförlovning för Inga-Lill och Sture.
– Först förlovade vi oss i Monets trädgård strax utanför Paris. Sedan satte vi ett hänglås i räcket på gångbron vid Louvren och kastade nyckeln i Seine, så som tonåringarna gör för att bekräfta sin kärlek.
Deras medresenärer jublade och hurrade när de fick veta vad Inga-Lill och Sture hade gjort.
Och än mer jubel blev det när guiden – på Stures begäran – spelade ”Je t’aime” med Serge Gainsbourg för Inga-Lill.
Sedan dess har Sture bjudit Inga-Lill på många hemgjorda fiskfärsbiffar.
– Och Inga-Lill har fått min trädgård att blomma, säger Sture och ser oförskämt lycklig ut.
Den 6:e augusti stod bröllopet i Stråvalla kyrka. Efterfesten hölls i ett partytält i Stures dotters trädgård. Och framåt senhösten, vintern blir det en bröllopsresa till Karibien.
– Mjau, säger katten Sixten.
Helig eller ej – han ska inte med på bröllopsresan.

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström

LÄS OCKSÅ
Efter 50 år har vi fortfarande roligt ihop!

Olle åkte ur Bonde söker fru, men hittade Lisa!

10 vanor alla lyckliga människor har gemensamt


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…