Annons

Annons

Hur skadligt är rött kött för hälsan?

Under senare år har det kommit flera larmrapporter om att vi borde sluta äta rött kött. Nu börjar forskarna backa lite i sina förmaningar …

Kan rött kött orsaka hjärtproblem? Nej, inte om det äts med måtta, visar ny forskning. Foto: IBL/Shutterstock

Enligt tidigare larmrapporter kan rött kött orsaka flera folksjukdomar som cancer, högt blodtryck och hjärtinfarkt. Men nu har en forskargrupp vid Purdue University i USA gått igenom alla studier som gjorts, och kommit fram till 
att riskerna med rött kött troligen är överdrivna. Det visade sig att merparten av 
den forskning som gjorts tidigare, och på vilken varningarna byggde, hade utförts 
på människor med hjärt-kärlsjukdomar. Många av dem hade visserligen ätit en hel del rött kött, men i den här nya genomgången hittade man inga bevis för att rött kött är själva orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.
– Att äta kött ett par gånger i veckan medför ingen större risk, säger docent Susanna Larsson vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet. Hon forskar kring sambandet mellan kost och levnadsvanor och risken för cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Annons

Susanna Larsson vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet forskar om sambandet mellan kost och sjukdom. Foto: Privat

Men den som ofta äter biffar, hamburgare, kotletter och bacon, och dessutom kanske tar skinka och korv på smörgåsarna, bör nog tänka om.
– Den nya studien visar att processat kött är betydligt skadligare än rent kött. Med processat kött menas kött som har rökts, behandlats med konserveringsmedel och nitrit – en tillsats som används för att konservera kött, hämma bakterietillväxt och göra köttet rosa. Exempel på livsmedel med nitrit är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami och leverpastej.
– I bacon finns till exempel nitrat som kan omvandlas till nitrosaminer som blir väldigt aktiva under stekning. Om man lagar bacon i mikron blir halterna av nitrosaminer betydligt lägre.
Nitrosaminer är bevisat cancerframkallande, menar Susanna Larsson.
– Främst ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Flera större studier har visat det sambandet – man har sett stora halter av nitrosaminer i tarmen hos patienter med tarmcancer. Vissa studieresultat tyder på ökad risk även för andra cancerformer, bland annat i bukspottkörteln, bröst, strupe, lungor och prostata.

Även lamm och fläsk räknas

I tidigare studier har man spekulerat i att det är järnet i det röda köttet som utgör en hälsorisk.
– Järn är en mineral som man definitivt inte ska överdosera, säger Susanna Larsson. Det är skadligt i för höga doser. Om man äter mycket kött ska man helst inte ta extra kosttillskott som innehåller järn – om man inte har en konstaterad järnbrist.
Hur mycket kött törs vi då äta?
– Rekommendationen är 500 gram tillagat kött per vecka. Det motsvarar cirka 700 gram rått kött. Många tror felaktigt att det bara är biffarna och entrecôterna som räknas som rött kött. Men som rött kött räknas också lamm, fläsk och griskött. Kyckling och annan fågel varken ökar eller minskar risken för sjukdom, vad man vet i dag, säger Susanna Larsson.

3 tips!

1. Undvik hårdstekt kött. Den brända ytan kan innehålla skadliga ämnen. Amerikanska studier har visat att kvinnor som äter mycket grillat och bränt kött – och samtidigt väldigt lite frukt och grönt – har en ökad risk för bröstcancer.
2. Byt ut köttet mot fisk flera gånger i veckan. Fisk innehåller rikligt med selen, och en hög selenhalt minskar risken för flera cancerformer.
3. Ersätt en del av köttet med baljväxter som bönor, linser och kikärter.

Text: Susanna Hauffman

Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Forskare: Ät frukost – för hjärtats skull

Ny forskning: Rött kött är inte farligt för hälsan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…