Annons

Annons

Hysterektomi: Snabbare läkning med nya metoder

En av tio svenska kvinnor opererar någon gång i livet bort sin livmoder. Under lång tid gjordes detta med öppen kirurgi. Nu finns flera skonsammare metoder!

Hysterektomi-Snabbare-läkning-med-nya-metoder

Fortfarande görs nästan hälften av alla hysterektomier i Sverige genom öppen bukkirurgi. Men antalet operationer som utförs med titthålskirurgi (laparoskopi) ökar nu snabbt. Då förs de kirurgiska instrumenten plus en liten videokamera in via några mycket små snitt i buken. Läkaren styr instrumenten utifrån, ser hela ingreppet på en bildskärm, och tar ut livmodern via slidan. Metoder som 3D-teknik och robotassisterad titthålskirurgi är också på frammarsch. De ingreppen görs på liknande sätt.
– För kvinnan finns flera fördelar med den nya tekniken. Risken är mindre för både blödning, infektion och blodpropp jämfört med öppen bukkirurgi. Man upplever mindre smärta efter operationen, återhämtar sig fortare och kan tidigare gå tillbaka till jobbet, säger Sophia Ehrström, gynekolog och verksamhetschef vid Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm.
Vid Ultragyn används en ny 3D-teknik vid laparoskopiska livmoderoperationer. Den opererande läkaren har då ett par 3D-glasögon på sig, och får under ingreppet upp en kraftigt förstorad, tredimensionell bild av operationsområdet på bildskärmen.
– Den här tekniken har de flesta av de fördelar som finns med robotassisterad hysterektomi, men blir betydligt billigare, säger Sophia Ehrström.

Säker metod

De nya operationsrobotarna består av flera delar: en dator som skickar 3D-bilder inifrån buken till en bildskärm, en konsol där operatören styr ingreppet med en så kallad joystick (styrstång) och pedaler samt själva roboten som har fyra ”armar” för de kirurgiska instrumenten och en videokamera. Dessa förs in via fem små hål i buken precis som vid titthålsoperation utan robot, och liksom då tas livmodern ut via slidan.
– Det här är en säker och bra metod med ergonomiska fördelar för opererande läkare, men nackdelen är kostnaden. En robot kostar ca 20 miljoner kronor i inköp. Och det saknas än så länge vetenskapligt stöd för att roboten har någon extra hälsoeffekt jämfört med laparoskopisk hysterektomi som genomförs utan en robot.
Livmodern kan också tas ut med vaginal hysterektomi. Då görs inga hål i buken, utan man går i stället in via ett snitt i slidans övre del. Precis som vid titthålskirurgi är risken för komplikationer klart lägre än vid öppen bukkirurgi. Vad som avgör om en klinik använder titthål eller vaginal hysterektomi beror ofta på den kompetens och erfarenhet samt lokala tradition som finns på klinikerna, enligt Sophia Ehrström.
– Vi utbildar läkare för fullt, men det är en bit kvar till målet att åtta av tio ska opereras minimalinvasivt.■

Äggstockarna lämnas oftast kvar

Att ta bort livmodern medan du fortfarande har mens behöver inte betyda att du hamnar i klimakteriet. Det är äggstockarna som bildar könshormonet östrogen, och numera lämnas friska äggstockar oftast kvar hos kvinnor före klimakteriet. Hysterektomin innebär då det här:
■ Mensen upphör.
■ Du slipper eventuella PMS-besvär.
■ Du kan inte bli gravid och behöver inte använda preventivmedel av den orsaken.
■ Kondom behövs förstås vid nya sexkontakter, eftersom du fortfarande kan smittas av sexuellt överförda infektioner.
■ Några kan känna sorg och saknad efter att livmodern tagits bort, även om operationen var nödvändig. Samtal med kurator eller psykolog kan hjälpa.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Katarina Rehn Foto:BL/Shutterstock

Läs också:

Ellinor: Min livmoder togs bort med hjälp av en robot

Kan det vara klimakteriet?

Riskerar jag att få livmodercancer?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…