Annons

Annons

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, populär som få

Han har dubbat Disneyfilmer och spelat barnteater – precis som hustrun Monica Forsberg. Och nu gör Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 67 år, även debut i Melodifestivalen.
– Monica undrade först om hon inte får ha något i fred, skrattar han.

Annons

mello-hasse

1982 ställde sig Hasse Andersson frågan ”Får man ta hunden med sig in i himlen” och skapade en klassiker med jättehiten ”Änglahund”. LP-skivan sålde i över 300 000 exemplar och skåningen har sedan dess varit en folkkär artist, släppt 23 album och gjort åtskilliga turnéer runtom i landet.
Hans musikaliska CV är långt – men något deltagande i Melodifestivalen finns faktiskt inte med, förrän debuten i år.

Varför väntade du så länge?
– Därför att jag inte tyckt mig passa in tidigare. Men nu när artister som Kalle Moraeus, samt gänget med Tommy Körberg, Claes Malmberg, Mats Ronander och Johan Rabaeus deltagit märkte jag att det finns plats för lite udda inslag. Man tillåts sticka ut åt olika håll, vilket är jättekul.

Vad kan du säga om din låt ”Guld och gröna skogar”?
– Det är en glad, fartfylld låt som man rycks med i, lite country med irländskt stänk. Den påminner lite om Rednex ”Cotton eye Joe” och min egen ”Dans på Vejby ängar”. Jag har inte skrivit den själv – det är roligt att jobba med yngre upphovsmän som Anderz Wrethov.

MIN FRU HAR VUNNIT ”MELLON” TVÅ GÅNGER

Hur ser du på att det är en tävling?
– Jag tycker inte att man kan tävla i musik egentligen. Jag ska gå ut och göra ett bra jobb. Även om låten inte går till final tror jag att den kommer att leva vidare på radion och Svensktoppen. Jag ska garanterat sjunga den på mina spelningar.

Din fru Monica Forsberg har ju vunnit Melodifestivalen två gånger som textförfattare – till Chips ”Dag efter dag” och Carolas ”Främling”. Inte lätt att slå?
– Ha, ha, det är nog ingen risk. Monica var ju även med på scenen i gruppen Ritz två gånger och har skrivit ett tiotal låtar i Melodifestivalen.

Hur reagerade hon när det blev klart att du skulle debutera i ”mellon” också?
– Först undrade Monica om hon inte får ha något i fred (ha, ha). Melodifestivalen var ju liksom hennes grej. Förut har jag hakat på både det här med att dubba Disneyfilmer och spela barnteater som hon gjort en hel del – och så nu även det här. Monica har skojat och sagt att i ”Frukostklubben” och ”Nygammalt” kommer jag i alla fall aldrig med – och det är ju svårt då programmen inte finns kvar.

mello-hasse

JAG LURADE IN ALLA I KYRKAN

Vilken är er familjs relation till festivalen annars?
– Mina barn är riktiga nördar och bänkar sig alltid med dukat bord och skyltar. Den här gången hoppas jag att mitt namn står på skyltarna, annars vet jag inte hur det blir med middagarna i fortsättningen, skrattar han och fortsätter:
– För egen del har jag flera olika favoriter genom åren, som ”Nygammal vals” med Svante Thuresson och Lill Lindfors. Det har varit jätteroligt att följa Sveriges framgångar i Eurovision Song Contest med allt från Carola och Herreys till Charlotte Perelli. Och de sista åren har ju Loreen och Sanna Nielsen varit fantastiskt duktiga.

Du har dina barn med din förra fru Inger – men hur och när träffades du och Monica?
– Det var i början av 1990-talet då båda jobbade som fältartister i Malmberget. Men då hände inget. Sedan slog det gnistor mellan oss då vi möttes i en studio i Värmland lite senare, när jag skulle spela in musik och Monica dubba film.
Paret gifte sig i början av december 1993 – efter att ha bjudit släkt, vänner och kollegor på en ordentlig överraskning.
– Monica och jag dubbade båda filmen ”De vilda djurens flykt” och gjorde den svenska titelmelodin ihop. På releasepartyt av singeln var vi i Hasses lada i Boarp, där jag gjorde många spelningar. Vi skulle vidare och dricka glögg på ett ställe när jag lyckades lura in hela gänget i kyrkan. Sedan bytte vi två snabbt om och kom tillbaka som ett brudpar. Räkna med att många blev förvånade.
Hasse minns speciellt vad artistkollegan Svante Thuresson sa:
– Han undrade varför vi inte berättat något i förväg och skämdes lite över att gå i kyrkan med gymnastikskor på ett bröllop, ler Hasse. Men det var det här spontana och själva överraskningsmomentet vi var ute efter. Nu blev det inte så stelt. Inte ens barnen visste om vad som skulle hända. Bara Monicas föräldrar, de ville vi gärna förbereda.

JAG ÄR ROAD AV TRÄDGÅRDSARBETE

Hur är det att jobba tätt ihop med sin fru?
– Det fungerar jättebra, vi trivs så bra i hop att det inte är några problem. Men vi jobbar ju inte alltid ihop. Monica har ju spelat revy med Peter Flack på senare år och där har jag bara varit med lite.
Hasse är född i Malmö, men har bott över 50 år av sitt liv på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Efter att ha levt flera år i Degerfors nära Monicas hemtrakter, gick flyttlasset tillbaka till hans älskade hembygd för tre år sedan.

Ni har totalrenoverat tre hus innan – nu gick drömmen i uppfyllelse att bygga eget?
– Ja, det känns fantastiskt roligt. Jag gjorde de första skisserna själv och tog sedan in riktiga arkitekter. Tanken var att det skulle se ut som en Skånelänga från landsvägen men en herrgård när man stod nere i backen.
Sutterängvillan på två plan består av 250 kvadratmeter med utsikt över slätten och Skälderviken.
– Jag fick med allt som jag verkligen ville. Hela nedre plan har med musiken att göra – en studio, rum för alla gitarrer (över 50 stycken), skaparverkstad och kontor. Vi bor på övervåningen.
Trädgården består av 3 900 kvadratmeter – där får Hasse chansen att visa upp en talang som många säkert inte kände till.
– Jag har anlagt flera olika rabatter och man kan nog säga att jag har ganska gröna fingrar. Jag tycker att det är roligt och avkopplande att pyssla i trädgården och har även gjort en boulebana på tomten.

Din pappa och farfar var ju händiga plåtslagare – men själv var du inte intresserad?
– Jag började som plåtslagare efter skolan, då kunde jag inte livnära mig på musiken. Men det var inte riktigt min grej. Under en spelning för förståndshandikappade upptäckte jag att jag gärna skulle vilja jobba med dem och omskolade mig till särskolelärare. Ett bra yrke som jag trivdes med och hade ända tills jag kunde försörja mig som musiker vid 32 års ålder.

Varifrån kommer egentligen ditt smeknamn ”Kvinnaböske”?
– Jag fick det när jag bodde i byn Kvinnaböske, utanför Båstad, och startade Kvinnaböske Band. Sedan har det hängt med hela tiden.
Hasse gav ut sin första LP-skiva ”Du ska inte kasta sten” 1980. Den andra innehöll bland annat ”Skomagare Anton”. Han sjöng country på skånska och en recensent döpte musiken till ”Skåntry”.

MINA LÅTAR ÄR VAR MANS EGENDOM

I ”Änglahund” undrar du om man får ta med hunden in i himlen – har du själv haft hund?
– Ja, jag har haft många olika genom åren och även katter. Nu har vi en finsk lapphund som heter Gulli – men som Monica kallar Söta fröken Gulli Andersson, skrattar Hasse. Men när jag ropar på henne blir det bara Gulli…
Efter den stora succélåten kom andra hits som ”Höstens sista blomma”, ”Dans på Vejby ängar”, ”Marknadsvarité” och ”En rynkig gammal fru”.
– I början funderade jag över hur länge det roliga skulle vara, innan jag var tvungen att skaffa ett vanligt jobb igen. Om framgångarna fortsatte efter ett år bestämde vi att renovera huset hemma, byta bil efter två år och bygga till huset efter tre år. I dag är det 35 år sedan och jag håller på fortfarande, skrattar Hasse.

Vad är du mest stolt över i karriären?
– Att jag har skrivit sånger som har blivit var mans egendom. De har ju till och med tryckt upp texten till ”Änglahund” och sjunger den i skolan. Det är jag väldigt glad och stolt över, avslutar Hasse Andersson.

mello-hasse

DET HÄR ÄR HASSE!
Född: 28 januari 1948 i Malmö.
Familj: Gift med Monica Forsberg. Barnen Lisa, Jenny, styvdottern Jenny, fostersonen Jim, fem barnbarn. Vovven Gulli av rasen finsk lapphund.
Bor: Hus på Ängelsbäck på Bjärehalvön mellan Förslöv och Torekov i Skåne.
Intressen: Segla, spela golf, fiska och resa.
Aktuell: Deltar i ”Andra chansen” i Melodifestivalen den 7 mars med låten ”Guld och gröna skogar”.

Av Joakim Löwing Foto: Stefan Lindblom


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…