Annons

Annons

Helstekt kotlettrad med aprikoser

Bjud pappa och resten av familjen på en riktigt god middag. Den här rätten är perfekt! Helstekt kött ger ett saftigt resultat.
6–-8 personer
1 hel kotlettrad ca 2 kg,
med ben
6 vitlöksklyftor
10 torkade aprikoser
ett par kvistar färsk
rosmarin
2 citroner i klyftor
2 äpplen i klyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja

SÅS:
2 dl vatten eller vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 msk majsena redning
SERVERA MED:
rostad potatis och rotfrukter
(se recept nedan)
Sätt ugnen på 175 grader.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Skala vitlöksklyftorna och strimla aprikoserna. Skåra kotlettrad­ en lätt på ovansidan och skär ett

längsgående snitt utmed benet. Fyll skårorna i köttet med vit­lök, aprikos och små kvistar av rosmarin.
Blanda samman olja, salt och peppar och gnid in kotlettra­den med blandningen.
Placera kotlettraden i en eldfast form.
Lägg citron­ och äppelklyftor runt om köttet. Stek i ugnens mitt tills innertemperaturen är
ca 75 grader; detta brukar ta ca 1 1/2 timme.
Ta ut och skiva upp köttet, servera tillsammans med ros­tade potatis och rotfrukter.
SÅS:
Sila ur skyn och späd med vatten eller vin så att du har 4 dl vätska. Tillsätt grädde och
låt allt koka upp. Tillsätt fond och red av. Låt såsen koka sam­man i ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rostade rotfrukter
6–-8 personer
3 morötter
2 palsternackor
1 kålrot
8 potatisar
1/2 dl finhackade örter
3 msk olja
1 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader. Skala samtliga rotfrukter utom potati­sen. Tärna eller klyfta och lägg
på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda samman örter, olja och salt och häll över rotfrukterna. Blanda om. Rosta i ugnens mitt i
ca 30 minuter. Ta ut och servera till skivad kotlettrad och sås
Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…