Annons

Annons

I vår klubb är alla frälsta – på snabba hojar och Gud

Skyriders

Hojarna blänker i kapp i solen, där de svänger upp framför entrén. En efter en hoppar de läderklädda männen och kvinnorna av sina ögonstenar, hälsar glatt och stiger in i kyrkan.

Det är dags för gudstjänst, men först sitter prästen själv upp på en av hojarna. Kyrkoherde Joachim Holmgren är liksom de andra i gruppen en del av Skyriders, en motorcykelklubb med kristet budskap.
– Namnet är egentligen Skyriders FC, For Christ, betonar Joachim, innan han drar i gång sin predikan med glatt humör och tydligt budskap.

Annons

Stämningen runt Kungsbacka kyrka är uppsluppen och välkomnande. På torget stannar nyfikna till för att titta och prata.
Det är också ett av målen för motorcykelklubben, att sänka trösklarna för dem som är nyfikna på kristen tro, men som har svårt att våga sig fram. Alla frågor är välkomna för dessa evangelister på hjul.
– Men framför allt har vi roligt ihop, säger Else-Marie Törnberg, som tillsammans med sin man Rolf var en av initiativtagarna till Skyriders vid starten 2007.
Tillsammans med ett trettiotal andra klubbmedlemmar tar Else-Marie gärna hojen ut på tur. Inte sällan hamnar de till slut i en kyrka, eller vid någon annan plats med kristen anknytning.

Vi startar alltid med en bön, då vi ber om allas säkerhet

I Skyriders finns plats för alla. En del av medlemmarna är troende sedan tidiga barnaår, andra har hittat vad de sökt efter betydligt senare i livet.
– Motorcykel har jag kört sedan jag var gammal nog att ta körkort. Men min tro fann jag först 2007, när jag var 50 år, säger polisen Mats Nilsson. Jag började läsa bibeln och då blev det verkligt. Sedan dess har religionen påverkat mitt liv, både i jobbet och för övrigt. Jag behandlar människor annorlunda nu. Jag vet ju att Gud älskar alla människor lika, även den som har begått brott. Det är själva handlingen som Gud kanske inte gillar. Genom min tro har jag blivit mindre dömande och därmed en bättre polis.

Mats upptäckte Skyriders genom en artikel i lokaltidningen. Han insåg att det kanske fanns en möjlighet att förena ett livslångt motorcykelintresse med hans ganska nyfunna tro. Men det skulle till ytterligare ett sammanträffande innan han blev medlem.
– När jag begravde min pappa fick jag kontakt med prästen Joachim. Han var fantastisk att prata med och i dag är vi bästa vänner, säger Mats.
Förutom att vara ordförande i Skyriders sitter Mats Nilsson också i styrelsen i Allkristna polisförbundet.
– Att det finns ett sådant förbund förvånar folk nästan ännu mer, än att det finns mc-klubbar med enbart kristna medlemmar.

Mats är inte ensam om att ha funnit nya vänner inom gruppen. Och trots det traditionella munhuggandet om vilket motorcykelmärke som är bäst och vilken hoj som är snabbast, är det ett gäng som alltid håller ihop och stöttar varandra.
– Fast Ducati är bäst, så är det bara, säger Samuel Strand, som är vice ordförande i klubben och gärna visar upp sin röda klassiker. Det var en speciell känsla när jag äntligen kunde köpa den.
I klubben finns det allt från Yamaha och Honda Goldwing till Harley-Davidsons och andra kända märken. Sportigare varianter trängs med bekväma glidare.

Skyriders

Att just Kungsbacka kyrka har blivit klubbens mötesplats beror naturligtvis på Joachim, som arbetar där.
– Vi kände till den kristna mcklubben Messengers i Alingsås, men vi ville ha en egen samlingsplats lite närmare. Men det tog ett tag innan vi hittade rätt plats för vårt första årsmöte, berättar initiativtagaren Rolf Törnberg.

Under vinterhalvåret har klubben regelbundna träffar i församlingshemmet. Då planeras bland annat kommande pilgrimsrallyn och andra längre resor.
– Under våra pilgrimsresor startar vi alltid med en bön, där vi ber om allas säkerhet. Varje resa har ett tema och det brukar vi fundera ut under tiden vi kör, säger Samuel Strand. En av fördelarna med att åka motorcykel är att du inte kan göra något annat samtidigt. Det går inte att prata med någon, du är ensam på vägen med dina tankar.

Ibland har det tema medlemmarna enas om koppling till resans mål. När de körde till nunnorna i Vadstena var ämnet Frid.
Medlemmarna pratar också om hur man bäst ska föra ut sitt budskap.
– Vi vill ju att andra ska få chansen att uppleva det vi har gjort. Vi vill dela med oss.

Coola nunnor och galna munkar

Överallt där Skyriders dyker upp kommer människor fram och vill prata. Det gäller bland annat när de besöker musikfestivaler och liknande evenemang. Ungdomar som ”söker något” blandas med vanliga nyfikna motorentusiaster.
– Vi möter hela tiden folk som inspirerar oss. Nunnorna var coola, även munkarna i Jonsered är ett härligt gäng. De har mycket humor och är lite smågalna, berättar Rolf Törnberg.

Skyriders pilgrimsresor blir oftast något att minnas.
– Vi lagar mat tillsammans och vi bor tillsammans, men vi åker en och en på våra hojar, även om vi förstås kör i grupp. Vi har alltid mycket att prata om när vi har hoppat av våra cyklar, säger Samuel Strand.

Polisen Mats har extra koll på trafiken kanske, men det behövs egentligen inte, eftersom alla i gruppen är erfarna och kunniga.
Att leta upp bra kaféer och motorcykelvänliga vägar är ett måste, för dem i klubben som utses att arrangera de olika resorna och utflykterna.
– Vi anordnade en resa i Arns hjulspår, upp i Västergötland, berättar Else Marie. För att vara på säkra sidan provåkte vi hela sträckan först. Då kände vi oss lite som korsriddare själva.
Men vad som utmärker ett bra vägkafé visar det sig finnas olika åsikter om. Allt från goda rejäla smörgåsar och bra service, till hembakade våfflor och unik härlig miljö, nämns som önskemål.

Flera av medlemmarna får nå- got drömmande i blicken när ordet resor kommer på tal. Den här motorcykelklubben kan aldrig få nog av nya spännande utflykter.
– På vägen hoppas vi att vi kan bryta ner några fördomar om hur det är att vara kristen, säger ordförande Mats.

Av: Susanne Stamming Foto: Magnus Gotander

 

Skyriders tipsar om fem fina rastplatser

● Brobacka kaffestuga, vid väg 190 utanför Alingsås. Här serveras goda våfflor.

● Vänga kvarnkafé, vid väg 42, norr om Fristad. Vackert och idylliskt läge. Gott fika också förstås.

● Slusskaféet, Trollhättan. Här njuter vi av den obligatoriska räkmackan, som är både rejäl och prisvärd.

● Mandys Diner i Älvsered, nära Ullared, längs väg 154. Hit kör vi på härliga mcvägar! Maten serveras i kartonger formade som bilar. Supernice!

● Grindsmossens café och konferens, sydväst om Sätila. Ett utmärkt mål efter en mc-tur runt sjön Lygnern. God husmanskost.


1 kommentar

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…