Annons

Annons

Hos Marita får hemlösa katter mat och kärlek

Vissa tycks tro att en katt är en tillfällig leksak. I Maritas katthem får utkastade och misshandlade katter både mat och kärlek. Och allt började när Svansen traskade förbi...

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för katter – allt du behöver veta

hemlösa katter

Marita Åberg hjälper hemlösa katter.

Kattungen Valdemar plirar med sandgula ögon ifrån en minisäng i fönstret på katthemmet Huskatten i Västerås. Han följer nyfiket minsta rörelse i rummet i hans nya värld. Kall och hungrig hittades med sin syster Vessla och mamma Villemo under en husgrund utanför Västerås.

Annons
kattunge

Liten, söt och övergiven. Katten, Vessla trivs bra på katthemmet.

– Hade de här ”ulltussarna” varit kvar där ute hade de gått ett fruktansvärt öde till mötes, säger Marita Åberg som är föreståndare på katthemmet Huskatten. Marita avlivar genast myten om att katter klarar sig på egen hand (tass) utan någon som tar hand om dem.

– De har svårt att hitta mat, blir helt förvildade och föder kull efter kull med ungar. Den här lilla familjen är dessutom långhåriga hade de snabbt blivit toviga av smuts och fått svårt att sköta hygienen vilket ger infektioner och sjukdomar. Med största sannolikhet hade de inte överlevt vintern, säger Marita.

Marita växte upp i Kiruna och har alltid haft ett stort djurintresse. Att hon skulle måna så om just katter hade hon inte en aning om. Inte förrän en liten hemlös katt promenerade förbi Maritas hem för drygt tjugo år sedan. Hon kallade den Svansen då han strök runt i bostadsområdet i allmänhet och hos Marita i synnerhet.

LÄS OCKSÅ: Vår kattexpert Susanne Hellamn Holmström svarar på frågor

Jobbar jul, midsommar, kvällar och helger

Marita fattade tycke för Svansen och tog honom till ett katthem.
– Jag hade ju alltid vetat att det fanns hemlösa katter men inte förstått hur stort problemet var. Det var hemskt att se.
Marita började som volontär på katthemmet. Några år senare blev hon föreståndare och flyttade Huskatten till de nuvarande lokalerna.
– Det är inget 8-5 jobb precis. Jag lever med Huskatten 365 dagar om året, säger Marita. Jul, nyår, kvällar, helger – dygnet runt. Man kan behöva ge sig ut akut precis när som helst.
Som decemberkvällen för elva år sedan när Tiger kom till Huskatten. Marita blev kallad till en by utanför stan där man länge sett en svartrandig förvildad katt stryka runt. Det var mörkt, kallt och katten var livrädd. Man lyckades ändå föra honom till Huskatten där mat, värme och trygghet väntade.
Tiger var mycket skygg. Några månader senare anlände katten Apollo till katthemmet. Apollo föddes i en koloni av förvildade katter och var, även han, mycket skygg. Genom ett fönster inne på katthemmet fick de två kissarna syn på varandra. Från den stunden var de oskiljaktiga. Tiger tog hand om Apollo, tvättade honom och pysslade om honom.

LÄS OCKSÅ: 10 fördelar med att äga en katt

Övergivna katter

Övergivna Apollo och Tiger lät kattungarna sova på deras magar.

Tiger och Apollo utvecklades till två mycket lyckliga katter. De bodde på Huskatten och hjälpte till att ta hand om moderlösa kattungar.
– De satt trampande utanför rummen och väntade på att kattungarna skulle få komma ut. Då tvättade de dem, pysslade om dem och lät alla ungar sova på deras magar. De fostrade ungarna såsom bara katter kan fostra varandra och räddade livet på många små kattungar, säger Marita och ögonen blir blanka.

För drygt ett år sedan började den då 14-åriga Tiger att tackla av. Till slut var det bara skinn och ben kvar av honom och i juni i år fick han somna in. Även Apollo fick sluta sina dagar tillsammans med Tiger.
– Apollo var mer beroende av Tiger. Det hade varit fruktansvärt grymt att låta Apollo vara kvar utan Tiger, säger Marita.

Själv har Marita den 14-åriga katten Charlie boende hos sig. Han föddes också utomhus och är fortfarande livrädd för alla människor utom Marita. Efter honom ska hon inte ha flera katter boende hemma hos sig. Hon ska istället ha sitt hem som ett jourhem dit utsatta katter kan få komma och bo temporärt – innan de slussas vidare till katthemmet eller en ny familj.

Folk har ingen som helst respekt

Marita vet hur stort behovet av hjälp är för våra fyrbenta små vänner. Vanvården av katter är stor i samhället. Hon menar att begreppet sommarkatter är felaktigt.
– Folk slänger ut katter året runt. På sommaren får vi in dräktiga honor eller honor med kattungar. Folk har inte haft förstånd att kastrera katten och sen blir det jobbigt när den blir dräktig. Då kastar man ut den. Några veckor efter jul får vi in julklappskatterna, berättar Marita och syftar på alla de som får en katt i julklapp men inte vill ha den och kastar ut den. Däremellan hittas katter utslängda i kartonger i diket eller i transportburar lite varstans.
– Det är lätt att bli människohatare i det här jobbet, säger Marita och syftar på de relativt få men ofta grymma misshandelsfall de får in med oregelbundna mellanrum.

LÄS OCKSÅ: 7 hälsofördelar för dig som kattägare

Sällskap, mat och kärlek. Det får den här lilla sötnosen på katthemmet Huskatten.

Sällskap, mat och kärlek. Det får den här lilla sötnosen på katthemmet Huskatten.

Som den lilla kattungen som hittades helt indränkt i olja i en transportbur i en foajé eller den sköldpaddsfärgade honan som hittades i en transportbur och knappt kunde röra sig av smärta. Enligt veterinären verkade det som om någon hamrat sönder i princip vartenda ben i hennes kropp.
– Visserligen är jag ingen psykolog men det måste vara sjuka, riktigt sjuka hjärnor som gör sånt, menar Marita. Den lilla katthonan var för dålig och man blev tvungen att avliva henne.
– I början var det hemskt men med åren har jag lärt mig att se avlivningar som en kärlekshandling för att katten ska slippa lida mer, säger Marita.
Det är med blandade känslor Marita går i pension efter jul.
– Det blir nog väldigt svårt för mig att hålla mig borta härifrån, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:
– Det är så många katter som far så fruktansvärt illa men det är minnena av alla katter som jag faktiskt medverkat till att rädda livet på, som jag tar med mig in i pensionen.

Text & foto: Ulrika Nordlund

LÄS OCKSÅ: 16 bilder som exakt visa hur det är att äga en katt

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…