Annons

Annons

Har du koll på julens traditioner?

Ingen jul utan glögg och pepparkakor! Varför kallas kakan som inte har peppar i sig pepparkaka? Och varför är det bara vi som dricker glögg? Här får du bakgrunden till några av våra viktigaste jultraditioner.

Julmusik

Ingen jul utan julmusik!

Bästa julmusiken

Vid dans kring granen, ringlekar och som stämningsmusik kommer jullåtarna in. Decenniets mest spelade jullåtar är ”Mer jul” av Adolphson/Falk, ”Jul igen” av ”Just D” samt ”Tänd ett ljus” av Lindbom/Strömstedt. När det gäller engelskspråkig julmusik är de gamla klassikerna mest efterfrågade, men mest spelade är ”Last Christmas” av Wham och Mariah Careys ”All I want for Christmas is You”.

Annons
Pepparkakor

Vi komma från pepparkakeland… men har ingen peppar i oss.

Pepparkakor – utan peppar

Det är ett litet mysterium varför pepparkakan kallas just så, eftersom den inte innehåller peppar. Men eftersom den dök upp på 1300-talet är en teori att alla exotiska kryddor på den tiden rakt av kallades peppar.

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor var på Magnus Erikssons kungabröllop 1335. Pepparkakor bakades ofta av nunnor och såldes sedan på apotek som medicin.

Mot sitt usla humör ordinerades unionskungen Hans just pepparkakor av sin doktor – därifrån kommer myten att man blir snäll av dem. Förmodligen fick de bara upp hans låga blodsockervärde till anständig nivå.

Pepparkakan blev en del av det svenska julfirandet under 1800-talet och i dag kan vi knappt tänka oss en jul utan de figurformade kakorna.

Glögg

På 1800-talet blev glöggen tradition.

Glögg – en svensk tradition

Glöggdrickande är faktiskt en svensk tradition, men redan under antiken tillsatte både romare och greker kryddor i vin, då det örtkryddade vinet ansågs ha läkande egenskaper.

År 1609 dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången och syftade på då en cognacsdränkt antänd sockertipp, som rann ner och gav sötma åt brygden.

I slutet av 1800-talet, då några stockholmska sprittillverkare uppfann ”julglöggen”, blev den en jultradition.

 

Julklapp

Förr gav vi vedträn – nu slår julhandeln rekord

Knack, knack, en ”klapp” på dörren

Det är bara i Norden, Tyskland, Polen och Österrike som vi öppnar julklapparna på julafton, de flesta länderna öppnar dem dagen därpå. Men redan på 1600-talet började vi dela ut klappar under hemlighetsfulla former.

Oftast smög ungdomar runt och knackade högljutt på i stugorna. Det är i knackningen, eller ”klappen” på dörren som ordet ”julklapp” har sitt ursprung.

När någon öppnade, kastades en skämtsam gåva in, ihop med en lapp med vers. Det var viktigt att inte bli tagen på bar gärning eftersom verserna kunde vara både fräcka och småelaka.

Gåvorna var ofta hemmagjorda – ett vedträ eller en halmfigur. Först i början av 1900-talet hade vanligt folk råd att köpa julklappar. Under 2000-talet slår julhandeln ideligen nya rekord.

Av Erika Svernström 
Foto Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…