Annons

Annons

Här är kemikalierna du bör undvika i din hudvård!

Känner du till cocktaileffekten? Den handlar om alla kemikalier vi dagligen utsätter våra kroppar för när vi duschar, sminkar oss och tar deodorant. Vad händer när dessa olika ämnen blandas? Och vilka kemikalier bör vi undvika?

Bara i Sverige använder vi 110 ton hygienprodukter och kosmetika om dagen. Krämer, deodoranter, hårspray, schampo och balsam…
– Det finns omkring 7000 kemikalier i ett välsorterat badrum. Varje produkt innehåller en lång rad kemikalier, varav flera är skadliga, exempelvis mineralolja som i studier visat sig vara kopplat till reumatism, säger Dragana Markovska Toro, diplomerad ekologisk hudvårdsterapeut och lymfmassör. Dragana har valt den ekologiska inriktningen eftersom hon tror att de bästa hudvårdsingredienserna finns att hitta i naturen.
– Hud och kropp behöver näring, inte syntetiska ämnen som inte är nedbrytbara. Om de inte bryts ner i naturen, vad händer då när de landar i vår kropp och våra organ?
I sitt yrke möter hon många som har problemhud i onödan, på grund av att de använder produkter som är starka vilket bryter ner huden.
– Många tänker inte på att produkterna innehåller syntetiskt silikon, parabener och sulfater som tar bort hudens naturliga olja och är uttorkande. Alla blanka partier i ansiktet uppkommer då huden försöker återskapa sitt eget fett för att kompensera uttorkning, säger Dragana.

Kan ge eksem

Silikon i crèmer gör att huden känns mjuk och skön i början. Men i längden torkar de ut huden.
– Det uppstår obalans vilket kan ge eksem, torr hy, acne och röda partier.
Draganas intresse för ekologisk hudvård väcktes av att hon i många år led av stark klåda på kroppen.
– Jag använde extremt mycket uttorkande produkter som naglack, hårspray, parfymer och andra starka medel och duschade varje dag. Problemen försvann när jag rensade i badrumsskåpet och bytte till ekologiska hudvårdsprodukter.
I samma veva gick hennes mamma bort i cancer och Dragana började fundera över varför så många i omgivningen drabbades av sjukdomar. Hon drogs själv med ständiga förkylningar och febervärk i kroppen.
– Jag hade ofta influensakänningar och kände mig aldrig riktigt frisk.
Hon lade om kosten och uteslöt gluten och mjölkprodukter.
– Huden påverkas till 80 procent inifrån och så fort jag började äta mer ekologisk frukt och grönt blev magen bättre, och det påverkade också huden.

Vad händer när de blandas?

Ingen vet hur den så kallade cocktaileffekten påverkar våra kroppar. Alla de tusentals kemikalier vi får i oss via olika produkter skapar ett oändligt antal kombinationer.
– Var för sig har produkterna kanske ingen skadlig effekt men vi vet inte vad som händer när de blandas. Hur ska forskarna kunna studera effekterna av 7000 kemikalier?
Dragana M Toro har tagit fram egna ekologiska och växtbaserade hudvårdsserier, Kind 2 skin och Probio, under varumärket Love Me Tender Organics. De är framtagna för att reparera skadad hud och så milda att även personer med känslig hud kan använda dem. Eftersom det idag inte finns samma regler för ekologiska hygien- och sminkprodukter som för ekologisk mat, gäller det att se upp.
– För schampot, tvålen, hudvården eller sminket är inte ordet ekologisk skyddat. Orden ”ekologiskt”, ”naturligt” och ”organic” kan alltså skrivas på vilken hygien- eller sminkprodukt som helst, utan en enda del av innehållet är certifierat ekologiskt och utan att någon kontrollerar det, berättar Dragana.
Hennes bästa tips är att läsa innehållsförteckningen.
– En kräm som saluförs som olivkräm kan innehålla mängder med kemikalier. Det gäller att läsa innehållsförteckningen noga om man vill undvika att köpa hud- och hårvårdsprodukter som är fullproppade med skadliga kemikalier.

Svarta listan

Dragana M Toro, ekologiskt hudvårdsterapeut, tipsar om några vanliga ingredienser du kan undvika i din hudvård.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Mineralolja – används som mjukgörare och utvinns ur råolja som även används för att framställa bensin, eldningsolja, asfalt och fotogen. Är billigare att framställa än vegetabiliska oljor men innehåller ingen näring alls. Mineralolja absorberas inte naturligt av huden utan lägger sig som en hinna på hudens yta. På så vis rubbas hudens naturliga återfuktning, porerna täpps igen och huden torkar ut.
Vanliga mineraloljor: Mineral oil, paraffinum, liquidum, vaselin, parrafin, oleum petrolen, oleum vaselini och paraffinum.

Parabener – används som konserveringsmedel och finns i kosmetika, hygienprodukter och livsmedel. Kan vara allergiframkallande och hormonstörande.
Vanliga parabener: methylparaben, ethylparaben och butylparaben.

PEG (Polyethyele glycol) – används som lösningsmedel, bindemedel, emulgeringsmedel och konsistensgivare. Finns i hud- och hårvårdsprodukter och smink. PEG-ämnen ifrågasätts bland annat för att vid framställningen kan cancerframkallande ämnen bildas. PEG oxiderar lätt och formalehyd kan bildas, som är giftigt vid hudkontakt, inandning och förtäring. Kan även vara allergi- och cancerframkallande.

Silikoner – används som mjukgörare i hud- och hårvårdsprodukter. Många silikoner är inte vattenlösliga och är svåra att tvätta bort från hud och hår.
Vanliga silikoner: Ingredienser som slutar på -cone, exempelvis cyclomethicone.

Sulfater – används för dess löddrande egenskaper i rengöringsprodukter. Är uttorkande för både hud och hår och orsakar ofta kraftiga hud- och ögonreaktioner. Håravfall och hormonella störningar kan kopplas till användande av sulfater, på grund av att de absorberas i kroppen genom huden.
Vanliga sulfater: Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate, förkortas även SLS.

 

Inga regler för ekologisk hygien

För schampot, tvålen, hudvården eller sminket är inte ordet ekologisk skyddat, så man kan skriva ekologiskt eller organic på flaskan, utan att en enda del av innehållet är certifierat ekologiskt.
Samma sak gäller för ordet naturligt, som inte heller är skyddat. Men det finns undantag – märkningarna Cosmos Organic som kollar att minst 10 procent av de odlade ingredienserna är eko och Natrue nivå 2 (minst 50 procent eko) och nivå 3 (minst 70 procent eko).
Källa: Naturskyddsföreningen.

 

 

Läs också:

Skydda huden mot sol

6 livsmedel du bör byta till ekologiska redan idag


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…