Annons

Annons

Här uppfyller Lars Lerin deltagaren Jannis dröm: ”Det betyder allt”

Konstnären Lars Lerin överraskar deltagaren Janni rejält i veckans avsnitt av "Lerins lärlingar", då han ordnar ett möte med en av hennes stora idoler. "Det känns som en dröm", säger Janni efteråt.

I SVT-programmet ”Lerins lärlingar” leder konstnären Lars Lerin en konstkurs för en grupp människor med olika funktionsvariationer. Tillsammans utforskar de konsten och skapar nya alster.

I veckans avsnitt är drömmar temat för lektionerna, och deltagarna delar med sig av sådant som de drömmer om att uppleva eller göra. För deltagaren Janni, som har Aspergers syndrom, är konst och musik en central del av livet. Tack vare skapandet har hon lämnat sitt tidigare självskadebeteende bakom sig, berättar hon i programmet.

Annons

Janni är en av deltagarna i ”Lerins lärlingar”. Bild: SVT

Allra helst målar hon så kallad ”fan art”.

– Det är att man målar någon annans verk och karaktärer. Även om jag gärna vill skapa mina egna karaktärer i framtiden också, säger hon i ”Lerins lärlingar”.

”Jag kan relatera till henne”

Hennes stora favorit och förebild är ”American McGee’s Alice”, en karaktär från ett datorspel med samma namn. Karaktären bygger på Lewis Carrolls klassiska bok ”Alice i underlandet”, men har en mer skräckinjagande utformning.

– Jag kan erkänna att hon är min idol. Det är som en mörk version av ”Alice i underlandet”. Det handlar om psykisk ohälsa och det går på djupet. Jag känner att jag kan relatera till henne i och med att hon också har gått igenom så många svåra saker, säger Janni.

Janni visar upp sina teckningar i programmet. Bild: SVT

I ”Lerins lärlingar” visar hon upp de teckningar hon gjort utifrån ”American McGee’s Alice” för Lars Lerin, som blir mycket imponerad. Så imponerad att han vill ordna en överraskning för Janni. Utan att hon vet om det arrangerar han ett möte med spelets upphovsmakare, dataspelsdesignern American McGee, via Skype.

– Jag har hört att du är ett stort Alice-fan och jag har hört att du har gjort konstverk som är relaterade till henne, det låter jättefint, säger American McGee i programmet.

American McGee pratar med Janni via Skype. Bild: SVT

Ska fortsätta skapa ”fan art”

För Janni är det en dröm som går i uppfyllelse när hon får visa upp sina alster för en av sina stora idoler.

– Du har ingen aning om vad det är du har skapat för så många av oss, säger hon och passar på att be om American McGees välsignelse för att få fortsätta skapa ”fan art” utifrån hans karaktärer.

Janni har svårt att få fram orden efter samtalet. Bild: SVT

När de har lagt på, har Janni svårt att hitta orden.

– Wow! Wow, det här trodde jag inte. Att få prata med honom så här, även om det inte var personligen, det var fantastiskt. Det känns som en dröm. Och att han säger att jag får fortsätta göra det här, det betyder allt.

”Lerins lärlingar” sänds onsdagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Lars Lerins babylycka: Rafael får ett syskon

Lars Lerin om nya programmet: ”Kaosartat”

Lars Lerin om sitt mörka förflutna: ”Gjort så många kränkande saker”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…