Annons

Annons

Hunden räddade mitt liv

Hjältehunden grep in och räddade matte

Min hund räddade mitt liv när jag blev allvarligt sjuk. FOTO: Shutterstock

DET HÄR HÄNDE MIG
Jag älskar att bo ensligt på landet. Det är först när man drabbas av svår sjukdom som det blir en nackdel. Vilken tur att jag hade min underbara hund Lajka!

Annons

Jag och min man bor fint ute på landet, i ett gammalt hus med utsikt över åker och skog. När våra barn var små var det lite besvärligt att ha en bit till närmsta grannen men sedan de har flyttat hemifrån gläds jag enormt åt husets läge lite för sig självt. För min och Håkans hund Lajka är det alldeles perfekt eftersom hon kan springa ute som hon vill.
Jag är förtidspensionär och Håkan arbetar som konsult och reser en del. Lajka håller mig sällskap och vi tar långa promenader. Eftersom jag har diabetes är jag extra noga med dels kosten men också att röra på mig. Jag har haft sjukdomen i många år men lider inte särskilt av den. Jag tar mina sprutor, äter bra mat, rör på mig och undviker socker.

Men förra hösten fick jag en vanlig influensa som vägrade ge med sig och till slut började mitt blodsocker att åka hiss upp och ned. En måndag när Håkan åkt till jobbet kände jag mig så trött och sliten att jag inte orkade gå ut med Lajka, utan jag släppte ut henne så att hon fick springa iväg själv upp i skogen och göra sina behov.
Det som hände sedan minns jag inte själv. Jag måste ha gått in i huset igen och därefter ramlat ihop på golvet precis i dörröppningen till köket. När Lajka sent omsider kom in från sin morgonutflykt låg jag avsvimmad. Den som säger att hundar är dumma varelser borde tänka en gång till. För någon som är dum skulle inte gjort som Lajka gjorde.
Hon rusade längs vägen den knappa kilometern bort till vår närmsta granne Anders. Som genom ett mirakel var han hemma och inte ute på åkern eller i ladugården, lantbrukare som han är. Anders satt i köket och hörde plötsligt en hund skälla. Han tittade ut och kände igen Lajka som sprang med tungan ute, flämtande av den höga farten.
Anders berättade senare att hans första tanke var att Lajka rymt, vilket inte var särskilt likt henne. Han gick ut på trappan och mötte henne. Hon började då skälla och cirkulera runt honom och liksom försöka knuffa honom mot vårt hus. För Anders var det självklart att något var fel och han drog på sig stövlarna och gick med Lajka. Hon sprang ömsom före och ömsom efter honom för att försöka få honom att snabba på. Till slut småsprang de båda hem till oss där Anders hittade mig avsvimmad.

Jag fick åka i ilfart in till sjukhuset där jag senare vaknade upp med Håkan vid min sida. Jag låg kvar i över en vecka och man konstaterade att jag hade haft ett elakt virus i kroppen som påverkat min diabetes. Om inte Lajka hade lyckats hämta vår granne hade jag med all sannolikhet varit död.
Det Lajka gjorde var fantastiskt och jag önskar att jag skulle kunna berätta för henne vad hon betyder för mig, mer än genom kramar, promenader och kärlek. Att hon är min bästa vän, om det finns inte den minsta tvekan.
”Lili”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…