Annons

Annons

Hästen sparkade Meia i huvudet

Meia Löfberg och ponnyn Bullen

Meia Löfberg och ponnyn Bullen

7-åriga Meia har ridit i över halva sitt lilla liv. Hon bor med sin mamma Amie Löfberg, 39, Jesper, 19, och Dewin, 5, på en liten gård utanför Köpingsvik på Öland. Meia fick häst redan som 3-åring och tävlar sedan länge i hoppning ihop med ryttare som är både erfarnare och större.
Trots att Meia bara mäter 122 centimeter i strumplästen hanterar hon det betydligt större djuret med både kärlek och bestämdhet. Hennes häst Bullen, en 22-årig irländsk ponny, fogar sig i allt hon gör och konstrar aldrig.
– Hade han inte varit så snäll hade jag aldrig låtit henne jobba med honom ensam, säger Amie, som poängterar att Meia trots sin låga ålder har väldigt god hand med hästar, och dessutom talang för hästhoppning.
– Hon tävlar mot dem som är flera år äldre och klarar sig bra.
Hon vet precis hur man ska hantera hästar. Men när hon var 6 år sparkade en annan häst efter hennes. Men sparken träffade inte Bullen utan lilla Meia och den tog så illa att den slog sönder benflisor inne i hennes huvud.
Denna söndag i februari för snart ett och ett halvt år sedan var det tävling i Rockneby strax utanför Kalmar.

Annons

Meia älskar att tävla och såg med spänd förväntan fram mot att det skulle bli hennes tur att hoppa banan. Vid sidan stod Amie.
– Som vanligt var jag nervös när de ropade upp Meia och Bullen, säger hon.
Det behövde hon inte vara, för Meia och Bullen klarade hindren galant. De belönades med en vacker rosett.
Meia tog av sig ridhjälmen och ihop med mamma skulle hon göra i ordning andra hästen Semlan för tävling. Där på parkeringen kom en annan tävlande förbi med sin häst, för övrigt en häst som Amie haft tidigare.
– Den hästen ville gå till Semlan. Hästarna stod en bit ifrån varandra. Jag och Meia var mitt emellan så ägaren till andra hästen tyckte det var bäst att gå vidare. Jag tog tag i Meia och vi vände oss om för att gå bort till vår häst.
Utan förvarning sparkade den andra hästen mot Semlan, men sparken träffade Meia. Amie hann inget göra men såg hur ena hoven träffade hennes dotter med full kraft i bakhuvudet. Meia föll framlänges i gruset och blev liggande – livlös.
– Allt hände så snabbt och jag bara såg henne falla framstupa. Jag kastade mig ned och vände på henne. Hon var borta och saliven rann ur munnen på henne. Jag skrek på sjukvårdare ”hon dör, hon dör” och de kom framrusande. Men de kunde inte göra mycket.

Amie berättar att hon blev alldeles iskall.
– Det enda jag tänkte var att hon överlever aldrig en sådan smäll. Jag var övertygad om att hon var död, säger Amie om sin dotter. Jag svimmade nästan själv, säger hon och gestikulerar när hon berättar om de värsta minuterna i sitt liv.
När hon stod där och trodde hon förlorat sin dotter hörde hon sjukvårdarens röst:
– Hon vaknar.
Amie böjde sig ned och såg in i Meias dimmiga ögon.
– Mamma, har det här hänt på riktigt, eller är det bara på låtsas? sa flickan.
Sedan kräktes hon.
– Jag trodde inte det var sant, hon levde!
Strax kom ambulans och tog henne till intensivvårdsavdelningen i Kalmar. Röntgenplåtarna visade två allvarliga frakturer på skallbenet i bakhuvudet. Det blev akuttransport till universitetssjukhuset i Linköping där specialister väntade.
– Jag och Johan, Meias pappa, fick åka taxi dit. Det tog tre timmar och jag funderade hela resan på vad som hänt med vår dotter.
Hästsparken hade trasat sönder skallbenet och en blödning under hjärnbalken gjorde det svårt för hjärnan att få plats. Operation var nödvändigt för att lätta på trycket. Men det var också ett riskabelt ingrepp utan garantier.
Det blev en fyra timmar lång och nervös väntan för föräldrarna. Amie vankande fram och tillbaka i sjukhuskorridoren. Lättnaden var stor när läkaren kom ut sprack upp i ett leende.
– Hon har haft en fantastisk tur, sa han och berättade att operationen hade gått bra.
De hade plockat bort fem lösa benbitar inne i flickans huvud. Som genom ett under hade ingen av dessa trängt in och skadat hjärnan – då hade det kunnat gå hur som helst. En fantastisk tur konstaterade läkaren.
En stund senare fick Amie träffa sin dotter som verkade ovanligt pigg.
– Har det lagat huvudet nu? frågade hon.
Då skrattade Amie för första gången.
Men samtidigt var hon fortfarande osäker på om alla funktioner i hjärnan verkligen fungerade. Hon var så nära att dö och ingen visste hur olyckan skulle påverka henne framöver. Dagen efter fick hon svaret.
– Hon tog sin lillebrors iPad och började spela ett avancerat spel. Vilken lättnad!
Efter tre dagar flyttades Meia till sjukhuset i Kalmar och efter ytterligare en dryg vecka var hon hemma. Men hjärnskadan hade satt sina spår. Meia var trött och behövde vila ofta. Hon var också ljud- och ljuskänslig.
Men snart var hon tillbaka i stallet hos Bullen. Han blev en del av hennes rehabilitering, även om det tog tid innan hon fick sitta upp och rida honom igen.
Amie var orolig inför skolstarten.
– Vi visste inte vilka konsekvenser smällen fått för hennes möjligheter att lära sig läsa, skriva och räkna. I början av läsåret var hon bara i skolan några timmar i veckan eftersom hon inte orkade mer på grund av sin hjärntrötthet. Men efter jul var hon så pigg att hon kunde gå hela dagar. Trots att hon varit borta så mycket i början av läsåret lyckades hon ändå nå målen i samtliga ämnen när vårterminen var slut. Hon är en fantastisk unge, säger Amie leende.
I oktober förra året gjorde Meia sin första tävling. Amie var mer nervös än vanligt.
– Många som var där visste vad hon råkat ut för och när hon red i mål jublades det och applåderades. Då var jag en glad, stolt och lycklig mamma.
Amie tror att det var en speciell skyddsängel som höll sin hand över Meia när hästen sparkade henne.
– Min pappa Acke Sandström dog för ett par år sedan. Jag känner på mig att han skyddar Meia, säger hon och lägger armen om sin dotter som precis kommit tillbaka efter en barbacka-tur på Bullen.
Bullen fanns vid Meias sida under hela rehabiliteringen.
– Han är så snäll, säger Meia, säger hon och klappar honom över nosryggen, ger honom lite godis och ger honom han en puss.

Text och foto: Mikael Svensson


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…