Annons

Annons

Hur ska mensen vara efter att man fött barn?

Kan jag bli gravid igen? Doktor, Stefan Lindroth svara.

Graviditetstest

Foto Sjöberg bild, bilden är arrangerad

Fråga: För drygt ett år sedan, födde jag en dotter och jag ammade henne i nästan 6 månader. Under tiden jag ammade, hade jag ingen mens, men efter bara några veckor när jag slutat amma helt, fick jag en ganska normal mens – ungefär samma typ som jag hade haft före graviditeten. Efter detta 3 stycken normala mensar med cirka 28 dagars mellanrum – det vill säga tämligen normalt? Men sedan har jag inte haft någon mens över huvud taget! Vi vill nu försöka en ny graviditet, men jag undrar om detta är möjligt med tanke på mitt ” mensmönster?  Jag är nu 33 år och, vad jag vet, fullt frisk. Vad tror doktorn om mina chanser att bli gravid igen?
/Sara

Annons

Svar: Tack för ditt brev, bästa Sara; Jag anser att det du beskriver om dina mensar, låter helt normalt – inte minst med tanke på att du ju nu varit gravid, fött barn, ammat i 6 månader och återfått dina normala regelbundna mensar! Att mensen hoppar lite då och då, är mycket vanligt och står inte för att något är fel i systemet livmoderslemhinna – äggstockar – hypofysen ( varifrån de hormoner som reglerar och styr äggstockarnas funktioner, kommer ). Jag bedömer, att du lugnt kan avvakta, men om du inte blivit gravid in om det närmaste året, tycker jag att du skall gå till en gynekolog och diskutera er situation. En vanlig åtgärd – om allt bedöms vara normalt – är att ge mediciner som stimulerar äggstockarna till ägglossning…! Fördelen med att stimulera äggstockarna är, att du vet när ägglossning sker – eventuellt kompletterat med apotekens ” ägglossnings-stickor ” – det vill säga när du och din partner skall ha samlag och ha maximal chans att du blir gravid.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…