Annons

Annons

Herrlandslaget sänker sina löner – för att damlaget ska få lika mycket betalt

Nu tjänar damlandslaget i handboll lika mycket som herrarna. "Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb", säger förre lagkaptenen Tobias Karlsson.

Bild: IBL

Det talas mycket om löneklyftorna mellan män och kvinnor, inte minst inom elitidrott. Men nu har i alla fall landslagen i handboll stängt klyftan – från och med i år tjänar damerna och herrarna lika mycket, skriver Sportbladet. Detta efter att herrarna sänkt sin landslagslön för att damerna skulle kunna få samma ersättning.

Annons

– Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb. Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger, utan för att det var självklart – eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar, säger herrarnas före detta lagkapten Tobias Karlsson till tidningen.

Gilla Året Runt på Facebook

Utjämningen i löner mellan damlandslaget och herrlandslaget inleddes redan för ett par år sedan och har skett i tre steg: dagsersättning, medaljbonus och kvalbonus. Från och med i år är alla tre delarna lika mellan damer och herrar.

– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger nuvarande landslagschefen Lasse Tjernberg till Sportbladet.

Handbolls-VM för damer pågår just nu för fullt i Tyskland och sänds av Eurosport och Kanal 5. Nästa Sverigematch spelas i morgon, 7 december kl. 18, då Sverige möter Argentina.

Text: Malin Karlberg
Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

Ny studie: Kvinnor naturligt mer vältränade än män

Jag ångrar inte att jag valde fotbollen framför familjen

Så mycket mer ansvar tar svenska kvinnor hemma


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…