Annons

Annons

Höga priser för sköna former

När japaner och amerikaner upptäckte vår älskade keramik från Upsala-Ekeby för några år sedan rakade prisnivån i höjden och det blev nästan hysteriska budgivningar.

 

Upsala Ekeby

De stora Paprikavaserna har länge varit populära nu och säljer för höga priser på auktioner och i antikbutiker.

Johan Helmersson köpte sin första assiett – en liten grön – tillverkad av Upsala-Ekeby 1991 i Västerbotten. 25 år och drygt sex tusen föremål senare har han och hans sambo Peter Norén en sådan fin samling att de blev utnämnda till Årets Samlare 2015.
Det fanns inget skrivet om Upsala-Ekeby, vilket fick Johan att börja ett riktigt detektivarbete, samla fler föremål och skaffa gamla priskuranter med uppgifter om tillverkningsår på olika modeller och priser. Det resulterade i en bok som kom ut 1994.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

På den tiden var Upsala-Ekebykeramik inte särskilt högt värderad. Men samtidigt som boken kom vaknade intresset hos fler och priserna rakade i höjden.
– Utländska samlare upptäckte Upsala-Ekeby, i synnerhet i Japan, där man särskilt uppskattar glasyrerna med lyster, berättar Peter. Även amerikanska samlare hängde på och under en period gick till och med askfat att sälja för uppåt 200 kronor styck. Nu har det lugnat sig och prisnivån blivit mer rimlig.

Vide Jansson

Fat av Vide Jansson och flaska av Mari Simmulson i glaserat lergods, 1 100 kr, Uppsala Auktionskammare.

Peter har två tips för den som vill ha Upsala-Ekebykeramik.
– Samla med hjärtat och köp bara felfria saker. Det är i slutändan de felfria föremålen som är värda något.

Vad var det då som gjorde Upsala-Ekeby så speciellt?
– De hade turen att få de bästa konstnärerna på 1950-talet som var fabrikens storhetsperiod. Och konstnärerna fick skapa fritt en del av tiden och briljera med unika föremål i dyra glasyrer. Kvaliteten är fantastiskt – och det lönar sig alltid!

mari simmulson

Fint fat med katt och fåglar av Mari Simmulson, 1 700 kr, Uppsala Auktionskammare.

Peter hävdar att det finns ett Upsala-Ekebyföremål i varje svenskt hem. Även om man kanske inte själv vet om det.
– De var så slarviga med att märka sitt gods.
I tio år hade Peter och Johan ett eget museum och det kom tusentals besökare. Men de kunde inte fortsätta och nu hoppas de i stället att det ska bli en permanent utställning på Uppsala slott.
– Historien om Upsala-Ekeby är så intressant – det är hundra år av svensk industrihistoria. Drömmen vore att få fylla ett helt våningsplan på slottet.

Anna-Lisa Thomson

Tre vaser av, bland annat, Vicke Lindstrand från 1900-talets mitt. 750 kr, Uppsala Auktionskammare.

Hundra år med Upsala-Ekeby

Den första fabriken startade 1886 för att tillverka tegel och kakel. Lera, lämplig för keramik, fanns i närheten. Till en början gjordes kopior av utländska modeller, men på 1920-talet anställdes konstnärer som formgivare för att skapa unika föremål och serviser i egen design. Anna-Lisa Thomson och Sven Erik Skawonius var bland de första. Ingrid Atterberg kom senare och den mest kände konstnärlige ledaren för fabriken är kanske konstnären och skulptören Vicke Lindstrand.
I takt med att kakelugnarna ersattes av centralvärme, övergick produktionen till kakelplattor i stället. Men det är hushålls- och konstkeramiken som fortfarande gör att Upsala-Ekebys namn lever vidare.
Under sin storhetstid köpte Upsala-Ekeby upp konkurrenter som Gefle Porslinsfabrik 1936 och Karlskrona Porslinsfabrik 1942 och blev en stor koncern. 1964 blev även Rörstrand en del av koncernen. Den växte sig allt större och införlivade även glasbruken Reijmmyre och Kosta Boda, tillsammans med besticktillverkaren GAB Gense för att kunna förverkliga konceptidén om ”det dukade bordet”. Man skulle kunna köpa inte bara porslin, utan även glas och bestick från samma tillverkare.
Men under 1960-talet dalade försäljningen. Konkurrensen utifrån ökade och andra material, som plast och linoleum blev populära. Efter 1973 tillverkades inga nya föremål och fem år senare stängdes fabriken helt.

Upsala Ekeby

När Peter Norén och Johan Helmersson korades till Årets Samlare förra året ingick det i priset att få visa samlingen under Antikmässan i Stockholm som var i februari.

Peter och Johan har hemsidan upsala-ekeby.com. Där kan man läsa om de olika formgivarna och se hur märkningarna har sett ut genom tiderna. Den vanligaste är Ekeby eller bokstäverna UE.
Det finns också en förening, Upsala Ekeby Sällskapet, för den som vill engagera sig, www.upsala-ekebysallskapet.se

Av Johanne Ländin Foto Kristian Pohl, Bukowskis market, Formstad auktioner, Stockholms Auktionsverk, Uppsala Auktionskammare

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…