Annons

Annons

Här är vinnarna på julbordet – enligt charkuteriernas eget SM

Inget julbord utan skinka, köttbullar, leverpastej och prinskorv. Här är de bästa charkvarorna, utsedda av juryn i chark-SM.

Mat är en stor och självklar del av det svenska julfirandet. Och även om det i dag blir allt vanligare att gå ifrån det traditionella julbordet och i stället frossa i skaldjur eller byta ut julskinkan mot griljerad kålrot, är köttprodukterna en självklar del av julen för många.

Annons

Klassiskt julbord. Bild: IBL Bildbyrå

Det har den nationella tävlingen chark-SM tagit fasta på. Vartannat år får en expertjury bedöma köttprodukterna som finns ute på marknaden, däribland en rad julcharkuterier.

– Det är cirka 40 domare som bedömer produkterna. De bedömer smak, konsistens och utseende, säger Carina Gatzinsky, projektledare för chark-SM.

Belönas med guldstämpel

De charkuterier som anses vara ”helt felfria” belönas med en guldstämpel. Bland dessa utses sedan en svensk mästare i flera olika klasser.

Prinskorv. Bild: Shutterstock/IBL Bidbyrå

Senast chark-SM gick av stapeln var i oktober 2016, men Carina Gatzinsky säger att resultatet är lika aktuellt i år som då.

– Det är produkter som fortfarande finns ute på marknaden. Vissa säljs bara lokalt, men andra finns i hela landet.

Vill underlätta för kunden

Genom att märka ut de produkter som får högst betyg med guldstämplar, hoppas chark-SM underlätta för konsumenterna när det är dags att handla inför julen.

– Även om det här är en branschtävling, är det viktigt för konsumenten att veta att de produkter de köper har gått igenom den här kvalitetstävlingen utan anmärkning, säger Carina Gatzinsky.

De bästa julcharkuterierna enligt chark-SM:

Julskinka. Bild: IBL Bildbyrå

Här är den bästa julskinkan:

Björk & Co – julskinka, kokt – Guld Svensk Mästare

Eriksons Chark – julskinka, kokt – Guld

Nyhléns Hugosons chark – Alviksgårdens kokta julskinka – Guld

Här är de bästa köttbullarna:

Mamma Scan – HK Scan – Guld Svensk Mästare

Svenska favoriter Köttbullar – Konsum Värmland Charkuteri – Guld

Nötköttbulle – Svenska Hamburgare – Guld

Små fina kalkonköttbullar – Ingelsta kalkon – Guld

Här är de bästa prinskorvarna:

Ekologisk Prinskorv – MälarChark – Guld Svensk Mästare

Prinskorv – Korvdelikatessen i Göteborg – Guld

Prinskorv – SP Chark – Guld

Prinskorv – Stens Chark Åseda – Guld

Här är den bästa julkorven:

Färskkorv med julsmak – Signal & Andersson Charkuterifabrik – Guld

Köttkorv-julkorv – Vildmarksgymnasiet – Guld

Här är den bästa lökkorven:

Lökkorv – HK Scan – Guld Svensk Mästare

Lammhults Lökkorv – Ello i Lammhult – Guld

Lökkorv – Korvpojkarna – Guld

Lökkorv  – Korvpojkarna – Guld

Här är den bästa syltan:

Handlagd pressylta – Jakobsdals Charkuteri – Guld Svensk Mästare

Lammhults Kalvsylta – Ello i Lammhult – Guld

Lammhults Sylta – Ello i Lammhult – Guld

Kalvsylta – Heberleins i Båstad – Guld

Ingelstasylta – Ingelsta Kalkon – Guld

Här är den bästa pastejen:

Deli gräddleverpastej – HK Scan – Guld

Leverpastej – Snapphane Chark AB – Guld

Bakad pastej – Vaggeryds Chark – Guld

Ekologisk pastej skivbar – Atria Scandinavia – Guld

Här är den bästa rostbiffen:

Rostbiff – Helmut Walch Charkuteri – Guld

Rostbiff sous vide – Signal & Andersson Charkuterifabrik – Guld

Lammrostbiff – Direkt Chark – Guld

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Tre vackra dukningar till julbordet!

Variera julbordet med gott och grönt!

Antikrundans Joakim Bengtsson: ”Jag älskar grisar!”


Kommentera

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…