Annons

Annons

Här är de tolv finalisterna i ”Sveriges Mästerkock”

Det var tårarnas afton i "Sveriges mästerkock" i TV4 när den sista gallringen gjordes. Både av besvikelse och av glädje. "I år har det varit tuffare konkurrens än någonsin", säger jurymedlemmen Markus Aujulay i programmet.

Expertjuryn i Sveriges Mästerkock 2018. Leif Mannerström, Markus Aujulay och Mischa Billing. Bild: Pär Bäckstrand/TV4

Uttagningarna i ”Sveriges mästerkock” i TV4 har gått in i skarpt läge. 25 hoppfulla amatörkockar har samlats i Gävle för att imponera på juryn. Det är här det avgörs vilka som får lämna in sina förkläden och vilka tolv som får fortsätta med till Stockholm och huvudtävlingen.

Annons

Och amatörkockarna får en klassisk råvara att jobba med, strömming.

Uppdraget blir att presentera klassikern på ett nytt sätt. Redan tidigt i programmet står det klart att de aspirerande mästerkockarna har vitt skilda erfarenheter sedan tidigare.

– Väcker du mig mitt i natten kan jag filea en strömming. Jag lovar! säger Lotta Öström från Kalix.

Fiskkunskaper sätts på prov

Lotta är en av de deltagare som inte själva sökt till tävlingen utan som rekommenderats av nära och kära. Sedan har jurymedlemmen Leif Mannerström gjort hembesök för att undersöka om de håller måttet.

Och Lotta, som är lokalvårdare till vardags, har hållit sig kvar i tävlingen.

Andra deltagare, som till exempel Dante Zia, har knappast stiftat bekantskap med fisken förr.

– Just nu känner jag panik, säger han inför uppgiften i programmet.

Sveriges mästerkock

Dante Zia med sin första strömming någonsin. Bild: TV4

Eftersom uppdraget är att ha strömmingen i fokus men att göra ”något unikt” blir det en bred palett av varianter. Lotta Öström hedrar hemorten och gör en norrlandsklämma med strömmingen i.

Dante Zia italienifierar sin rätt med pesto.

Andra satsar på ost och nötter. Jakob af Petersens satsar på en sorts smörrebröd med strömming.

– Jag är lite utanför boxen men jag känner att jag har satt smakerna. Jag tror det är 50/50, säger han inför juryns dom i programmet.

Kramkalas och tårar

Juryn med Mischa Billing, Marcus Aujulay och Leif Mannerström håller, som vanligt, amatörkockarna på halster in i det längsta.

Nervositeten och drömmarna är påtagliga.

– Det här är ju som ett OS, säger Lotta Öström när det blir hennes tur.

Tårarna rinner när hon berättar om hur viktigt det här är för henne.

– Jag älskar att få laga mat och drömmer om att få göra en kokbok, säger hon.

sveriges mästerkock

Många är kallade, få är utvalda. Nu har tolv amatörkockar valts ut för att tävla om titeln ”Sveriges mästerkock”. Bild: TV4

Och Lotta är en av de tolv om får behålla sitt förkläde.

– Vi älskar din matlagning, säger Marcus Aujulay.

Beskedet utlöser ett spontant kramkalas och nya tårar. Den här gången av glädje.

Det verkar även som att det glittrar till i Leif Mannerströms ögonvrå.

Frias för fiskbenet

Även Dante Zia är spänd inför domen. Speciellt eftersom Marcus Aujulay hittade ett ben i den filéade fisken.

– Du sa ju att fisken skulle vara benfri!

Men i det här fallet bestämmer sig juryn för att fria istället för att fälla.

– Det var jäkligt gott det du lagade. Klart du ska med till Stockholm.

De gick vidare i ”Sveriges mästerkock” i TV4:

1. Erika Jureskog

Erika Jureskog. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

2. Dante Zia

Dante Zia. Bild: Bild: Daniel Ohlsson/TV4

3. Ebba De Flon

Ebba De Flon. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

4. Emma Laiti

Emma Laiti. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

5. Adam Lund

Adam Lund. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

6. Erik Hammar

Erik Hammar. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

7. Filippa Järnhammar

Filippa Järnhammar. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

8. Jakob af Petersens

Jakob af Petersens. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

9. Lotta Öström

Lotta Öström. Bild: Bild: Daniel Ohlsson/TV4

10. Rebecca Andersson

Rebecca Andersson. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

11. Simon Edmark

Simon Edmark. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

12. Yennifer Nunez

Yennifer Nunez. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

Text: Henrik Högström

Läs också:


Kommentera

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…