Annons

Annons

Här är Pekka Heinos nya jobb på radion

Efter över 30 år på SVT valde Pekka Heino att lämna kanalen för nya utmaningar. Nu är han klar som programledare för Sisuradios eftermiddagstalkshow "Iltapäivä" i Sveriges radio. "Det ska bli otroligt kul och utmanande att jobba på finska", säger Pekka Heino.

Pekka Heino leder talkshowen Iltapäivä i Sisuradio i Sveriges Radio

Pekka Heino. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Pekka Heino har varit ett välbekant ansikte för tv-tittarna i decennium. Kanske främst som hallåa, men han har också lett program som ”Röda tråden”, ”Entré” och ”Vi i femman”. Innan han lämnade kanalen var han en av programledarna för det populära programmet ”Go’kväll”.

Annons

– Jag vill ha friheten att äga mig själv, göra flera olika saker som tangerar det jag redan håller på med. Av flera orsaker började en känsla växa, och gick till slut inte att ignorera, sa han i en intervju med Året Runt 2017 om beslutet att lämna SVT.

Gilla Året Runt på Facebook

Nu återvänder han till sina rötter. Under sommaren kommer Pekka Heino ta klivet tillbaka in i studion och göra radio – på finska.

– Det ska bli otroligt kul och utmanande att jobba på finska. Jag önskar att min finska var lika bra som min svenska, och nu ska jag försöka återta mitt modersmål, säger Pekka Heino i ett pressmeddelande.

Pekka Heino började sin radiokarriär som programvärd i dåvarande Riksradion. Senare blev han programledare i P3 för ”Radioapparaten” och ”Frukostbrickan”.

Talkshowen ”Iltapäivä” i Sisuradio

Under fem sommarveckor 2018 kommer Pekka Heino att vara programledare för Sisuradios eftermiddagstalkshow ”Iltapäivä”. Ordet ”iltapäivä” betyder eftermiddag på finska. I talkshowen tar sig programledaren an dagsaktuella nyhetsämnen och snackisar genom personliga reflektioner.

– Jag har förberett mig genom att läsa finsk litteratur och har försökt fräscha upp barndomsspråket. Min mamma valde ju att prata svenska med mig när vi flyttade till Norrköping när jag var 9 år, så det är många ord på finska som är helt nya för mig, som älypuhelin (smarttelefon) och tehosekoitin (mixer), säger Pekka Heino.

Pekka Heino leder talkshowen Iltapäivä i Sisuradio i Sveriges Radio

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Han medger att han inte vet särskilt mycket om hur andra sverigefinnar har det i dag.

– Det hoppas jag att jag ska lära mig mer om i sommar! säger Pekka Heino.

”Iltapäivä” sänds varje vecka måndag till torsdag klockan 13.00–14.45. Pekka Heino sänder sitt första avsnitt av ”Iltapäivä” måndagen den 18 juni.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Pekka Heino: ”Pappa ville inte veta av mig”

Pekka Heino, 56, om nya livet efter SVTvill växla upp, inte ner

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…