Annons

Annons

Henrik Dorsin spelar Sickan i nya ”Jönssonligan”

Slitstarka och folkkära ”Jönssonligan” återuppstår på vita duken. I huvudrollen som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson syns Henrik Dorsin, skriver Expressen.

Jönsson-ligan återuppstår

Björn Gustafson, Ulf brunnberg, Gösta Ekman, Birgitta Andersson gjorde de första filmens om Jönssonligan. Bild. IBL

Filmerna om ”Jönssonligan” har en stark ställning i det allmänna medvetandet. Säg ”Sickan” till vem som helst och de kontrar med signaturrepliken ”Jag har en plan”. Karaktärer som Dymanit-Harry och Vanheden är också folkkära och tydliga karaktärer.

Annons

Den första filmen om den klantiga och ibland briljanta ligan ”Varning för Jönssonligan” kom 1981. Då spelades huvudrollerna av Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Nils Brandt och Siw Malmkvist. Sedan dess har det kommit åtskilliga efterföljare.

Henrik Dorsin blir ”Sickan” i Jönssonligan

Henrik Dorsin tar över som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson. Bild: IBL

Tomas Alfredson regisserar

Nu planerar filmbolaget FLX att släppa ännu en film i serien, skriver Expressen.

I den ikoniska rollen som Charles Ingvar Jönsson syns komikern Henrik Dorsin. Anders ”Ankan” Johansson spelar Ragnar Vanheden, David Sundin gör rollen som Dynamit-Harry och Hedda Stiernstedt, känd från ”Vår tid är nu”, spelar Doris.

Filmen har planerad premiär vintern 2019, skriver tidningen.

Henrik Dorsin och Tomas Alfredson vid urpremiären av "Dracula" på Kungliga Operan i Stockholm 2017.

Henrik Dorsin och Tomas Alfredson. Bild: IBL Bildbyrå

För regin av den nya Jönssonliga-filmen står Tomas Alfredson. Tomas Alfredson ligger bakom filmer som ”Låt den rätte komma in”, ”Tinker, tailor, soldier, spy” och ”Torsk på tallin”.

Bygger på danska ”Olsen-banden”

Filmerna om ”Jönssonligan” bygger från början på en dansk förlaga. Filmerna om ”Olsen-banden”.

Under årens lopp har filmerna även ynglat av sig i en yngre upplaga med ”Lilla Jönssonligan”. I den serien har det hittills kommit fyra filmer.

Senast ligans äventyr filmatiserades var 2015 med ”Jönssonligan – den perfekta stöten”. Simon J. Berger gjorde då rollen som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. Alexander Karim axlade rollen som Ragnar Vanheden och Torkel Petersson spelade Harry Berglund.

Text: Henrik Högström

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…