Annons

Annons

Härligt hundliv på ur och skur-dagis

I Saltsjöbaden utanför Stockholm driver Pia Jensen och hennes personal ett av landets första ur och skur-dagis för hundar. Vi åkte dit och tillbringade en regnig dag med de glada hundarna och deras dagisfröknar.

På ur och skur-dagiset får hundarna vara ute i alla väder.

På ur och skur-dagiset får hundarna vara ute i alla väder.

Det bästa stället för din bästa vän! Så lyder den slogan som styr verksamheten vid hunddagiset ”Hundar i alla väder”.
När vi promenerar in genom den stora porten till detta speciella dagis, blir det snabbt full fart runt våra ben. Det skälls och busas och alla hundar vill hälsa på de nyanlända gästerna.
Dagisets grundare Pia Jensen tar emot och visar oss runt i hundgårdarna.
– Vi har tre olika inhägnader, där hundarna kan röra sig fritt. Tanken är att alla hundarna ska kunna vara tillsammans med andra individer som håller ungefär samma takt i vardagen.
– En gård är mest till för tikar och yngre hundar, en gård är till för de som vill ta det lugnare och det tredje utrymmet kallar vi Speedy Gonzales-gården, för där är det alltid full fart!

Gud så skönt det är, att hämta hem en glad och trött hund

Ur och skur-dagis för barn är fortfarande ganska nytt i Sverige och i hundsammanhang ännu nyare. Utöver ”Hundar i alla väder” finns det bara ett par andra hunddagis i landet som jobbar på ungefär samma sätt.
Grundidén är att hundarna ska tillbringa så mycket tid som möjligt under bar himmel. Men om vädret är riktigt uselt, finns det förstås möjlighet för hundarna att vara inomhus, där alla har en egen bädd att krypa ner i.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Varje hund får börja med en tids inskolning

Även i de tre gårdarna finns små stugor, som hundarna kan söka skydd i, eller helt enkelt gå undan för lite egentid.
Och om någon hund blir sjuk, har dagiset ett speciellt sjukrum.
– Dessutom har vi ett nära samarbete med en veterinärmottagning i närheten, berättar Pia.
– Bara för att det är ett ur och skur-dagis, betyder det inte att det bara är att slå upp ett staket i skogen och starta en verksamhet. Allt som ska finnas på ett vanligt hunddagis finns hos oss också.
Vid vårt besök är det drygt trettio hundar som samsas om utrymmet i de tre gårdarna. Dagiset har plats för sextio hundar och med tanke på den takt som platserna fylls upp, tror Pia att det snart kommer att vara fullt i alla gårdar.
– Varje gång vi får in en ny hund börjar vi alltid med en tids inskolning. Vi vill vara säkra på att hunden trivs och att den fungerar med sin nya flock, berättar Pia.
– Det händer inte ofta, men någon gång har vi fått tacka nej till en hund, som av olika anledningar inte har passat in. Det är alltid väldigt tråkigt.
På dagiset samsas hundar av alla olika raser och storlekar om plats och personalens uppmärksamhet. Och för att behålla harmonin i gruppen har dagiset satt upp vissa regler.
– Precis som på ett vanligt dagis, för barn, har vi bestämda tider för lämning och hämtning, säger Pia.
– Klockan tio på förmiddagen är sista tid för lämning och från tre på eftermiddagen, fram till stängning klockan sex, är det okej att hämta sin hund.
– När husse eller matte kommer blir det alltid full fart på den hund de ska hämta. Då kan det även bli lite oroligt bland de andra hundarna en stund.

Hundar är gjorda för att vara utomhus

När Pia bestämde sig för att dra i gång ett ur och skur-dagis, ställdes hon inför en del utmaningar.
Det svåraste var att hitta en tillräckligt stor markbit nära staden. Och när hon väl hittat den perfekta platsen, i Fisksätra strax utanför Stockholm, krävdes det en del byggjobb.
Pia har fått förbättra en väg, så att det går att köra ända fram till dagiset. Belysning har satts upp längst vägen, tre hus har byggts på plats och ett vattenrum, med tvåkammarbrunn, har installerats.
– Det är en stor satsning och mycket är platsbyggda lösningar, säger Pia.
– Men jag har hela tiden känt att det finns ett kundunderlag, att ett dagis av den här typen behövs. Hundar är ju gjorda för att vara ute om dagarna.
Förutom Pia jobbar också Kristin Hellberg på dagiset.
– För mig är det här rena drömjobbet. Jag har alltid velat jobba med hundar. Nu gör jag det, samtidigt som jag får chansen att vara ute i friska luften hela dagarna, säger Kristin.

En regnig höstdag kan vara kalaskul

Så händer det! Precis som sig bör, när man besöker ett ur och skur-dagis, börjar det regna. Först bara lite lätt dugg, men snart öser regnet ner.
Personalen får bråttom att sätta på hundarnas deras regnställ. På hundarnas beteende märks dock ingen skillnad.
Någon kryper in i en stuga och lägger sig till ro på halmgolvet, men de flesta fortsätter att leka och springa runt. ”Barnen” på det här dagiset verkar tycka att en regnig höstdag kan vara kalaskul, det också.
Pia Jensen sammanfattar verksamheten:
– Det viktigast för oss som jobbar här är att hundarna och deras hussar och mattar är glada. Jag har flera gånger fått höra: ”Gud så skönt det är, att hämta hem en glad och trött hund.”
– Det är en ynnest att få jobba med det vi gör här, säger Pia.

Av Mattias Johansson Foto: Frida Ekman

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…