Annons

Annons

Här finns solen i höst – 7 varma weekends i Europa

Sugen på sol i höst, utan att resa så långt? Less på de vanliga storstäderna? Se hit – här är 7 europeiska resmål där du garanterat kan gå barbent.

Det blev en klassisk svensk sommar i år med riktigt ostadigt väder – och med augustis intåg är semestern slut för de flesta av oss.

Blev sommaren 2017 inte riktigt som du hade tänkt dig? Bild: Oscar Williams / Alamy

Men det känns rätt tungt att börja jobba igen utan de där åtråvärda soltimmarna i ryggen och vi är många som redan nu börjat kika på weekendresor i höst till varmare breddgrader.

Annons

Svårt att bestämma var du ska resa? Vi råder gärna bot på detta.

Här är 7 annorlunda destinationer i Europa där du garanterat kan gå barbent:

1. Marsaxlokk, Malta

Den pittoreska kuststaden Marsaxlokk ligger vackert belägen på den sydöstra sidan av ön Malta, ett samhälle som är mest känt för sitt fiske. Strosa i hamnen längs de färggranna Luzzu-fiskebåtarna, bada i St. Peter’s pools kristallklara vatten och besök den populära söndagsmarknaden.

Men framförallt – ät. I Marsaxlokk finns många restauranger som håller hög standard och såklart är fisk och skaldjur ett givet inslag på menyn.

Medeltemperatur sep-okt: 26°c/23°c/19°c (via Apollo)

2. Madeira, Portugal

Madeira kallas även för ”Atlantens pärla” och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Denna ö utanför Afrikas kust tillhör Portugal och erbjuder ett riktigt skönt klimat året runt med vackra stränder, tropiska skogar, samt ett myllrande restaurang- och shoppingliv.

Många väljer att hyra en bil här för att på egen hand upptäcka allt Madeira har att erbjuda.

Medeltemperatur, sep-nov: 24°c/23°c/21° (via Apollo)

3. Ohrid, Makedonien

Enligt Forex semesterindex 2016 är Makedonien det absolut billigaste landet att vara turist i. Och här får du verkligen mycket skönhet för pengarna. Staden Ohrid är republikens populäraste semesterdestination precis invid Unescoklassade Ohridsjön, en av Europas äldsta och största sjöar.

Staden lämpar sig särskilt väl för den historieintresserade – Ohrid har nämligen stått här sedan antikens dagar. Missa inte den otroliga utsikten från kyrkan Sankt Johannes!

Medeltemperatur, sep-nov: 24°c/ 18°c,/12°c (Via Mitt Resväder)

4. Cefalù, Sicilien (Italien)

Sju mil från Palermo ligger Cefalù, en underskön liten medeltidsstad på Siciliens norra kust där italienarna gärna turistar själva. Här varar värmen långt in på året och att bada i slutet på oktober är sällan ett problem.

Promenera längs den flera kilometer långa strandpromenaden, njut av lokala delikatesser och ta dig upp till fyren La Rocca för en utsikt som slår det mesta.

Medeltemperatur sep-nov: 27°c/23°c/18°c (Via Apollo

5. Saranda, Albanien

Med kristallklart vatten, gröna olivlundar och vita stränder är det lätt att förälska sig i den albanska kuststaden Saranda. Att du dessutom kan ta dig till grekiska Korfu med båt på bara en halvtimme härifrån gör resmålet än mer attraktivt. Och ja – det är riktigt billigt här.

Sola på sandstranden i Ksamil, besök den berömda vattenkällan Syri och hoppa på en guidad tur till Butrint, en nästan 3 000 år gammal arkeologisk fyndplats.

Medeltemperatur sep-nov: 24°c/20°c/14°c (Via Apollo)

6. Budva, Montenegro

Montenegro påminner en hel del om populära Kroatien, men med desto mer orörd natur än sin granne. Här finns en 30 mil lång kust mot Adriatiska havet med flera välbesökta badorter, till exempel Unescoskyddade Budva – perfekt för dig som är ute efter lata dagar i solen och ett pulserande tempo på natten!

Ta en dagstur till de små öarna Sveti Nikola och Sveti Stefan, se den medeltida gamla stadskärnan och festa hela natten lång.

Medeltemperatur sep-nov: 23°c, 18°c, 12°c (Via Apollo

7. Korsika, Frankrike

Korsika i västra Medelhavet har en rik historia med spår av bosättningar från 2000-talet f. Kr. Här har både greker, romare, morer och fransmän lämnat sina avtryck – bland annat föddes Napoleon Bonaparte här.

Med sitt skiftande landskap finns något för alla besökare. Bada i det turkosa vattnet vid Korsikas stränder, vandra vid den klippiga kusten och cykla upp mot det bergiga inlandet. Precis som i övriga Medelhavet äter man mycket fisk och skaldjur på ön, men korsikanerna själva är särskilt förtjusta i sina lokalproducerade charkuterier.

Medeltemperatur sep-nov: 24°c, 20°c, 16°c (Via Apollo

Foto: IBL
Text: Anais Gonzalez Cruz,
ELLE

 Läs också:

Professorns 10 bästa tips för att sola säkert!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…