Annons

Annons

Hitta lugnet med oljor i jul!

Ta en paus i julstressen. Passa på att gå på oljemassage eller massera dig själv med vinterns nya härliga oljor.

Hitta lugnet med oljor

Nu kan du göra en skönhetsresa utan att lämna ditt eget badrum. En av höstens stora trender inom hudvård är nämligen oljor från jordens alla hörn.

– Vegetabiliska och naturliga oljor är rika på näring och vitaminer från de växter och fröer som de härstammar från. De absorberas snabbt av huden, och med rätt produkt kan man få fantastiska resultat. Därav det stora intresset för dem, förklarar Annica Forsgren, hudterapeut, det ökande intresset för oljor inom skönhetsindustrin.
I höst är det trendigaste att slappna av med både kropps- och ansiktsoljor för att både hitta lugnet och bli ren.
Några av de mest flitigt använda växtoljorna i vår del av världen utvinns ur aprikoskärnor, avocador, gurkört, arnicaolja från slåttergubbe-blommor. Men vi är även vana vid oljor från shea, jojoba, kokos mm. Nu utökas sortimentet med oljor, utvunna ur exotiska växter och fröer. En del av dem sådana som vanligen används till att smaksätta mat: som svarta kumminfrön och citrongräs.
– Oljor har precis som annat, olika egenskaper. En del är mer rika i sin konsistens än andra. Vill man ha en lätt olja som snabbt absorberas, väljer man en så kallad ”torrolja”, råder Annica Forsgren.
Priset kan indikera vilken kvalitet som hud-oljan man köper har, menar hon:
– Man får inte en Rolls Royce om man bara betalar för en Skoda. Det finns många mindre bra och i princip overksamma skönhetsoljor på marknaden, som till största delen består av en billig basolja utan några särskilda egenskaper, med bara en liten del tillsatt aktiv ingrediens. Och då kommer du inte få någon effekt på huden, konstaterar hon.
För bäst kvalitet och resultat, bör man enligt Annica Forsgren, fråga efter en höggradigt renad olja:
– Den ger sällan allergier eller andra reaktioner, och täpper inte till porerna, säger hon.
– Och köp dem från en hudterapeut och inte i mataffären. Då får du en olja som är anpassad efter din hudtyp. Fel olja kan bli en dålig upplevelse.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Text Mia Coull  Foto Shutterstock

Läs mer :
Vi har besökt Sveriges bästa spa
Olja dig lugn i jul

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…