Annons

Annons

Höginkomsttagare får bättre cancervård – lever 6 år längre än andra

En ny svensk studie visar att personer med hög inkomst får bättre vård om de drabbas av cancer. I snitt lever de sex år längre än cancerdrabbade med låg inkomst.

Patienterna kan ha samma förutsättningar att bli botade från sin cancersjukdom – ändå får den som högutbildad och har högre lön ofta bättre vård.

Cancervården i Sverige är allt annat än jämställd. Bild: IBL

Det visar en studie med 6 300 patienter som gjorts vid Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, och som presenterats på DN Debatt.

Lever sex år längre

Enligt studien opererades prostatacancerpatienter med hög inkomst oftare med robotteknik än låginkomsttagarna – 77 procent jämfört med 66 procent. Detta trots att de hade samma förutsättningar vid val av behandling, skriver Dagens Medicin.

Annons

Dessutom opererades låginkomsttagare oftare med öppen kirurgi, vilket medför en längre sjukhusvistelse och längre konvalescenstid, än vad höginkomsttagare gjorde.

I debattartikeln i DN skriver forskarna att de stora skillnaderna i vården leder till att högutbildade kan räkna med att i snitt leva sex år längre än lågutbildade.

Text: Mikaela Alex
Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Här är hälsotesterna du verkligen bör göra

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…