Annons

Annons

Hjördis, 77: Äntligen har jag fått hjälp mot muntorrheten

Hjördis, 77 har fått hjälp av tandläkare Gunnar Abele.

På grund av en sjukdom har Hjördis Horneij fått stora besvär med muntorrhet. Varje morgon vaknar hon helt igentorkad i munnen. Hjälpen kom i form av salivstimulerande medel!

Hjördis Horneij, 77, är en av Året Runts trogna läsare. Hon har arbetat större delen av sin karriär på Försäkringskassan. Nu är hon en glad pensionär som njuter av tillvaron och tycker om att promenera i vackra grönområden i Ågesta där hon bor.
Hjördis drabbades för tjugofem år sedan av en sjukdom som heter Sjögrens syndrom. Den innebär bland annat att kroppens slemhinnor blir extremt torra – framför allt i mun och ögon.
– Det började i ögonen, plötsligt såg jag väldigt mycket sämre. Min optiker skickade iväg mig till ögonläkare, som snabbt gav mig diagnosen Sjögrens syndrom. Jag hade aldrig hört talas om den, men nu insåg jag att alla mina symtom stämde.
Sjukdomen påverkar magen, som svullnar upp, och Hjördis har fått medicin som hjälper bukspottkörteln att bryta ner maten. Det fungerar ganska bra.
– Men största problemet för mig är muntorrheten. Jag vaknar på morgonen helt igentorkad i munnen. Har svårt att svälja mat, och ofta svårt att prata eftersom tungan känns som en torr klump. Det är ett stort problem, och ännu större var det före pensionen eftersom en stor del av mitt jobb innebar att prata i telefon med kunder.
– Men det allra största problemet är nog att muntorrheten saboterat mina tänder. Saliven ska ju hålla rent och skydda mot karies. Mina tänder blev snabbt jättedåliga, jag kunde vakna på morgonen med en lossnad tand liggande i munnen!
– När jag satt och åt trillade det ofta ut plomber. Jag hade klippkort hos tandläkaren, under en period var jag där en gång i veckan.
Som tur är har den som lider av Sjögrens syndrom rätt till subvention hos tandläkare, säger Hjördis. För tänderna fortsätter att gå sönder – senaste tandläkarbesöket avslöjade fyra nya hål.
– Jag vill inte bli tandlös, så jag lyder hans råd att vara extremt noga med tandborstningen. Har eltandborste som fungerar väldigt bra.
Hjördis har behandlat sig själv med sugtabletter och andra salivstimulerande medel. Det hjälper en del, men botar ju tyvärr inte sjukdomen. Hon är också noga med att dricka ofta.
Hjördis rekommenderar alla som drabbas av Sjögrens syndrom att bli medlemmar i patientföreningen.
– Jag har fått så mycket bra tips och råd, och det är trevligt att prata med kvinnor som har samma problem.

Annons

Av Susanna Hauffman Foto Gustav Gräll

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…