Annons

Annons

Hur får jag katterna att äta och sluta jama?

Vår kattexpert, Susanne Hellman Holmström svarar på läsarnas frågor.

Min katt jamar för mycket

Min katt jamar mycket!

Fråga: Jag har två katter. Min ena katt är väldigt kräsen och vill helst ha dyr burkmat, fast den även får hård mat. Hon nästan vägrar att äta hård mat, går hungrig och väntar på mjuk mat. Hur gör man för att hon ska bli mindre kräsen? Min andra katt börjar ibland jama högt och hjärtskärande på nätterna då jag ska sova. Då jag går fram och lyfter upp henne och gosar med henne blir hon lugnare. Vad beror det på? Vad är hon missnöjd med? Hon gör inte så på dagtid. Hur får jag henne lugnare?
/Kattvän

Annons

Svar: Katter kan vara väldigt bestämda med vad de vill bli serverade i sin matskål. En del katter gillar variation på sin kost andra vill ha samma mat hela tiden. Du kan prova med att blöta upp lite torrfoder i varmt vatten och blanda in i mjukmaten. Ta bara lite i början och öka successivt. En annan väg är att vara bestämd och inte låta henne få sin vilja igenom. Hon kommer att äta när hon blir hungrig. Men hon får inte gå helt utan mat i mer än två dagar, då kan hon bli sjuk.
Din andra katt har börjat jama på nätterna. Hur gammal är den? Är den tio år och uppåt hade jag tagit den till veterinären för en hälsoundersökning. Äldre katter kan få ålderskrämpor som gör att de känner sig oroliga på nätterna. Då börjar de oftast jama med ett speciellt jamande som låter som det kommer långt nere från magen. Jag kallar det typiska jamandet för ”magvrål”. På natten är det väldigt tyst och stilla och en katt som är vaken och tycker att livet är tråkigt just då, kan börja jama för att få sin ägare att kliva ur sängen och hålla den sällskap. Försök gärna rasta dina katter genom att de får jaga någon kul leksak innan du går och lägger dig. Så kan du hoppas att de är så trötta att de sover hela natten och slutar att väcka dig på fel tider.
/Susanne

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…