Annons

Annons

Här är maten som ökar förbränningen – med vatten!

Kroppen behöver vatten för att kunna omvandla maten till energi, och minsta tecken på uttorkning gör att ämnesomsättningen saktar ner. Här är maten som hjälper dig att fylla på vätskenivåerna!

Personer som dricker mycket vatten har en tendens att bränna fler kalorier under ett dygn än personer som dricker mindre. Det visar en amerikansk studie där deltagarna som klunkade i sig åtta eller fler vattenglas per dag förbrukade fler kalorier än de som endast drack fyra glas.

Annons

Att dricka ett glas vatten innan varje måltid är en bra tumregel för att få i sig tillräckligt med vätska. Det släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget, vattnet aktiverar också magen och skapar bättre förutsättningar för en ökad förbränningstakt.

Gilla Året Runt på Facebook

Men kran- eller flaskvatten är inte enda källan. Det finns också mat med naturligt hög vätskehalt, framför allt grönsaker och frukt men också proteinrika livsmedel som kött, fisk och kyckling. Denna typ av kost fyller inte bara på vätskedepåerna, den mättar också bäst per kalori och är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill äta dig mätt – men samtidigt gå ner i vikt.

Mat med stor vätskevolym innehåller dessutom nyttiga fibrer, som i sin tur har en fettbindande egenskap när de väl hamnat i matspjälkningssystemet.

Mat med hög vätskehalt

Sallad – 95 procent vatten
Spenat – 94 procent vatten
Blomkål – 92 procent vatten
Honungsmelon – 90 procent vatten
Grapefrukt – 90 procent vatten
Ananas – 86 procent vatten
Apelsin – 86 procent vatten
Blåbär – 86 procent vatten
Päron – 84 procent vatten
Torsk – 82 procent vatten
Potatis – 79 procent vatten
Fläskfile – 76 procent vatten
Kycklingbröst – 75 procent vatten
Ägg – 75 procent vatten
Biff av nötkött – 74 procent vatten

magnesuim finns i spenat

Mat med låg vätskehalt

Rågbröd – 36 procent vatten
Bacon stekt – 32 procent vatten
Kokosboll – 21 procent vatten
Wienerbröd – 13 procent vatten
Konditoribitar – 12 procent vatten
Potatismospulver – 7 procent vatten
Knäckebröd – 7 procent vatten
Kola – 7 procent vatten
Corn flakes – 4 procent vatten
Polkagrisar – 2 procent vatten
Chips och andra snacks – 2-4 procent vatten
Kex och kakor – 1-4 procent vatten
Socker – 0 procent vatten
Matolja – 0 procent vatten

Text: Johanna Svan/Allas
Källor: Livsmedelsverket och GI-boxen
Foto: Fotolia

Läs också: Fem tips för att dricka tillräckligt med vatten


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…