Annons

Annons

Här tvättas dukarna efter Nobelmiddagen

Under Nobelmiddagen är det alltid de vackra klänningarna som väcker mest uppmärksamhet. Men titta gärna lite extra på de fina dukarna och servetterna.

 

nobelmiddag
Foto: Helena Paulin-Strömberg, © Nobel Media AB

Till Nobelmiddagen dukar man alltid med ett särskilt linne – och inget annat  kungligt linne har samma glans som det svenska kungahusets!
Det beror på att det fortfarande finns en gammal hederlig kallmangel i Fatburen på Stockholms slott. Så här ser den ut:

Annons

Mangel

Fatburen är slottets tvätteri och linneförråd och här arbetar fyra flitiga fatbursjungfrur.
Liisa Hartikaiinen är första fatbursjungfru och det är hon som bestämmer med vilka dukar och servetter det ska dukas när det kommer statsbesök – om inte kungen eller drottningen har några andra önskemål.
Men när det dukas till Nobelmiddagen används alltid det över hundra år gamla Unionslinnet. Det är de äldsta dukarna och servetterna som fortfarande används till bjudningar på slottet. Linnet är av sådan fin kvalitet att det nästan ser ut som siden.

Gilla Året Runt på Facebook

Om servetterna lånas ut till någon utställning försäkras de för 8 000– 9 000 kronor styck. De går inte att ersätta.
– Det fanns 999 servetter från början och över 800 kan fortfarande användas tack vare att vi sköter dem som vi gör, berättar Liisa.
Det kan ta två personer en hel dag att fläcka av, tvätta, lägga och mangla en duk och det är ett tungt jobb. En linneduk väger cirka sex kilo när det är torr!
– Efter kronprinsessans bröllop med 500 gäster tog det ett helt år innan allt linne var manglat, berättar Liisa.

Fatbursjungfrun
Lisa Hartikaiinen, första fatbursjungfru på Stockholms slott.

I januari i år installerades ett specialtillverkat tvättbord som har revolutionerat arbetet i Fatburen. Bordet har en glasskiva och belysning ovan- och underifrån. Där kan man lägga stora linnedukar och se fläckarna. Förr fick man stå och fläcka av i en balja.
Kallmangling måste göras när servetterna och dukarna fortfarande är blöta, för att damasten ska få en riktigt glänsande yta och servetterna bli så styva att det känns som om de är stärkta.

Liisas bästa tips:
Liisa använder bara metoder som är gamla, beprövade och miljövänliga. Bomullslakan som har gulnat bleks med två matskedar bleksalt i hett vatten. Tvättpulver används aldrig till det riktigt gamla linnet.
– Det ska vara flytande tvättsåpa och bara hälften av mängden som står på förpackningen, säger hon.

Till den lättsmutsade tvätten använder man tvättnötter så ofta man kan. De kommer från Indien och kan beställas på nätet eller köpas i vissa affärer.
– Lägg fem, sex nötter i en strumpa i maskinen.

Fatburen2
En skål med miljövänliga tvättnötter.

Motsträviga fläckar får Liisa bort med galltvål.
– Galltvål är världens bästa rengöringsmedel som fungerar till nästa allt, slår Liisa fast. Men om inget annat hjälper blir man tvungen att ta till klorin, som duttas på med en tops. Många dukar är så gamla att man måste vara väldigt försiktig med kemikalier.

Text och foto: Johanne Ländin

 

LÄS OCKSÅ


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…