Annons

Annons

Heide trampade på en dödlig fisk på paradisön

Det turkosa Stilla havet är inte bara hem åt vackra exotiska fiskar. Där finns även farliga fiskar. Som den dödliga stenfisken.

Heide trampade på en dödlig stenfisk

Heide bor växelvis i Stockholm och med sin man i Vanuatu i Stilla havet.

Ett snabbt eftermiddagsdopp i Stilla havet på paradisön Efate, som ingår i ögruppen Vanuatu, höll på att kosta Heide Garrigan, 50, livet. Hon kände för lite svalka i värmen och gick ensam i väg för att bada.
– Redan vid första steget i vattnet så stack det till i stortån. Jag kände på en gång att något var väldigt fel, eftersom det gjorde så ont. Det var en smärta som jag aldrig känt förut, inleder Heide sin berättelse.
Heide försökte klämma ut blod för att stoppa flödet av toxi- net. Sedan ringde hon sin man och bad honom att skynda till undsättning.
– När han kom så kunde jag inte prata utan vrålade av smärta, giftet hade börjat sin väg upp i benet, beskriver Heide.

Såg gröna tomtar

Tillströmmande människor larmade ambulans. Trots att sjukvården, enligt Heide, är väldigt enkel i Vanuatu så fanns morfin att få. Och hon fick hålla underbenet i en hink med hett vatten för att försöka hindra att giftet spred sig mer. Något serum mot giftet fanns inte på ön.
– Jag såg gröna tomtar till slut av allt morfin, men hade fortfarande lika ont, minns Heide.
Hon slutade andas i ambulansen, vilket hon hallucinerade om att få göra för att slippa smärtan.
– Jag vaknade av att ambulansmannen bankade mig på bröstkorgen.
Just där och då ville hon i ärlighetens namn bara få dö för att slippa den intensiva smärtan.
Heide beskriver akutmottagningen där en läkare tog emot som ”ett hål i väggen”. Där fick hon en nervblockad i foten och dropp. Vid återbesöket morgonen därpå var tån svart. Heide visar några bilder i sin mobil, en välmanikyrerad fot med somrigt röda naglar, och en kolsvart undersida på ena stortån.
Läkaren konstaterade nekros (lokal vävnadsdöd) och klippte i tån för att se hur det såg ut under. Även där hade vävnad dött. Och röda fläckar längre upp på benet visade att giftet spridit sig. Heides liv var i fara.

Annons
Strand Stilla Havet och Heides tå

Tån var alldeles svart och giftet spred sig uppför benet. Ögruppen Vanuatu är ett riktigt Stilla havs-paradis men i vattnet lurar faror.

Bråttom från ön

Det var bråttom till ett akutsjukhus med rätt resurser. Nästa flyg från ön gick till Brisbane, i Australien. Under den tre timmar långa flygresan gled Heide in och ut ur medvetslöshet. Giftet kan ge mycket lågt blodtryck, chock, medvetslöshet, andningsstopp och hjärtstillestånd, förklarar hon.
– Jag låg på golvet med syrgas och benen högt, med Daniel bredvid som försökte hålla mig vaken medan han grät och sa ”lämna mig inte”.
Det var i sista minuten som de kom till akuten, konstaterade läkarna som väntade där. Heide fick läkemedel och dropp och var inlagd under en vecka men fick inte flyga hem till Sverige på tre veckor på grund av risk för blodproppar.
Det här hände sommaren 2017, men behandlingen av stortån pågår fortfarande. Skadan är så ovanlig att Heide är lite av en kändis på avdelningen. Vården hon får dokumenteras i utbildningssyfte – om det någon gång skulle hända igen.
– Jag har bara hört talas om en person till i Sverige som blivit stucken av en stenfisk, säger Heide.
– Nu efteråt har läkaren sagt att de inte trodde att de skulle klara tån. Men tå eller inte spelar ingen roll för mig, den är förenad med så mycket smärta.
När vi ses är hon lite lätt solbränd, efter att återigen ha varit i Vanuatu. Varför, undrar du kanske? Senaste vistelsen höll ju på att sluta i katastrof?
– Jag har inget val. Min man Daniel är pilot och stationerad där. Han är från Australien och vi träffades på dejtingappen Tinder.
De ses cirka fem månader per år och turas om att bo längre perioder hos varandra. Där- emellan umgås de dagligen via Messenger eller FaceTime.
– Vi har varit tillsammans i tre år och gifta i ett. Det är inte optimalt att ha en distansrelation, men det får vara så, just nu.
Dottern Isabelles pappa bor i Sverige.
– Hon behöver sin pappa och han behöver henne.

Heide trampade på en dödlig stenfisk i Stilla havet.

Heide är gift med piloten Daniel Garrigan, 52. Dottern Isabelle, 11, har Heide från en tidigare relation.

Badar inte längre

I framtiden kan det bli så att Heide flyttar till Vanuatu. Hon trivs i värmen, säger att den är bra för henne. Hon har ME/CFS, en neurologisk sjukdom, med bland annat funktionsnedsättande utmattning.
– Jag tror att min bakomliggande sjukdom är en anledning till att jag blev så sjuk av stenfiskens sting, funderar Heide.
Hon vill berätta sin historia för att göra andra uppmärksamma på att det här kan hända, även där det inte finns varningsskyltar för stenfisk på stranden. Kanske kan det rädda någons liv. Stenfisk finns också till exempel i Thailand och på Bali, påpekar Heide.
– Jag är så tacksam att det inte var min dotter eller något annat barn som trampade på stenfisken.
Stilla havets tjusning har försvunnit lite.
– Jag badar inte längre där, men kan njuta av att titta på havet. Och känna att jag är glad att jag lever.

Av Mia Coull
Foto: Stefan Nilsson, Magnus Jönsson, privat

 

Anna Björn stenfisk

Anna Björn, djurchef och biolog vid Aquaria Vattenmuseum och en stenfisk.

Världens giftigaste fisk

Stenfisken är en av de giftigaste fiskarna som finns, enligt Anna Björn, djurchef och biolog vid Aquaria Vattenmuseum i Stockholm. Giftet sitter i giftkörtlar vid basen av fenorna.
– Det finns en hel del arter av stenfiskar och släktingar till den över hela världen. Just runt Stilla havet, Indiska oceanen och Indonesien finns det ett flertal arter.
– Oftast blir man stucken genom att man kliver på den, ibland genom att man lyfter upp den. Den har ett otroligt bra kamouflage – den ser ut som en sten i sanden. Sticket gör mycket ont.
Blir man stucken behöver man genast komma till en läkare, eftersom sticket kan vara dödligt. Särskilt om man redan är svag, har någon kronisk sjukdom eller någon allergi, förklarar Anna Björn vidare. Även barn och gamla är extra känsliga.
– Det finns ett motgift som kan hjälpa om man får i sig det fort, men man kan också vara utlämnad till att härda ut under läkaruppsikt. Bäst klarar man sig om man är helt frisk och tar sig till läkare snabbt.
Anna Björns råd är att alltid vara försiktig i vatten. Att inte röra eller lyfta något, samt ha badtofflor. Att njuta säkert av allt vackert som finns att se.

Heides fyra råd

1. Ha badskor som är godkända för stenfisk så att fenorna inte går genom sulan.
2. Bada inte ensam eller där det är folktomt. Där många badar trivs inte stenfisken.
3. Fråga lokalbefolkningen vilka områden som är kända för att ha stenfisk.
4. Se till att ha en försäkring som även täcker transport vid sjukdom/olycka utomlands.
– Vårt “äventyr” hade kunnat kosta en miljon, med flygresor, vård, hotell, mat. Vi fick hjälp av SOS International och försäkringen täckte alla kostnader – vi blev också ersatta för förstörd resa och har fått krishjälp och terapi. Bland annat är min dotter Isabelle rädd för att jag ska sluta andas igen.

Läs också:

Selmas drömresa förvandlades till en mardröm: ”Bakterien på Bali höll på att ta livet av mig”

Varför är jag dålig i magen efter Thailandsresan?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…