Annons

Annons

Hur ser livet ut efter gastric bypass?

Vad innebär en gastric bypass-operation egentligen? Året Runts läkare Åsa Rundgren ger en ingående beskrivning av livet efter operationen!

Jag har en fråga angående gastric bypassoperation. De som gör operationen kan väl fortsätta att äta vanlig mat fast mycket mindre? Sedan får de väl unna sig godis, chips, bakverk, läsk och alkohol ibland också? Jag läste en artikel om en som hade gått ner 
80 kg på ett år och ska själv inom kort fatta ett beslut om jag ska genomgå en sådan operation eller inte. Har många tveksamheter.
Patrik

Annons

Övervikt är ett utbrett hälsoproblem och där behandlingen i första hand riktas in på att förändra kosten och öka den fysiska aktiviteten. Vid kraftig övervikt kan i vissa fall en överviktsoperation vara ett alternativ, med målsättningen att nå en varaktig viktnedgång samt att minska risken bland annat för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Operation kan vara aktuellt vid BMI-värde 40 (riktlinjerna varierar något inom landet).

Det förekommer olika operationsmetoder. Så kallad gastric bypass är för närvarande den vanligaste. Vid detta ingrepp kopplas nästan hela magsäcken bort och den övre delen av magsäcken kopplas ihop med tunntarmen. En del av tunntarmen kopplas samtidigt bort från näringsupptaget. Det är kombinationen av minskat näringsintag till magsäcken och minskat näringsupptag i tunntarmen som åstadkommer viktminskningen.

I magsäcken bildas ett hormon som gör att man känner hunger när magsäcken är tom. När delar av magsäcken kopplas ur produceras mindre av detta hormon. När tunntarmen kopplas om gör det att tunntarmen får ta emot mer osmält mat vilket ger signaler till hjärnan om att man är mätt. Dessa mekanismer bidrar också till viktnedgången.
Redan några veckor före en planerad överviktsoperation brukar man behöva följa en diet. Målet med den är att minska storleken på levern och mängden fett runt inre organ, vilket gör det lättare för kirurgen att genomföra operationen. Som vid all form av kirurgi finns en viss risk för komplikationer 
i samband med operationen, men den anses låg, framför allt om den utförs av en van överviktskirurg.

Den första tiden efter ingreppet kan man, precis som du nämner, endast äta väldigt liten mängd föda i taget och bara flytande kost. Därefter kan man övergå till mosad mat och efter några veckor börja äta mat med fast konsistens. Ungefär ett till två år efter operationen kan man äta mer normalstora portioner.
Efter en överviktsoperation går man ofta snabbt ner i vikt. Under de första tre till sex månaderna kan man märka av förändringar i kroppen på grund av den snabba viktminskningen i form av värk i kroppen, trötthet, ökat håravfall och humörsvängningar.

Ett annat problem är så kallad dumpning som beror på att den nedre magmunnen inte längre reglerar hur snabbt födan når tarmen. Om man äter för 
fort, för mycket eller för feta och söta produkter kan man därför uppleva yrsel, matthet, kallsvettningar eller hjärtklappning. Besvären brukar gå över inom 
15 till 30 minuter. Efter ett tag lär man sig i vilken takt man ska äta, och vad, för att inte få dessa besvär. När delar av tunntarmen bortkopplas innebär det att man kan bryta ner en mindre mängd fett än tidigare, vilket hos vissa personer kan leda till diarré om man äter för fet kost.
Efter en överviktsoperation behöver man äta vitamin- och mineraltillägg hela livet för att undvika bland annat järnbrist och benskörhet. Även om man äter bra och näringsrik mat räcker det inte eftersom näringsupptaget minskar.

Viktminskningen ger förstås många positiva effekter. Livskvaliteten brukar öka i och med att den fysiska orken ökar. Personer med diabetes typ 2 kan få bättre blodsockervärden. Om man har haft värk i rygg och leder kan det minska betydligt och en eventuell sömnapné förbättras.
Ett gastric bypass-ingrepp kräver att man är motiverad och inte känner några större tveksamheter. Man behöver
ordentlig information och måste tänka igenom vad operationen innebär, eftersom det är något som kommer att påverka kroppen och mathållningen 
på ett genomgripande sätt. De resultat och de hälsofördelar man kan få av en överviktsoperation bygger helt enkelt 
på att man följer föreskrifter och råd.

Läs mer frågor och ställ din egen fråga här >>

Läs också:

Dieten som fick Annika Sjöö att gå ner i vikt!

Varför går jag inte ner i vikt trots att jag äter rätt?

Edward Blom om vikthetsen: Hälsofascismen är hemsk


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…