Annons

Annons

Motionera och slipp bröstcancer!

Vart tionde fall av bröstcancer beror på fysisk inaktivitet, visar ny forskning. Därför är det extra viktigt att motionera om du är kvinna.

träna och minska risken för bröstcancer
Bröstcancer är, vid sidan av tjocktarmscancer, de cancerformer där fysisk aktivitet tycks ha bäst effekt, berättar Anders Hansen, överläkare och psykiatriker vid Sophiahemmet i Stockholm och författare till boken ”Hälsa på recept”, om de medicinska effekterna av att vi rör oss.

Annons

Idag räknar man med att mer än vart tionde fall av bröstcancer beror på fysisk inaktivitet – det vill säga hade kunnat undvikas om man varit fysiskt aktiv. Vilken form av träning du utövar spelar ingen roll, det är intensitet och hur länge man håller på som avgör. Alltså kan du promenera, jogga, cykla, eller träna hårt i gymmet – allt är av godo.
– Den dagliga halvtimmes promenaden ger bra effekt men det verkar faktiskt som om att man kan få ännu lite bättre effekt om man springer. Fyra timmar lätt jogging per vecka minskar risken för bröstcancer med 20-60 procent, säger Anders Hansen.

Därför ska du träna!

Hur träningen påverkar kroppen så att cancerrisken minskas vet man inte riktigt men det finns några faktorer som kan pekas på och förmodligen spelar alla dessa in:

Gilla Året Runt på Facebook

– Stärker immunförsvaret
Träning har positiv påverkan på våra hormoner och stärker immunförsvaret. Att ha ett bra immunförsvar verkar ge en minskad risk för cancer.

– Stärker kroppens skydd
Om du är ute och rör på dig så stärker du kroppens cellers förmåga att skydda sig mot mutationer i DNA, där cancer uppstår.

– Ökar ämnesomsättningen
Träning ökar ämnesomsättningen vilket kan leda till att man minskar risken för att lagra in cancerframkallande ämnen i kroppen.

– Allt ovanstående avser att förebygga cancer hos friska kvinnor. För de som drabbats av cancer, och fått behandling, vet vi idag att fysisk aktivitet tycks minska risken att återinsjukna senare i livet, säger Anders Hansen.

Av Jessica Devert Foto IBL – AOP


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…