Annons

Annons

Hur håller jag liv i min cyklamen?

Cyklamen finns i en mängd färger, från vitt till rött och många nyanser däremellan. Den cyklamen vi har i våra hem är ofta större och kompaktare än den vilda ursprungliga formen. Vår expert Agneta Bergström tipsar hur du ska få din cyklamen att trivas.

cyklamen

Cyklamen – skötselråd!

Fråga: Varje höst när de kommer i butiken köper jag en ny cyklamen för att ha i köksfönstret. Jag tycker att de sidenaktiga blommorna som nickar är så söta att titta på. Men efter ett tag brukar bladen sloka och gulna och snart tag ger jag upp och kastar den. Nu undrar jag om det finns något sätt att få den att leva längre? /Marianne

Annons

Svar: Cyklamen trivs bäst när det är lite svalare, den klarar till och med frostknäppar. På hösten passar den därför bättre på balkongen än inomhus där det är för torrt, mörkt och varmt. Det finns ändå de som (liksom min svärmor) haft cyklamen som blommat inomhus i flera år. Cyklamen vill ha ”lagom” med vatten, varken för torrt eller för blött. Vattna när jorden torkat upp helt lätt. Undvik att det kommer vatten på stamknölen genom att vattna underifrån. Ett knep för att öka luftfuktigheten är att lägga ett lager lecakulor i botten av ytterkrukan och fylla på med vatten utan att det når upp till innerkrukan. Kanske kan det också vara värt att se din cyklamen som en säsongsblomma? Säkert håller den ändå längre än en blomsterbukett. /Agneta Bergström

Fler svar från vår expert!

Kan jag klippa bort rötterna på min orkidée? >>

skötseltips för din orkide

Hur sköter jag min azalea – expertens skötseltips >>

azalea sköteselråd

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…