Annons

Annons

Hur bli vädret i midsommar?

Kommer vi behöva paraply eller solhatt på självaste midsommarafton? Midsommarvädret är lurigt. Det kan skifta väldigt från år till år. Variationerna är stora, från 0 grader och snö – till plus 35 grader!

midsommarväder

Den här veckan ser många av oss fram emot den kommande midsommarhelgen. Och den stora frågan är, som vanligt: Hur blir vädret? SMHI, Sveriges meteorologiska institut, med huvudkontor i Norrköping, för sedan länge noggrann statistik om det mesta som har med väder att göra. Där konstaterar meteorologerna att värme och midsommar inte alltid hör så bra ihop. I början av sommaren, dit midsommar räknas, har den riktiga sommarvärmen ännu inte hunnit infinna sig.Värmen kulminerar som regel inte förrän ungefär en månad senare, i slutet av juli.

Annons

Mätningarna började på 1750-talet, närmare 1756 i Stockholm.

midsommar

1813 – En kyla i klass för sig

När det gäller kyla står midsommaraftonen 1813 i en klass för sig. Då var det bara 5° på eftermiddagen och 4° på kvällen.

1868 – Tvivelaktig mätning

På midsommaraftonen 1868 uppmättes 37 grader i Linköping, men termometern kan då ha varit oskyddad mot den direkta solstrålningen.

Dalarna

1923 – Annorlunda midsommar

Snö i fjällen förekommer med jämna mellanrum i juni, men 1923 var i det här fallet ett märkesår. Då snöade det så långt söderut som i Dalarna. De som var med på den tiden hade nog svårt att frambringa den riktiga midsommarkänslan, med dans kring stången och middag utomhus …

smultron

1935 – Gammalt värmerekord

1935 noterades den allra högsta midsommartemperatur som någonsin har uppmätts av SMHI. Plus 35 grader i Sveg, i Härjedalen.

1987 – Kallt och ruggigt

Midsommaren 1987 hade Stockholm som högst 11 grader, medan det i Norrlands inland på flera håll var nästan nollgradigt. brrr!

jordgubbstårta midsommar

2005 – Toppenväder!

Den minnesvärda midsommaren 2005 hade både Stockholm och Lund över 25 grader. Det är en sådan midsommarafton vi önskar oss i år!

Vad kan vi vänta oss för väder i år? SMHI:s prognos hittar du här>>

Mest sol vid kusten! Regnskurar är, som vi alla vet, ett relativt vanligt fenomen på midsommarafton. Och störst solchans är det oftast längs landets kuster.

Av Per Eric Odevall Foto AOP–IBL och Sjöberg Bild

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…