Annons

Annons

I Markoolios Sommar i P1 delar han en mörkare sida: Uppväxt kantad av alkohol och våld

På veckorna levde Marko "Markoolio" Lehtosalo som vilket annat barn som helst. Men när helgen kom korkades flaskorna upp och det slutade i våld och misshandel. "Jag tror inte att jag, ens under tortyr, hade berättat som det var för någon på den tiden", säger han i Sommar i P1.

Sommar i P1 Marko

Marko ”Markoolio” Lehtosalo sommarpratar 2018. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo slog igenom med låten Sommar och sol 1998. Hans artisteri har, enligt honom själv, kretsat kring det han är allra bäst på – tramsa och skoja.

Men i ”Sommar i P1” delar Markoolio med sig av en mörkare sida, en uppväxt som kantades av alkohol och våld. På vardagen levde familjen som alla andra, men så fort det blev helg korkades flaskorna upp, det dracks mycket och sedan spårade det hela ut i våld och misshandel, berättar han.

Annons

När Markoolio var tio år försökte han för första gången gå emellan sin mamma och mannen hon då levde med. Men den lille pojken var chanslös mot den kraftige mannen.

– Jag kunde bara skydda mig själv genom att stänga av precis som alla andra hemma. Det sjuka är hur det kunde braka loss en lördag och sedan på söndag var det som att allt var bortblåst. Jag tog gårdagens situation och la den i den där lådan i bröstet, låste och låtsades som att det där som aldrig hade hänt aldrig skulle hända igen.

Ibland hände det att han själv fick stryk, men då tog han alltid på sig skulden för det som hade hänt, berättar Markoolio.

Markoolio om barndomen

De gånger någon från vuxenvärlden sträckte ut en hand och frågade hur det var hemma svarade han alltid att allt var bra.

– Familjen är den enda trygghet man har och oavsett vad så skyddar man den. Jag tror inte att jag, ens under tortyr hade berättat, som det var för någon på den tiden.

Marko Lehtosalo

Bild: IBL Bildbyrå

När han själv blev äldre tog han efter beteendena han hade sett hemifrån.

– Historien har sin gång, men ansvaret att förändra den är ditt om du vill att andra ska slippa uppleva den igen. Även om jag aldrig bett om den här rollen, så är det här mitt försök att bli människa. Om du gör som jag gjorde och stängde av och höll inne skiten blir det som en kokande vulkan, som då och då måste få ett utbrott. Min ventil var alkohol och att jag ibland hamnade i slagsmål som nästan satte mig i fängelse vid 18 års ålder. Bara tanken på vart livet hade tagit vägen om domen hade varit lite annorlunda skrämmer mig, säger Markoolio i Sommar i P1.

Marko

Marko ”Markoolio” Lehtosalo med mamma Irma Lehtosalo vid Markoolios och Jessica Westergårds bröllop i Gustavsbergs kyrka 2014. Bild: IBL Bildbyrå

Genom sitt program hoppas han kunna göra en förändring för alla dem som befinner sig i samma situation som han gjorde.

– Man kan inte välja sin familj, eller förändra sin historia. Det enda man kan försöka förändra är sin framtid. Vår släkts dysfunktionella arv tar slut här. Jag vill att vårt elände ska ge någon kraft att orka vada genom sin egen skit. Jag lovar att det blir bättre, och om inte annat fullt lika jävligt. Mamma, brorsan, syrran och jag bryter härmed traditionen av våld och skam. Familjen Lehtosalo bryter den onda spiralen med ett eko som jag hoppas når ända fram till dig som jag ville berätta det här för. Jag må stå i skuld till många, men kan inget annat göra än att gå vidare och blåsa av vårt krig, avsluta och sätta punkt.

 Sommar i P1 med Marko ”Markoolio” Lehtosalo sänds torsdag den 12 juli  i Sveriges Radio P1 klockan 13.00! Programmet finns också som podd på Sveriges Radio.

Så lätt lyssnar du på poddradio – läs guiden

Här är alla sommarpratare för Sommar i P1 2018

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Sommar i P1 med Mark Levengood: De ville döda mig

Ebba Åkerlunds pappa Stefan hyllar dottern i Sommar i P1

Eva Rydberg i Sommar i P1 om uppväxten: Trodde det var normalt att få stryk


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…