Annons

Annons

Hur mycket vatten måste man dricka?

Hur är det med vätskebrist på sommaren? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar och ger råd!

Hur är det med vätskebrist på sommaren? Måste man dricka mycket även om man inte känner sig törstig? Är riskerna överdrivna?
Bitte

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, särskilt om man anstränger sig fysiskt. Om vi blir för varma försöker kroppen reglera det och göra sig av med överskottsvärmen genom svettning – då de ytliga blodkärlen vidgas – samt via utandningsluften. Om vi blir uttorkade minskar förmågan att svettas och då försvinner en viktig avkylningsmekanism.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Tecken på uttorkning är att man känner sig matt och svag, får huvudvärk, yrsel och illamående. Urinutsöndringen minskar och urinen som produceras är mörkare än vanligt. Ytterligare symtom kan vara snabb puls, ytlig andning, kallsvettning samt muntorrhet. Övervikt, alkoholintag och en del mediciner, exempelvis vätskedrivande, kan öka risken, liksom kraftig fysisk ansträngning. Med åldern minskar törstkänslorna och även förmågan att svettas.

Om man märker att man mår dåligt av värmen bör man så fort som möjligt uppsöka skugga eller gå inomhus (om det är svalare där) och se till att ha så luftiga kläder som möjligt. Att kyla ner hand- och fotlederna, hälla vatten på huvudet och svalka nacken hjälper till att sänka kroppstemperaturen. Att dricka, gärna kylda drycker, är viktigt både i förebyggande syfte och när man börjar få symtom. Mineralvatten är bra då det innehåller salter, men vanligt kranvatten fungerar utmärkt, särskilt om man ser till att få i sig lite extra salt via maten.

Ett starkt överdrivet vätskeintag är förstås inte heller bra för kroppen. Man brukar ange att ungefär 1–1,5 liter vätska per dygn är tillräckligt en helt vanlig (och sval) dag, men här finns en stor individuell variation. Har man hjärtsvikt eller problem med njurarna eller levern måste man förstås följa de råd man fått av sin behandlande läkare. Det handlar som så ofta om att försöka hitta någon form av balans.

Här kan du läsa fler frågor till vår doktor och ställa dina egna>>

Läs också:

7 tips för att komma ihåg att dricka mer vatten

6 anledningar till att dricka varmt vatten

5 vanliga myter om kolsyrat vatten

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…