Annons

Annons

Hur brandfarlig är din mobilladdare egentligen?

Har du sett en av de videor där en telefon och en laddare spontant fattar eld? Eller har du en väninna som alltid säger till dig att inte ladda telefonen på natten? Vi reder ut hur pass brandfarlig en telefonladdare egentligen är.

Sett till antalet laddare som finns i Sverige och hur få bränder de faktiskt orsakar så kan du ta ett djupt andetag. Risken att just din laddare och telefon börjar brinna är väldigt liten. Trots det låga antalet bränder som direkt orsakats av telefonladdare finns det enligt Mikael Carlsson på Elsäkerhetsverket anledningar att vara försiktig när du laddar din telefon.

Annons

För Metro berättar han varför telefonladdaren kan utgöra en brandrisk. Först och främst så ökar slitage risken. Det blir framförallt ett problem med laddare som vi tar med oss överallt och tappar eller utsätter för fukt.

Privatimporten av laddare från okända producenter ökar. Bild: IBL Bildbyrå

Trots att laddarna är lätta att producera är de svåra att göra säkra. Samtidigt ökar privatimporten av laddare från osäkra producenter och sen finns alltid risken med måndagsexemplar.

Mikael Carlsson gör också tydligt att du bör sluta ladda när du sover. Anledningarna är att ämnen i både mobil och laddare bildar giftig rök som kan göra dig medvetslös på bara några andetag. Du kommer alltså inte vakna av att brandlarmet ringer. Han är också noga med att poängtera att mycket i sovrummet är lättantändligt, så det finns anledningar att vara försiktig.

Ladda aldrig på brandfarliga ytor. Bild: IBL Bildbyrå

För att komma runt riskerna med att ladda din telefon bör du vara säker på att laddaren har en riktigt CE-märkning, kasta laddaren om den blir väldigt varm, och så klart inte ladda på brandfarliga ytor.

Text: Marcus Alm

Läs också:

Nya uppgifter: Så här ska du ladda mobilen – egentligen

Ladda Iphone dubbelt så snabbt – med superladdningen

8 saker som gör att ditt batteri laddar ur!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…