Annons

Annons

Här är maten som får dig att sova gott

Få saker är så jobbiga som sömnlöshet. Därför kan det vara värt att se över vad du äter innan du går och lägger dig. Här är sju livsmedel som är bra att äta för en god natts sömn!

Sömn är otroligt viktigt för vårt välmående. Har du svårt att sova? Testa att äta något av det här på kvällen – det kan hjälpa dig att komma till ro lättare.

1. Bananer

Bananer. Bild: IBL Bildbyrå

Vem kunde ana att bananen var en sådan superfrukt? Den passar utmärkt som kvällsmellanmål, eftersom den innehåller mycket magnesium vilket hjälper musklerna att slappna av. Dessutom är bananen rik på melatonin som gör att man blir sömnig.  Är du trött på att äta bananer som de är? Testa att blanda frukten i en god smoothie eller laga snabba bananpannkakor!

2. Mandel

Mandel. Bild: IBL Bildbyrå

Annons

Mandel och andra nötter innehåller mängder av bra fetter, men har också andra nyttiga egenskaper. Till exempel innehåller de tryptofan, en aminosyra som är grundbulten i uppbyggnaden av serotonin och melatonin, två ämnen som bidrar till vår förmåga att slappna.

3. Mjölk

Bild: IBL Bildbyrå

Ett glas varm mjölk är perfekt innan sänggående. Mjölk innehåller nämligen, precis som mandlar, ämnet tryptofan. Kroppen har inte förmågan att producera tryptofan på egen hand, utan vi måste få i oss ämnet via kosten. Ämnet finns också i till exempel ananas, plommon och äpple.

4. Körsbär

Körsbär. Bild: IBL Bildbyrå

Melatonin är ett hormon som troligtvis är kroppens viktigaste mekanism för att vi ska bli trötta och avslappnade. Körsbär är rika på melatonin och är därför bra att äta innan sänggåendet.

Läs också: Supermaten för friska ögon

5. Honung

Honung. Bild: IBL Bildbyrå

Honung bidrar till att öka utsöndringen av melatonin i kroppen och tar samtidigt ner nivåerna av orexin, ett hormon som reglerar vår vakenhet. Varför inte blanda en tesked honung i en kopp varm mjölk om du har svårt att varva ner?

Läs också: Honung – naturens egen dunderkur

6. Kalkon

Kalkon. Bild: Shutterstock/IBL

Ett lite mer otippat tips om du har svårt att sova är att testa att äta kalkon till middag. Även om köttet naturligtvis sätter i gång matsmältningen, vilket kan leda till en aktiv mage sent på kvällen, innehåller det också mycket tryptofan. Därför är det bättre att välja kalkon framför kyckling ur ett sömnperspektiv! Ät gärna kolhydrater till, som ris eller potatis, för att få ut det mesta av tryptofanet.

Prova: Salamifylld kalkonfilé med ramslökssås

7. Fullkornsprodukter

Fullkornsbröd. Bild: Shutterstock/IBL

Fullkornsprodukter som dinkel, havregryn och korngryn är rika på magnesium och hjälper musklerna att slappna av. Kanske en macka av fullkornsbröd i tv-soffan i kväll?

Prova: Långjäst frölimpa

Att processa tung mat under natten, gör kroppen mer aktiv än den borde vara. Det kan i sin tur göra att du får svårt att sova. Se därför till att inte äta middag för sent. Men att äta ett lättare kvällsmål cirka två timmar innan du går och lägger dig går bra.

Text: Minna Wallén-Widung
Källor: Mitt kök, Independent, Hälsoliv, Eating well

Läs också:

Frisk och kry länge: Därför är chiafrön så nyttiga

Maten som renar din kropp från gifter!

Därför ska du äta en handfull nötter per dag

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…