Annons

Annons

Hur kan jag få mina barnbarn att sluta röka?

Doktor, Stefan Lindroth svarar på din frågor.

sluta roka

Sluta rök, det skadar din hälsa.

Fråga: Jag har 2 barnbarn – en flicka 19 år och en pojke 16 år – som det visat sig, båda röker, cirka ett halvt cigarettpaket om dagen.
Jag blev, naturligtvis, helt chockad då detta stod klart för mig och jag kan fortfarande inte riktigt fatta, att dessa ljuvliga barnbarn, röker – sedan drygt 2 år tillbaka.
Båda föräldrarna – numera frånskilda – har rökt men, tack och lov, slutat för många år sedan.
Jag undrar om Året Runts doktor har någon bra ide om vad jag och övriga i omgivningen kan göra för att ungdomarna ska sluta?
Det borde finnas mängder av siffror att hänvisa till när det gäller hur skadligt det är med rökning?
Tacksam om doktorn kan bidra med lite ” skrämsel-propaganda ” som kanske kan få dessa – och alla andra – ungdomar att sluta med sitt destruktiva rökande!
/Sandra

Annons

Svar: Tack för ditt, verkligen, viktiga, brev, bästa Sandra!
Jag delar i allt din uppfattning om rökning och jag skulle kunna rabbla en förfärlig massa siffror till stöd för att visa på rökningens skadeverkningar!
Varje år insjuknar cirka 100 000 personer i sjukdomar vilka beror på egen eller passiv rökning. Av dessa dör cirka 12 000 i sjukdomar vilka orsakats av rökning.
Varje år får cirka 3700 människor diagnosen lungcancer – och det är den cancertyp som skördar flest dödsfall.
Förutom att denna rökning har ett mycket högt personligt pris – ett paket cigaretter kostar runt 50 kronor – är samhällets kostnader för rökningsrelaterad ohälsa och sjukdomar, cirka 30 miljarder om året ( försvaret kostar cirka 40 miljarder! ).
Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, KOL, har drabbat cirka 500 000 personer, företrädesvis rökare, och sjukdomen ger en betydligt försämrad livskvalitet för de drabbade.
En person som röker cirka 1 paket cigaretter dagligen, ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt före 50 års ålder med drygt 5 gånger.
Till alla dessa siffror, bästa Sandra, kommer de som kanske är mest nedslående, nämligen att cirka 18 000 ungdomar, i dina barnbarns ålder, årligen börjar röka.
Det bästa råd jag kan ge dig, bästa Sandra, är att försöka få dina barnbarn att gå till en ungdomsmottagning och diskutera vilken hjälp att sluta röka de kan få – nikotintuggummi under en övergångsperiod brukar fungera bra.
Tyvärr tror jag inte att så kallad ” skrämselpropaganda ” biter på dagerns ungdomar – som har valet att börja röka; däremot är jag övertygad om att saklig och korrekt information – på olika sätt – kan få ungdomen att inse det, rent ut sagt, korkade i att börja röka.
Likaså, är jag övertygad om att dessa rökande ungdomar inte inser vilka oerhörda hälsorisker de utsätter sig för – när man är i tonåren, är man nämligen övertygad om sin egen odödlighet.
/Stefan Lindroth


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…