Annons

Annons

Här är Året Runts nya kattexpert!

Anders Paulsson
Susanne Hellman Holmström är kattbeteenderådgivare, författare, föreläsare och bloggare. Du kanske känner igen henne från SVTs Go´kväll?! Hela hennes liv kretsar kring katter. Genom åren har hon hjälpt tusentals kattägare att gå en bättre relation till sina djur.
– Katter är ofta lite missförstådda, säger hon.

 Minns du din första katt?
– Jag var sju år och hade lärt mig läsa. Jag såg en lapp med ”katt bortskänkes” på Konsum och gick och hämtade den i skolväskan. Jag fick faktiskt behålla den, fast mamma var allergisk.

Hur många katter har du idag?
– Åtta stycken. Sju brittiska korthår och en huskatt. Hon kom hit för tre år sedan och flyttade in. Vi sade att det var fullt, men hon sade att ”det struntar jag i för jag har ingenstans att bo”. Hon har lindat mig runt sitt lillfinger.

 

Hur ser din professionella kattkarriär ut?
– Jag har drivit kattbutik och kattpensionat och arbetat som näringsrådgivare för kattmat. På 80-talet började jag föda upp katter. Jag är också föreläsare och författare och medverkar regelbundet i TV-magasinet Go’kväll och i P4 Kristianstad.

 

Vilket är det vanligaste kattproblemet?
– Katter som kissar där de inte ska. Det finns en myt som säger att en katt som börjat kissa där den inte ska, inte kan sluta. Att det bara är att avliva och skaffa en ny. Så är det inte! Det finns alltid en orsak till ett beteende.

 

Går det att få katten att ändra beteende?
– Katter är lite missförstådda. Många tänker att det är ett djur som går dit den vill när den själv vill. Men man kan lära katter massor av saker. De är tänkande djur som betraktar och speglar sin ägare mycket. En del katter har tråkiga liv, de är jägare men får inget uppdrag. Då kanske de börjar klösa på möbler i stället.

 

Finns det raser som är mer problematiska än andra?
– Nej, egentligen inte. Men en del kattägare läser inte på under rasbeskrivningen om den utvalda rasens temperament utan tittar bara på hur snygg och läcker katten ser ut.

 

Vilket råd vill du ge blivande kattägare?
– Börja med att titta på dig själv innan du väljer katt. Är du aktiv eller lugn, hur mycket tid har du och hur stort bor du? Vill du ha en musjägare eller en mysig kompis i soffan? Skaffa en rasbok och se vilken ras som passar bäst in på dina önskemål. Leta efter din ”perfect match”!

 

När är det dags att söka hjälp?
– Så fort du tycker att du har ett bekymmer. Vänta inte. Ring en beteenderådgivare direkt.
452019147
SKICKA DINA KATTFRÅGOR TILL OSS!
Nu startar vi en frågespalt om katter. Fråga Susanne om din katts beteende och fostran.
Skriv till:
Året Runt
Box 27715
115 91 Stockholm.
Märk kuvertet ”Kattfrågan”.
Du kan också mejla din fråga till [email protected]

 

DU KAN OCKSÅ SKICKA DINA FINA BILDER TILL OSS!
Nu kan du skicka katt- och hundbilder till oss på Året Runt. Bilderna kommer att publiceras på vår hemsida, aretrunt.se.
Mejla en bild till [email protected] och skriv några rader om din katt eller hund.

 

Annons
Av Marie Flodin Foto: Andreas Paulsson, Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…