Annons

Annons

Healing hjälpte mot min artros!

Ulrika Danneryd Gustafsson älskar att spela piano, men under flera år satte artros i fingrarna stopp för spelandet. Nu sitter hon åter vid pianot!

– Jag spelar bara för min egen skull, för att återhämta mig och lugna sinnet, säger Ulrika Danneryd Gustafsson.

Ulrika bor i Täby med sin familj – maken Johan, två egna barn, två bonusbarn och hunden Simba. Hon arbetar med coachning, personlig utveckling, ledarskap och har sin egen podd. Det är många möten med människor och mycket att göra, och därför viktigt att hitta pauser och välmående i vardagen. Ulrika har spelat piano hela sitt liv. När hon bara var tre år fick hon sitt första piano och under barndomen kunde hon spela flera timmar varje dag. Även i vuxen ålder har det ofta blivit någon eller några timmar i veckan vid tangenterna.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Spelandet och musiken är ett härligt sätt att rensa huvudet och komma in i en annan värld. Alla känslostämningar går att uttrycka med pianot.

För några år sedan märkte Ulrika att hon började få ont i händerna – särskilt i den högra handen, som inte ville lyda riktigt, och det knäppte i lillfingret, som även hakade upp sig. Hon blev allt mindre rörlig i fingrar och händer, och det värkte alltmer.

– Jag hade ont i fingrarna och svårt att gripa och hålla i saker.

Hon gick till vårdcentralen, där hon fick veta att hon troligen drabbats av artros och att det inte fanns så mycket man kunde göra.

Pianot samlade damm

Plötsligt stod pianot bara där och samlade damm, tyst och oanvänt.

– Det var en stor sorg för mig som alltid har spelat.

Till slut bestämde sig Ulrika för att testa något okonventionellt.

– Jag har en väninna som ville prova healing. Hon hade hört att det kunde lindra smärta och kände till en healer som heter Bengt Jähle.

Ulrika bestämde sig för att söka upp Bengt.

– Jag ville testa healingen helt förutsättningslöst. Första gången jag kom dit fick jag ligga på en brits, medan Bengt la händerna på mina axlar och sedan på mina händer. Han visste ingenting om mina problem, men det var väldigt stillsamt och kändes behagligt och rogivande. Han höll på i cirka 40 minuter och jag kände en djup avslappning sprida sig i kroppen.

Efter första sessionen märkte Ulrika inte någon förändring när det gällde artrosen. Men efter två veckor gick hon dit igen.

– Då höll jag på att somna och jag sa till Bengt att väcka mig om jag snarkade!

Sedan tog det bara några dagar innan Ulrika tyckte att händerna kändes annorlunda.

– Jag tänkte ”är det här på riktigt”? Värken var borta och mina händer och fingrar blev rörliga. Det slutade också att knäppa i lillfingerleden som det hade gjort i flera år.

Kunde spela som förr

Ulrika satte sig vid pianot och provade att spela. Det gick alldeles utmärkt – hon spelade precis som förr. Nu spelar hon åter regelbundet.

– Jag spelar bara för min egen skull, för att återhämta mig och lugna sinnet. Det är som mindfulness och meditation.

Ulrika kan numera även röra sig mer obehindrat, vilket har lett till ökad cirkulation i kroppen. Det minskar i sin tur både värk och stelhet.

– Förbättringen som jag upplevt är svår att förklara. Beror det på Bengts goda intention? Är det placebo? Är det min fantasi? Det spelar ingen roll, för mig är resultatet det viktiga. Allt som sker är inte mätbart, men så fort något inte går att mäta hamnar det i ett gränsland och betraktas som ”ovetenskapligt”. Än så länge, i alla fall!

– Healing är ett komplement till den vanliga sjukvården, säger Bengt Jähle.

”Det kan stimulera kroppens egen läkningsförmåga”

Bengt Jähle är terapeut och certifierad ”spiritual healer” med egen verksamhet i Stockholm.

– Allt omkring oss och inom oss består av energi med olika frekvenser. Energi kan omvandlas, men inte förstöras. Energin kan även kanaliseras, och mitt jobb är att fokusera och samla ihop energi, som sedan koncentreras till en person.

Efter tre års utbildning har Bengt examinerats vid Arthur Findlay College i Stansted, London. Hans ”healing-legitimation” ger honom tillstånd att arbeta med healing på patienter tillsammans med medicinsk personal på sjukhus och vårdinrättningar i Storbritannien.

– Brittiska läkarsällskapet har gett tillstånd för healing på sjukhusen i England. Där arbetar healers med patienter på olika avdelningar. Det är väldigt enkelt och stillsamt. Ofta lägger man bara handen på patienten och låter energin flöda. Varje patient har rätt att begära healing. Läkarna har även rätt att förskriva healing på recept som komplementär behandling. Syftet med healing är att hjälpa och det inverkar på alla nivåer – fysiskt, andligt, själsligt och mentalt.

Healing har bland annat visat sig frigöra oxytocin, kroppens eget må-bra-hormon. Det kan stimulera kroppens egen läkningsförmåga och man har bland annat sett resultat som effektivare sårläkning.

– Jag ställer aldrig några diagnoser, det får jag inte, det är läkarnas sak. Och jag vill alltid försäkra mig om att mina klienter har talat med en läkare först. Healing är ett extra komplement. Det kan ge snabbare läkning, och rent mentalt stillar det sinnet och mildrar oro. Det kan ju vara så att magont beror på stress som sitter i huvudet, och då upplever man lindring av healing.

Visste du att …

… artros beror på att balansen mellan nedbrytning och nybildning av brosket i leden är störd. Det leder till allt mindre brosk i lederna och en ökad smärta vid belastning. I princip alla leder kan drabbas, men vanligast är knän, höfter och händer.

Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

Maria, 66, fick hjälp med ICI-metoden mot artros

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

Kerstin går digital artrosskola: Det peppar mig att hålla igång!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…