Annons

Annons

Hunden Ganne är på rehab i Dalarna

En liten biten chihuahua i Thailand fångade Irene Vadell Hagrens hjärta när hon var där på semester. Han stod i en bur med bruten ryggrad, blöja och tog sig fram på två ben. Året därpå kom hon tillbaka igen och bestämde sig för att försöka få med honom hem till Sverige och hundrehab...

Thailändska chihuahuan Ganne stod i en bur med bruten ryggrad när Irene träffade honom.

Thailändska chihuahuan Ganne stod i en bur med bruten ryggrad när Irene träffade honom. Foto: Irene Svensson.

Den lilla chihuahan Ganne rusar i vild livsglädje runt på gräsmattan i villaträdgården. Ibland springer han på alla fyra några steg, men sedan springer han lika fort och lika glatt med bakbenen hängande och slängande. Efter att ha levt ett helt år utan att kunna använda bakkroppen får han nu äntligen hjälp med rehabilitering. Målet är att han ska kunna använda alla sina ben när han går.
Irene Vadell Hagren från Ornäs i Dalarna har åkt på semester till Thailand i många år. De senaste åren har hon och hennes man Claes fastnat för ett familjeägt hotell i Kohlanta där de har fått mycket fin kontakt med hotellägarna.

Första gången jag såg Ganne låg han i en bur med en blöja

När Irene och Claes var där för två år sedan berättade Lai, sonen i familjen som ägde hotellet, att den lilla hund som han köpt hade blivit attackerad av en större hund och blivit illa biten. Hans hund hade överlevt, men ryggraden var bruten.
– Första gången jag såg Ganne låg han i en bur med en blöja under sig, berättar Irene. Hans blick gick rakt in i hjärtat på mig. Och det var likadant för Ganne, jag fick faktiskt hantera honom fast han normalt var reserverad mot främlingar. Jag frågade Lai varför han inte hade låtit hunden somna in direkt när han såg hur skadad han var, men Lai bara tittade på mig. Och jag förstår ju att det beror på att de har en helt annan syn på djur än vad vi har eftersom de är buddhister.
Irene berättar att Lai hade gjort vad han kunnat för Ganne och tagit honom till ett djursjukhus för vård. Han köpte en liten specialvagn som Ganne kunde ha bakkroppen i när han gick ut på promenad. Men han fick ingen rehabilitering och därför blev han liggande i en bur.

Annons
Irene Vadell Hagren kunde inte glömma den lilla thailänska hunden Ganne - nu bor han i Sverige och får gå på hundrehab. Foto: Irene Svensson.

Irene Vadell Hagren kunde inte glömma den lilla thailänska hunden Ganne – nu bor han i Sverige och får gå på hundrehab. Foto: Irene Svensson.

Ägaren ville inte lämna hunden ifrån sig

Irene tyckte att det var hjärtskärande att se den lilla hunden i buren. Hon har arbetat som sjuksköterska i 40 år och hon undersökte Ganne, drog i benen för att se hur han reagerade. Han verkade inte ha ont, men Irene bedömde att nerverna ändå inte var avskurna.
– Jag fick tillåtelse av Lai att ta med Ganne ut 3-4 gånger varje dag.
När det var dags för Irene och Claes att åka hem till Sverige igen var Irene otröstlig. Hon kände det som om hon svek Ganne, hon bara grät och tänkte på hur den lilla hunden skulle sitta och vänta förgäves på henne när hon var borta.

Jag kunde inte lämna honom där med bruten ryggrad

Ett år senare kom Irene och Claes tillbaka.
– När de kom in med Ganne kände han genast igen mig och började slicka mig, säger Irene och kan inte riktigt dölja hur rörd hon är vid minnet.
När det började närma sig den dag då Irene och Claes skulle åka hem sa Irene till sin man att hon inte orkade åka från Gunne en gång till. De frågade då Lai om han kunde tänka sig att släppa den lilla hunden. Han var tveksam och ville ha betänketid. Men till sist gav han sitt godkännande. Han ville ge sin hund chansen till ett bättre liv. Irene och Claes började undersöka vad som krävdes för att de skulle kunna ta över Gunne till Sverige. De tog kontakt med Lanta Animal Welfare och där fick de all den hjälp som de behövde. Gunne fick bo kvar hos Lai under karantänen, medan Irene och Claes åkte hem och räknade dagarna tills de skulle få hämta Ganne på flygplatsen.
Flög ensam med hennes klänning att lukta på
Den åttonde augusti hämtades han hos Lai och fyra dagar senare anlände han till Arlanda.
– Jag har en favoritklänning som jag hade haft mycket när jag var ute med Ganne, berättar Irene. Jag använde den under värmeböljan i somras och så skickade jag den till Thailand för att den skulle finnas hos Ganne under den jobbiga resan. Planet med Ganne landade klockan elva på kvällen. Jag hade fjärilar i magen och tårarna bara rann när jag såg honom. När jag sa hans namn svarade han med ett skall. Åh, han var så mager och han luktade illa. Vi åkte direkt till första bästa lugna gräsplätt, där fick han mat och vatten och så fick han kissa. Sedan åkte vi raka spåret hem. Och han har varit så nöjd och tyst sedan vi kom hem med honom, han känner att han har kommit hem.
Irene tog kontakt med Djursjukhuset i Falun direkt och där gjordes en ordentlig röntgen och de fick ett utlåtande om Gannes hälsotillstånd.
– Vi hade bestämt oss för att vi skulle överväga att låta honom somna in om veterinären gjorde bedömningen att det inte skulle gå att få honom på benen. Därför var det en helt otrolig känsla när veterinären sa att Ganne hade reflexer.
– Det här visar att det går att göra en insats för att hjälpa skadade djur utomlands, säger Irene. Men det är viktigt att det sker under ordnade former, att man följer de bestämmelser som finns med vaccinationer och karantän.
Nu går Ganne på rehab på Djursjukhuset. Där får han gå på ett rullband med vatten upp till bogen och då kan han gå obehindrat. Irene och Claes har fått lära sig hur de ska göra hemma för att träna hans muskler.
– Vi ser redan efter ett par månader att han har blivit mycket bättre, och det känns fantastiskt! avslutar Irene leende.

Text & bild: Irene Svensson

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…