Annons

Annons

Huvudsaken är att Trygve lever – inte potensen!

Beskedet om prostatacancer kom som en chock för Trygve och Karen Åhlstad. Men efter 45 år tillsammans har livet blivit ännu mer värdefullt. – Potensen är underordnad, säger Karen.

Trygve  hlstad

Varje dag får 25 män i Sverige veta att de har prostatacancer. Trygve Åhlstad, 70, från Sigtuna är en av dem. Det är fyra år sedan nu som det vid en rutinmässig hälsoundersökning upptäcktes att han hade prostatacancer, och att den spridit sig till lymfkörtlarna. Det var Trygve som bad om ett test, inte för att han trodde han var sjuk, utan i förebyggande syfte.
– Jag trodde jag skulle dö inom ett halvår, säger Trygve.

Annons

Hustru Karen sedan 45 år tillbaka, berättar att de har smält sjukdomsbeskedet i omgångar, och med tiden förstått att läget inte är så akut som de först trodde.
– Det var ganska overkligt. Jag blev förskräckt och chockad. Det var som ett mörkt moln hängde över oss den första tiden efter sjukdomsbeskedet, minns Karen.
Trygve får hormonbehandling mot sin sjukdom. Han beskriver det som att befinna sig i ett manligt klimakterium.
– Det manliga könshormonet testosteron blockeras ju. Det leder till sämre ork och uthållighet, och att muskelmassan minskar. Jag var mycket mer vältränad förut.

Karens uppfattning är att svettningar och vallningar är det som plågat Trygve mest. Och så är han något tröttare än tidigare, och behöver sova middag ibland.
Men Trygve har ett väldigt gott humör, och det är en välsignelse. Han hanterar sin sjukdom med gott humör och pratar öppet om den, beskriver Karen.

Vi lever på som vanligt och har ett aktivt liv tillsammans. Vi  är rädda om varandra och tiden vi har tillsammans.

– Sjukdomen har skyndat på en del planer vi har haft, som att sälja huset och flytta till lägenhet, och att resa, säger Trygve.
– Vi förverkligar drömmar, förra året åkte vi t ex Transsibiriska järnvägen. Det gäller att passa på, om några år kanske vi inte kan göra sådant längre, säger Karen.
En för många män, och deras partner, svår konsekvens av hormonbehandling vid prostatacancer, är impotens.
– Läkaren pratade om det, men jag tog inte riktigt till mig just det budskapet. När det sjönk in tänkte jag att Vad fan, ska det vara så här. Det var en sorg att ha gjort sitt på det området, säger Trygve ärligt.
Hur man hanterar ett sådant besked är nog olika, tror han och Karen. De tänker att det handlar om vilken typ av relation man har, i vilken ålder man får beskedet och hur länge man har varit tillsammans. Att det är värre om man är i 50-årsåldern och nyligen har träffats.
– Jag och Karen har levt ihop så länge och har så mycket tillsammans på andra plan, säger Trygve.
Att hormonsprutorna som Trygve får leder till impotens är ganska oväsentligt, anser Karen.
– Potensen är underordnad när det handlar om livet självt. Att inte ta medicinen är inget alternativ. Det är ju en livsuppehållande behandling. Vi har ett bra liv ändå, säger hon.

Text Mia Coull Foto: Hanna Teleman

 

Övrig fakta

Symtom
¤ Svagare urinstråle än vanligt
¤ Svårighet att kissa.
¤ Behöva kissa ofta, även på natten.
¤ Smärtor i ryggen eller andra skelettdelar
¤ Trötthet
¤ Viktminskning

Vad är PSA-test?
PSA står för prostataspecifikt antigen. Det är ett äggviteämne som hjälper till med befruktningen och understödjer spermiernas väg för reproduktion.
De flesta män med förhöjt PSA har inte cancer, oftast handlar det om en med stigande ålder godartad förstoring av prostata eller en infektion i kroppen.
Var tionde man har en ärftlig belastning för att få prostatacancer, det vill säga två tre nära släktingar (bror, pappa, farbror) som har eller har haft sjukdomen. Då bör man redan från 40 års ålder börja med regelbundna PSA-tester.
Ungefär en av tio medelålders män har förhöjt PSA-värde. Av dem hittas cancer hos ungefär en tredjedel.

Källa till faktarutor: Per-Anders Abrahamsson, professor i urologisk onkologi och generalsekreterare för Europeisk urologi


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…