Annons

Annons

Hur får vi katterna att bli kompisar?

Året Runts kattexpert Susanne Hellman Holmström svarar på läsarnas frågor.

Bild: Shutterstock/IBL

Vi har en tio år gammal katt som nu har fått en vuxen, yngre ”kompis”. Båda är kastrerade honor. Hur ska vi få den gamla katten att acceptera den nya? Vi håller dem ofta åtskilda med ett galler så att de ska kunna vänja sig. När de möts skrämmer den gamla katten in den nya i garderoben eller under sängen. Vi brukar säga åt den gamla när hon närmar sig den nya. Hon lyssnar på det, men är det någon poäng med det eller ska vi bara låta dem sköta sig själva?
Erik & Rita

Annons

Att skaffa en redan vuxen katt som kompis till en äldre katt kan vara problematiskt. Det kan ta lång tid att få dem att acceptera varandra, ibland tar det upp till ett år. Det är bra att ni har satt upp ett galler mellan dem, så att de kan se varandra men inte komma åt varandra. Att ha en nätdörr eller ett galler emellan är det allra bästa sättet när man ska introducera en ny katt. Då kan de lukta på varandra och utbyta doftinformation. Att ha en glasdörr mellan dem kan dock försvåra det hela.
Det ni bör skaffa er är en feromonadapter som heter Feliway Friends. Den är till stor hjälp när man ska introducera en ny katt eller när det finns konfliktsituationer bland katterna. Feromonadaptern är en produkt med dokumenterad effekt som hjälper till att minska spänningar och konflikter mellan katter. Koppla in den i närheten av nätdörren. Ändra gärna katternas kost under en åttaveckorsperiod. Köp mat hos veterinären som är till för stressade eller känsliga katter. Det finns både som torrfoder och våtfoder. Sedan gäller det att ta det lugnt och inte skynda på det hela. Låt katterna byta plats med varandra varje dag så att de kan utforska den andra kattens dofter och platser.
Träna även genom att ge katterna mat eller godis i anslutning till nätdörren; det stärker den positiva kopplingen. Den dag då de kan se varandra utan att fräsa, morra eller springa och gömma sig är det dags för nästa steg: att släppa ihop dem. Låt dem bara vara tillsammans korta stunder i början, och utöka sedan tiden. Lycka till!
Susanne

Här kan du läsa om fler kattfrågor och även ställa dina egna >>

Läs också:

Hur får jag min katt att sluta bitas? Kattexperten svarar

Hur många människoår är katten? Kattexperten svarar!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…