Annons

Annons

Har du koll på julens traditioner?

Ingen jul utan tomte och skinka

Nu är det snart julafton – och både jultomten och skinka nalkas. Vet du var det tomteröda egentligen kommer ifrån? Och vem som ursprungligen serverades skinka? Läs mer om våra jultraditioner här. Del 4 av 4.

 

JultomtenJULTOMTEN – en snäll, rödklädd biskop

Jultomten är egentligen en hybrid av gårdstomten, julbocken och S:t Nikolaus – en biskop på 300-talet som helgonförklarades för sin kristna givmildhet. Han avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Vår egen jultomte uppstod när den amerikanske jultomten Santa Claus (vars namn kommer från S:t Nikolaus) slogs samman med den gårdstomte som Viktor Rydberg och Jenny Nyström har porträtterat.

På julaftonskvällen bör man enligt folktron sätta ut en tallrik risgrynsgröt med smör (förr ansedd som festmat) till gårdstomten. Annars kan tomten bli sur och skapa oreda på gården/tomten.

Finns det några snälla barn?

Finns det några snälla barn?

Beroende på var man bor så kanar tomten genom skorstenen, åker släde med renar, lägger paketen under granen eller knackar på dörren och frågar efter snälla barn. Numera finns företag som hyr ut jultomtar för dem som vill överraska eller inte har någon anhörig som är villig att klä ut sig.

Att få färskt kött - som julskinka - var förr en delikatess.

Att få färskt kött – som julskinka – var förr en delikatess.

JULSKINKA – en färsk delikatess

Att vi äter så mycket fläsk till jul beror på att man under självhushållets tid inte åt annat än insaltat kött resten av året. Men strax före jul slaktades ett par grisar som avnjöts färskt, en stor delikatess på den tiden. Julskinkan åts redan i slutet av 1600-talet av de högre stånden, men blev under 1700-talet ”julmat” bland folket.

Det mesta fläsket kokades förr i tiden och det var praktiskt att i all hast doppa torrt bröd i det feta köttspadet på spisen. Brödet behövdes mjukas upp för att kunna ätas.

Det enda fläskalternativet var julgåsen som var en vanligt julrätt i England, Tyskland och Danmark och även förekom i Skåne. I dag säljs ungefär 7 000 ton skinka varje år och skinkan anses vara en av de mest självklara inslagen på julbordet.

 

Av Erika Svernström Foto: Shutterstock

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…