Annons

Annons

I dag firar vi mazarinens dag

Mazarinen är ett av våra mest klassiska bakverk. Precis som många andra kända bakverk har den en särskild dag i almanackan – den 10 januari – eller 13 mars – om det tvistar de lärde.

Mazarin 
med fräscha hallon. Foto: Pontus Ferneman

Mazarinen, mördegsskål fylld med mandelmassa och socker och täckt med glasyr, är en kondisbit som de flesta känner till. Tillsammans med dammsugaren och chokladbollen är den en av de mest självklara kondisbitarna.

Annons

Namnet anspelar på franskans maserin som betyder skål eller bägare.

Mazarinens historia

Mazarinens historia är inte helt klarlagd.

Den nutida mazarinen tros ha skapats någon gång under 1800-talet av den franska bagaren och kocken Jules Gouffé (1807–77).

Men enligt Hembakningsrådet är bakverket av klassisk 1600- och 1700-talstyp. Troligtvis har mazarinen också fått sitt namn efter kardinalen och den franske statsmannen Jules Mazarin (1602–1661).

Jules Mazarin. Bild: IBL Bildbyrå

Mazarinens dag 10 januari

Precis som vi firar kanelbullens dag den 4 oktober och våffeldagen den 25 mars uppmärksammas även mazarinen. Men i stället för att bara ha en dag har den faktiskt två.

Den 10 januari benämns av vissa som mazarinernas dag. Men även den 13 mars uppmärksammas bakverket genom mazarinens dag.

En knäckande god kombination, mazariner med toscatäcke. Bild: Foto: Olof Abrahamsson

Men i ärligheten namn, varför välja när du kan fira dem båda?

Text: Helena Sjögren

Hur fira dagen bättre än att baka några själv?

Lättbakat: Mazarinrutor i långpanna 

Chokladmazariner

Mazariner med choklad och tosca recept

Glutenfria hallonmazariner

hallonmazariner

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…