Annons

Annons

Här är oväntade superknepet för fina orkidéer

Den populära orkidén är både tjusig och lättskött. Blommar länge gör den också! Men den behöver förstås omvårdnad precis som alla andra krukväxter, och ett av de bästa tipsen för en välmående orkidé är, något oväntat, diskmedel.

Orkidén finns i de flesta hem. Orsakerna är många, men de vackra, exotiska blommorna är förstås en viktig anledning till att vi gillar dem så mycket – det är inte för intet som den kallas krukväxternas juvel.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

Den mest populära phalaenopsisorkidén kan med lite tur blomma två till tre gånger per år, och varje blomma håller i upp till två månader.

Men även om orkidéer är ett ovanligt lättskött släkte, finns det förstås vissa knep att ta till för att få så fina och välmående växter som möjligt.

Fyll diskhon med vatten

Ett av de mer oväntade tipsen stavas diskmedel.

Gör så här: Fyll diskhon med vatten och häll i en liten skvätt diskmedel. Placera orkidén i vattnet och låt den vara där tills den är blöt och skummig, ungefär fem minuter.

Efteråt låter du orkidén rinna av, innan den får återgå till sin vanliga plats. Växterna älskar det här bubbelbadet!

Tvätta bladen med diskmedel

Du kan också använda diskmedel om du märker att kvalster, löss eller annan ohyra samlats på bladen. Ohyran trivs mycket bra på orkidéer, men kan göra så stor skada att orkidén förlorar sin förmåga att ta upp syre.

Bild: IBL

Om du upptäcker ohyra ska du se till att hålla orkidén fuktig genom att duscha såväl ovan- som undersidan av bladen. Du kan också tvätta bladen med en tvättsvamp doppad i vatten blandat med diskmedel.

Kom ihåg att tvätta bladen på båda sidor!

Andra tips för fina orkidéer:

– Välj ett fönster i väst eller öst under de ljusa årstiderna. Under vintern behöver orkidén mer ljus och då passar ett söderfönster bättre.

– Idealtemperaturen för en orkidé är 25 grader på dagen och 18 grader på natten.

– Vattna blomman genom att doppa ner den i en hink eller diskho med vatten. Låt komposten bli genomblöt och se sedan till att den får rinna av ordentligt. Orkidén tycker inte om att stå med rötterna i vatten, då kan de ruttna.

– Vattna sparsamt, cirka en gång var sjunde eller tionde dag.

– Gödsla sparsamt med särskild orkidénäring.

– Plantera inte om växten för ofta. Cirka två till tre är mellan omplanteringarna är lagom.

Källor: Leva&Bo, Blomsterlandet, Naturbloggen
Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Så får du dina orkidén att trivas – bästa tipsen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…