Annons

Annons

Hipp hipp hurra för kanelbullens dag

Mmm... finns det något ljuvligare än doften av en nygräddad kanelbulle som sakta smälter i munnen, lämnar en svag kanelsmak i gommen och knastrigt pärlsocker mellan tänderna?

Det var år 1999 som Kaeth Gardestedt, på Hembakningsrådet, kom på idén att fira det populära bakverket med en egen dag. För att inte konkurrera med andra mattraditioner som semlor, surströmning eller kräftor bestämdes den 4 oktober som kanelbullens dag.
Firandet blev en succé från start. Inte enbart här hemma, utan även internationellt där svenska företag och institutioner, som exempelvis Svenska Kyrkan, bjuder på kaffe och kanelbulle på denna speciella dag.
Trots kanelbullens enkla recept har många av oss våra alldeles egna favoriter. Mammas bullar (såklart), mormors bästa kanelsnurror och mjuka kanelsnäckor.

Annons

baka kanelbullar till Kanelbullens dag

Från lyx till fikafavorit

Troligen skapades vår älskade kanelbulle på 1920-talet. Smör, socker, vetemjöl och kanel som varit ransonerat under första världskriget fanns åter i butikerna. Caféerna sålde kaffe med kanelbulle. Men ingredienserna var dyra, cafébesök var dyra nöjen.

Veteran på fikabordet

I början av 1950-talet tog bullbakandet i svenska hem fart. Med bättre ekonomi hade man råd att handla och baka. Kanelbullen förvandlades från en lyxvara till en fikafavorit. Dåtidens husmödrar arbetade i hemmet, lagade mat och bakade. Nu började kanelbullens segertåg på fint dukade kaffebord.

Kanel sänker blodsockret

Kanel är av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. I flera tusen år har man använt kanel inom läkekonsten. Det är framför allt blodsockersänkande, men är även bakterie- och svampdödande. Kanel innehåller kumarin som kan vara giftigt i stora mängder.

Så många kanelbullar äter vi

Enligt en undersökning från Sveriges Bagare & Konditorer köper vi ca 7 miljoner bullar under Kanelbullens dag. 57 procent av svenskarna beräknas äta en eller flera kanelbullar dagen till ära.

Källa:Kungsörnen.

Av Charlotte Brundin 
Foto Sjöberg bild

Recept: Baka våra goda kanelbullar

Glutenfria kanelbullar

Kanelbullar
Klassiska kanelbullar


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…