Annons

Annons

Mamma Lisa fick hjärtstopp på barnens skola: Gustavs snabba reaktion räddade mitt liv

Strax efter utvecklingssamtalet föll Lisa ihop livlös på golvet. Hennes 
partner Gustav, som gått en kurs i hjärt-lungräddning, agerade blixtsnabbt. Det räddade livet på den 33-åriga tvåbarnsmamman.

Dottern Matilda, sonen Hugo, mamman Lisa och hunden Love är alla överens om att Gustav är en riktig hjälte.

En aning generad är han över löpsedeln som hävdar att han räddat sin partners liv.

– Det var ju fler än jag som gjorde en strålande insats den där dagen, konstaterar lagerarbetaren och Kungsbackabon Gustav Andrén, 33, som först nu kan prata om den mardrömslika upplevelsen utan att börja gråta.

Annons

– Men det är tack vare Gustav jag klarat mig utan allvarliga och bestående men, påpekar redovisningskonsulten Lisa Andrén, 33, och ger Gustav en välförtjänt puss på kinden.

Och barnen, Matilda, 12, och Hugo, 10, instämmer. I deras ögon är Gustav en riktig hjälte.

– Trycket att vi ska gifta om oss har ökat, konstaterar Lisa med ett stort leende på läpparna. Matilda har till och med sett ut en klänning som hon tänker ha på sig om vi kommer till skott.

Paret gifte sig år 2009, men 
äktenskapet höll bara i tre år. Ett år efter skilsmässan hittade de dock tillbaka till varandra – och flyttade ihop på nytt.

– Ja, vår dotter hoppas på ännu ett stort bröllop, säger Gustav och skakar på huvudet. Men ett sådant har vi ju redan haft. Det skulle kännas pinsamt att bjuda in släkt och vänner till ännu en sådan baluns …

Men låt oss börja med torsdagen den 23 februari i år, då allt höll på att ta en ände med förskräckelse. Både Gustav och Lisa var på plats i Hedeskolan för ett utvecklingssamtal med Matildas lärare Elin Lind.

Klockan var runt ett. Samtalet gick mot sitt slut. Elin frågade om det var något mer som Matilda, Gustav eller Lisa ville ta upp, och Lisa svarade utan att resa sig från sin stol: ”Jag känner mig klar!”

Sedan föll hon åt sidan, slog huvudet i diskbänken intill och rasade i golvet.

Kroppen livlös

Matilda rusade upp och öppnade dörren i tron att hennes mamma svimmat och att det behövdes mer luft. Det var varmt och kvavt i det där lilla rummet intill lektionssalen där en vikarie undervisade hennes klasskamrater.

Läraren Elin ringde efter en ambulans. Sedan sprang hon för att hämta kollegor som hon
visste var bra på hjärt-lungräddning.

– Vid det laget var Lisa blå i ansiktet, berättar Gustav. Det gick så fruktansvärt fort alltihop. Jag gick ner på knä intill Lisas livlösa kropp och gjorde kompressioner och konstgjord andning.

– I det läget tänkte jag inte
så mycket, fortsätter Gustav. Jag utförde hjärt-lungräddning just
så som jag lärt mig, dels som lastbilschaufför, dels på Länsförsäkringars livräddningskurs som Lisa och jag gått tillsammans några år tidigare.

Efter några minuter blev Gustav avlöst av skolans rektor Christina Heed och läraren Birgitta Hallberg.

– Christina gjorde kompressioner och Birgitta konstgjord andning, berättar Gustav. De var oerhört professionella och samspelta, det konstaterade ambulansmännen också när de kom fem minuter senare. En av ambulansmännen bad Birgitta och

Christina att fortsätta tills de fått fram hjärtstartaren och den andra utrustningen.

Lisa återfick medvetandet i ambulansen men behövde senare opereras.

Återfick medvetandet

Under tiden försökte Gustav och Matilda så gott det gick lugna och trösta varandra.

– Jag var övertygad om att det var kört, säger Gustav. Inte ens när Lisas hjärta gick igång igen efter den första elstöten vågade jag tro att det här skulle sluta väl. En god vän till oss drabbades av hjärtstillestånd för tre år sedan. Han har haft en oerhört lång och tuff väg tillbaka till livet …

I en skolbyggnad intill gick Lisas och Gustavs son, Matildas lillebror Hugo. Men det blev 
naturligtvis ingen riktig undervisning med en polisbil och två ambulanser på skolgården.

– Stackars Hugo fick för sig att det hänt Matilda något, berättar Lisa. Han hade ingen aning om att Gustav och jag var i skolan för ett utvecklingssamtal. Och Hugos oro för Matilda förstärktes när rektorn kom och hämtade honom…

– Skolpersonalen var fantastisk, de gjorde allt rätt, säger Gustav.

Lisas mamma kom och tog hand om sina barnbarn. Då hade Gustav redan åkt till Sahlgrenska sjukhuset i ambulansen efter Lisa.

– Killen som körde ambulansen jag åkte i hade kontakt med föraren i Lisas ambulans, berättar Gustav. Vi fick veta att Lisa återfått medvetandet, men det vågade jag inte riktigt tro på. Jag var naturligtvis oerhört chockad.

Gustavs modiga insats hamnade på Göteborgs-Tidningens löpsedel.

Infarkt som barn

Lisa själv har inga direkta minnen från ambulansfärden.

– Det saknas någon timme från den där dagen. I ena stunden var jag på utvecklingssamtal i Hedeskolan och i nästa stund på hjärtintensiven på Sahlgrenska. Det var tvära kast och det tog mig någon dag att förstå vad som hänt, säger hon.

– Svärmor kom med barnen vid 16-tiden, minns Gustav. Det var naturligtvis skönt för dem att se att Lisa var någorlunda okej.
Lisas hjärtstopp kom som en blixt från en klar himmel – och ändå inte.

– Varje år drabbas ett 50-tal spädbarn i Sverige av något som kallas kawasakis syndrom, berättar Lisa. Det är en sjukdom som är lätt att förväxla med influensa. Jag fick inte rätt diagnos och behandling förrän jag var ett och ett halvt år gammal. Då hade jag drabbats av en hjärtinfarkt.

– Sedan dess har jag gått på regelbundna kontroller, men allt har verkat bra fram tills nu. Jag som har fött två barn, tränat och stått i …

Efter hjärtstoppet på Hedeskolan fick Lisa en ICD – en kombinerad defibrillator och
pacemaker – inopererad.

En mysig familjestund är guld värd efter den dramatiska händelsen.

Vovve till familjen

Först efter tre veckor kunde hon lämna Sahlgrenska sjukhuset och därefter genomgå en bypass-operation. Sedan bör hon vara lika pigg som sin ”hjärthund”, den snart ettåriga golden retrievern Love.

– Matilda och Hugo har tjatat om en hund i åratal, berättar Lisa. Men Gustav och jag har jobbat jämt. Men nu i våras – när jag var sjukskriven – kikade jag runt på Internet. Och på Blocket fann jag skåningen Love som
har ett litet blåsljud på hjärtat. Snacka om perfekt matchning!

Golden retrievern Love far runt i familjen Andréns trädgård medan vi pratar. Man kan undra hur han skulle ha varit utan sitt lilla hjärtfel …

– Och nu blir det alltså bröllop? försöker Året Runts utsände,
ivrigt påhejad av barnen Andrén.

– Möjligen ett mycket litet och diskret sådant, säger Gustav och Lisa med en mun.

De har levt ihop i drygt 13 år, dock med ett års uppehåll 2012–13. Gift sig har de ju redan gjort en gång, men det äktenskapet höll alltså inte så länge. Fast släkt och vänner kommer säkert gärna med nya serviser, skålar och brödrostar…

Golden retrievern Love är familjens ”hjärthund”.

Text: Mats Å Johansson
Foto: Leif Boström och privat bild


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…