Annons

Annons

Han sjunger för sin döda farmor: ”Hon bad mig alltid sjunga, men jag gjorde det aldrig”

Artisten Kapten Röds farmor Bibbi önskade i många år att han skulle sjunga för henne på äldreboendet. Men han gjorde det aldrig och nu när hon är död ångrar han det djup. "Det känns som en upprättelse att få sjunga för henne nu", säger Kapten Röd i premiäravsnittet av "Ebbots ark".

När rockstjärnan Torbjörn ”Ebbot” Lundberg från det internationellt kända The Soundtrack of our lives väljer att kasta loss i bästa sändningstid, ser han till att göra det med stora delar av den svenska artisteliten ombord. På den tremastade skutan TS Westkust seglar han som programledare för ”Ebbots ark” runt i den bohuslänska skärgården och gör strandhugg för att bjuda på musik.

Annons
Ebbot Lundberg är en av Sveriges största rockstjärna och programleder nu Ebbots Ark

Ebbot Lundberg har varit producent åt bland annat The Cardigans. Olle Ljungström och Caesars. Bild: SVT

Varje gäst bjuder på en cover med stark personlig koppling och när rapparen och reggae-artisten Kapten Röd ställer sig på scenen på Brännö Brygga är det knappt ett öga torrt hos programledare Ebbot Lundberg och de andra deltagarna Miriam Bryant och Ane Brun.

Farmor främsta supportern

Kapten Röd, eller Björn Nilsson som han egentligen heter, kommer från Göteborg och hade en väldigt nära relation med sin farmor Bibbi. Han hälsade ofta på henne på ålderdomshemmet.

Gilla Året Runt på Facebook

– Hon var mitt största fan kan man säga. När man öppnade dörren så möttes man av en stor vägg av tidningsurklipp. Alla på hela avdelningen visste att nu kommer Kapten Röd. Jag var inte Björn där, utan Kapten Röd. Vi tog alltid ett ärevarv. Hon tog mig under armen och visade upp mig för alla andra som bodde där, berättar Björn ”Kapten Röd” Nilsson i programmet.

Hans farmor Bibbi ville alltid att han skulle sjunga en låt på ålderdomshemmet. Men trots att hon bad honom många gånger, så gjorde han aldrig det. Nu är chansen borta, Bibbi gick bort för några år sedan. När han får frågan om han ångrar det nu ser han plågad ut.

–  Ja, hemskt mycket. Det är så fånigt att jag inte kunde bjuda på det. Hon var ju superstolt lilla Bibbi och så kunde jag aldrig ge henne det att ”ja det är klart att jag kan sjunga en låt”. Det var ju för henne och hennes kompisar.

Kapten Röd / Björn Nilsson

Kapten Röd hade en mycket nära relation med sin farmor som nu har gått bort. Bild: SVT

”Vila i frid”

En anledning till att han aldrig sjöng något för farmor Bibbi var att avståndet mellan hans roller var så stor för honom.

– Det är långt ifrån Björn hemma i soffan hos farmor upp till scenen där jag står som Kapten Röd, förklarar han.

Men mitt i skärgårdsidyllen på Brännö Brygga så kliver Kapten Röd upp på scenen och sjunger för henne till slut. För första gången någonsin sjunger han en cover, Ted Gärdestads ”Come give me love”, och dedikerar den till sin älskade, lilla farmor.

– Vila i frid, säger han framför hundratals i publiken.

Ane Brun, Kapten Röd, programledare Ebbot Lundberg och Miriam Bryant

Ane Brun, Kapten Röd, programledare Ebbot Lundberg och Miriam Bryant skålar i skärgården. Bild: SVT

Känner lättnad

De andra deltagarna  och publiken  jublar när låten är slut.

– Finns det någon frekvens som hörs i himlen, så var det definitivt den här. Den nådde nog henne. Det var mäktigt och otroligt vackert, säger Ebbot Lundberg.

– Jag blev väldigt rörd, säger Miriam Bryant.

Björn ”Kapten Röd” Nilsson är lättad och beskriver det som att en stor tyngd har släppt.

– Att jag aldrig sjöng låten för farmor har fått en liten upprättelse. Nu har jag gjort något hon hade velat, som jag själv hade så svårt för då.  Jag har känt en sorg att jag inte sjöng den för henne, men jag känner mig glad och tacksam att jag har fått göra det nu, säger han rört.

Alla deltagare i ”Ebbots ark”

Avsnitt 1

Miriam Bryant

Miriam Bryant

Miriam Bryant. Bild: Mattias Hansson / IBL Bildbyrå

Den svenska sångerskan och låtskrivaren Miriam Bryant föddes den 8 mars 1991 i Göteborg. Hon debuterade med singeln ”Finders, keepers” 2012 och har sedan dess släppt ett album och två EP:s. 2015 blev Miriam Bryant ett med svenska folket efter att ha varit med i TV4:s program ”Så mycket bättre”. Året efter blev hon historisk efter att för första gången ha erövrat platserna ett, två och tre på ”Svensktoppen”.

Kapten Röd

Kapten Röd är artisten Björn Nilssons artistnamn

Kapten Röd. Bild: Gustav Hugosson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Bakom artistnamnet finns göteborgaren Björn Nilsson, född den 7 juli 1983. Han är förutom rappare och reggae-artist även producent för bland annat General Knas och Calle P. Kapten Röd har släppt två album och har berättat för GP att den folkkära popstjärnan Håkan Hellström är hans mentor. Året efter sin andra skiva kammade han hem pris för årets artist och årets liveartist på ”P3 Guld”.

Ane Brun

Ane Brun

Ane Brun. Bild: Mattias Hansson / IBL Bildbyrå

Sångerskan Ane Brun heter egentligen Ane Kvien Brunvoll och föddes den 10 mars 1976 i norska Molde. Sedan 17 år tillbaka bor norskan i Stockholm och driver sitt egna skivbolag. I dag har hon släppt sju studioalbum och har samarbetat med storheter som Leonard Cohen och Peter Gabriel. 2011 var första gången hon offentligt berättade att hon hade den autoimmuna, reumatiska sjukdomen SLE.

Avsnitt 2

Lasse Holm

Lasse Holm

Lasse Holm. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Lars-Eric ”Lasse” Holm föddes den 9 december 1943 i Stockholm. Han är en svensk låtskrivare, pianist och sångare och har skrivit nära 20 bidrag till svenska Melodifestivalen. Under sitt egna namn är han kanske allra mest känd för sin stora hit ”Canelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia)”. Under åren har Lasse Holm bland annat varit programledare för ”Sikta mot stjärnorna”, ”Melodifestivalen” och ”Diggiloo”.

Annika Norlin

Annika Norlin

Annika Norlin. Bild: Magnus Sandberg / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Annika Norlin föddes den 22 november 1977 i Östersund och är sångare och låtskrivare. Hon har regelbundet gett ut musik på både engelska och svenska under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!. Hennes låtar har upprepade gånger hyllats och lånats av andra artister, som låten ”Någon gång måste du bli själv” som rapparen Petter samplade till hitlåten ”Logiskt”. Förutom att vara bejublad artist är Annika Norlin utbildad journalist och läser just nu till psykolog i Umeå.

Joy M’Batha

Joy M'Batha är rappare och tillsammans med rapparen Frej Larsson.

Joy M’ Batha. Bild: Mattias Hansson / IBL Bildbyrå

Joy M’Batha föddes den 13 november 1994 och är uppvuxen i skånska Stehag. Joy, som är hennes artistnamn, slog igenom när hon medverkade på rapparens Lorentz singel ”Dit där vinden kommer”. Hon beskriver som själv i SvD som kaxig och rappar rader som ”I have a dream, jag är den nästa Luther King”. 2016 gjorde hon den officiella EM-låten i fotboll, ”Mitt team”, tillsammans med rapparen Frej Larsson.

Avsnitt 3

Per Andersson

Per Andersson är skådespelare och komiker

Per Andersson. Bild: Björn Lindahl / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Komikern, skådespelaren och regissören Per Andersson föddes den 17 november 1976 i Mölndal. Han är en av grundpelarna i den svenska humorgruppen Grotesco och har setts flitigt i rutan genom åren i bland annat ”Parlamentet”, ”Robins” och ”Melodifestivalen”. Några udda saker ur den gedigna karriären är att Per Andersson har genomfört en cykelturné genom hela Sverige, spelat både Tiger och Ior i en Nalle Puh-teater och fick 2017 en spårvagn med sitt namn på i Göteborg.

Veronica Maggio

Veronica Maggio deltar i Ebbots ark

Veronica Maggio. Bild: Magnus Sandberg / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Popstjärnan Veronica Maggio föddes den 15 mars 1981 i Uppsala. Hon kunde ha slutat som journalist, men avbröt sina studier på JMK i Stockholm och blev i stället upptäckt av sin framtida manager efter att hen hört en låt på en kompis dator. I dag har Veronica Maggio släppt fem album, det senaste kom 2016 och heter ”Den första är alltid gratis”. Under åren har hon samarbetat med artister som Håkan Hellström och Salem al Fakir och blivit rikligt prisad på bland annat ”Grammisgalan” och ”P3 Guld”.

Loney Dear

Loney Dear heter egentligen Emil Svanängen och ska delta i Ebbots ark

Loney Dear. Bild: All Over Press / IBL Bildbyrå

Bakom namnet Loney Dear finns artisten och kompositören Emil Svanängen som föddes 26 mars 1979. Han har berättat för Djungeltrumman att han vill att hans musik ska verka som ”400 lyckliga soldater i skabbiga marinblå kläder, frusna, och överlyckliga över att de aldrig stötte på den andra armén”. Fyra av hans totalt sju album är självutgivna. Under stora delar av 2009 turnerade Loney Dear med den amerikanska musikern och singer-songwritern Andrew Bird.

Avsnitt 4

Tommy Körberg

Tommy Körberg uppträder

Tommy Körberg. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Sångaren och skådespelaren Tommy Körberg föddes den 4 juli 1948 i Norsjö i Västerbotten. Han fick sitt stora genomslag redan 1968 och var med och tävlade i ”Eurovision Song Contest” med ”Judy min vän” året efter. Sedan dess har vi kunna följa den folkkära Tommy Körberg på såväl musikscenen som de största teater- och musikalscenerna. Många gånger har han också återvänt till schlagervärlden, senast 2013 med gruppen Ravaillacz med låten ”En riktig jävla schlager”.

Loreen

Loreen

Loreen. Bild: Jorma Valkonen

Sångerskan och låtskrivaren Lorine ”Loreen” Talhaoui föddes den 16 oktober 1983 i Åkersberga. Loreen blev känd genom en fjärde plats i Idol 2004. 2012 blev hon en internationell stjärna när hon vann ”Eurovision Song Contest” med låten ”Euphoria” i Azerbadjan. Där blev hon också historisk genom att få flest tolvor någonsin, 18 stycken. 2017 var hon tillbaka i ”Melodifestivalen” med låten ”Statements”. Att Loreen inte gick direkt till final, utan Andra chansen, fick internationell publik att rasa och lyssnare från San Mario ville att hon skulle tävla för dem istället, enligt SVT.

Adam Pålsson

Skådespelaren Adam Pålsson gästar Ebbots ark

Adam Pålsson. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Adam Pålsson föddes den 25 mars 1988 i Stockholm och är skådespelare och musiker. Adam Pålsson är känd för sin roll Rasmus i den hyllade serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” och som Emil Larsson i ”Bron”. Han är även sångare i popbandet ÅR&DAR och har, vilket kanske är mindre känt, även skrivit och framfört sin egen version av Hamlet. 2017 vann han Kristallen-pris för årets bästa manliga skådespelare i en tv-produktion.

Avsnitt 5

Ola Salo

Ola Salo

Ola Salo. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Ola Salo föddes den 19 februari 1977 i Avesta och är rocksångare, låtskrivare och tonsättare. Han är mest känd för att ha varit frontfigur i bandet The Ark som bildades 1991. 2007 kom bandet på en 18:e plats i ”Eurovision Song Contest” med låten ”The worrying kind”. Under åren har artisten arbetat flitigt på musikalscenen med roller i exempelvis Jesus Christ Superstar och Kristina från Duvemåla och synts i tv-programmen ”The Voice Sverige”och ”Så mycket bättre”. 2015 släppte Ola Salo sitt första soloalbum.

Rebecca & Fiona

Rebecca & Fiona

Rebecca & Fiona. Bild: Eero Hannukainen / IBL Bildbyrå

Rebecca & Fiona är en svensk DJ- och popduo som består av Rebecca Scheja, född 26 januari 1989, och Fiona FitzPatrick, född 14 januari 1986. 2010 släppte de sin första singel ”Luminary Ones” och samma år medverkade de i en prisad, självbetitlad tv-serie på SVT:s webb. Duon har släppt två album och har under åren samarbetat med bland annat Adrian Lux och den amerikanska DJ:n Kaskade. 2015 bytte Rebecca & Fiona inriktning till att bli mer traditionella popsångerskor.

Hurula

Hurula. Bild: Anette Lindfors Persson / IBL Bildbyrå

Hurula heter egentligen Robert Hurula Pettersson och föddes den 8 november 1979 i Luleå. Han solodebuterade 2014 med albumet ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för” och hans skivbolag Luger beskriver honom som ”det svenska punkarvets mest självklara fanbärare”. Förutom sitt soloprojekt är Hurula även gitarrist och sångare i banden Masshysteri och The Vicious.

”Ebbots ark” sänds söndagar klockan 20.00 i SVT 1, med premiär den 17 september.

Text: Cecilia Ahle

Läs också:

Här är årets värdstad för Musikhjälpen

Lotta Engberg om förändringen: Jag gjorde allt dumt

Ny säsong för Parneviks: Alla är jättetaggade

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…