Annons

Annons

Det är jag som är den riktiga Ica-Stig!

Han har varit ICA-Stig med hela svenska folket, fått beundrarbrev och blivit igenkänd överallt. Nu har Hans Mosesson gått vidare och ska spela teater igen. Och segla. Något han gärna gör med ICA-Stigs efterträdare Loa Falkman. - Men det finns bara ett original, skrattar Hans.

Nu får Hans mer tid att vara ute i naturen.

Nu får Hans mer tid att vara ute i naturen.

Hans Mosesson, 70, är känd som ICA-Stig för hela svenska folket. Men efter nästan fjorton år och mer än 500 reklamfilmer för matkedjan tackar han nu för sig och drar sig tillbaka.
– Att sluta var något som jag hade funderat på ett tag och beslutet fick mogna fram. Jag började tröttna lite på mig själv som ICA-stig och kände att det var dags att göra något annat. Så beslutet känns helt rätt. Men visst är det tråkigt att inte jobba med teamet längre. Vi har hållit på i så många år och man växer ju ihop. Vi blev som en familj, berättar Hans när vi ses en eftermiddag vid på ett kafé vid havet utanför Göteborg.
Han står i snålblåsten i blå keps och vit seglarjacka. Segling är ett av hans största fritidsintressen och alldeles i närheten har han båten som ännu inte kommit i sjön. Hans älskar västkusten och havet och flyttade hit från Stockholm för 45 år sedan. Nu bor han i en ombyggd lagård där gästrummet en gång var en gödselstack och vardagsrummet en svinstia.
– Det är en gammal bondgård som jag och min fru köpte för 30 år sedan. Vi flyttade in i brygghuset och skulle renovera boningshuset ganska omgående. Men först för några år sedan fick vi ombyggnadslov och allt blev klart nyligen. Typiskt nog har vi gott om plats nu när barnen är utflugna. Jag har gjort mycket av renoveringen själv. Det skönt att ta rejäla tag ibland.
Reklamfilmerna har blivit populära. Hans tror att succén beror på att filmerna, delvis handlar om relationer mellan vanliga människor i roliga, igenkännande situationer. För Hans har reklamen inneburit ett kändisskap med beundrarbrev och uppvaktning av förfriskade damer på krogen.
– Ja, det har hänt. Och jag har fått en del brev från kvinnor som gillar mig, skrattar Hans.
Men oftast handlar kändisskapet om att folk inte kan skilja mellan Hans och ICA-Stig.
– När jag handlar på ICA händer det att kunder frågar var olika varor står, då man får hjälpa till. Även när vi har filmat har kollegor av misstag kallat mig för Stig. Går jag in på Konsum så brukar folk skämta och undra om jag gått fel. Likadant på Claes Ohlsson. ”Har ni inte det på ICA-Maxi eller?”

Proggare i hjärtat

Hans är uppvuxen i Stockholm och gick Sjökrigsskolan efter gymnasiet. Under utbildningen reste han runt i världen och de ekonomiska orättvisorna han mötte påverkade honom starkt. Det blev grunden till ett politiskt engagemang. Under studenttiden i Lund var han med och bildade Nationalteatern där han var verksam i 15 år. Med den bakgrunden och ett ben i proggrörelsen var det inte självklart att tacka ja till rollen som ICA-Stig.
– Du vet på 70-talet så var kommersiella sammanhang som att sälja sig till djävulen. Så jag vred och vände på beslutet och sent omsider tackade jag ja. ”Jag ska väl kunna stå för fem filmer för en kedja där jag handlar varje dag” tänkte jag. För då var det tal om bara fem filmer. Fast de värsta belackarna tuppade ju förstås av.

På ICA händer det att kunder frågar var olika varor står, då man får hjälpa till

Hans ser tillbaka på sin tid som ICA-Stig med glädje.

Hans ser tillbaka på sin tid som ICA-Stig med glädje.

Annons

Hans gillar att filmerna handlar om relationer och minns särskilt en film som gjordes inför morsdag där alla skådespelarna sökte upp sina mödrar. Stig besökte då sin mammas grav. Det blev känslosamt eftersom min egen mamma hade gått bort ett år tidigare. Jag tyckte om att det var relationen till mammor som var i fokus och inte bara varorna.

Arbetet håller mig frisk

För sex år sedan dök praktikanten Jerry, som har Downs syndrom, upp i filmerna.
– Jag tyckte det var fantastiskt och väldigt positivt. Men det fanns de som tyckte att det var hemskt och att man utnyttjade funktionshindrade. Men jag tycker att det var ett bra sätt att visa att alla har en plats, alla är viktiga och alla får vara med.
En av hans favoritfilmer i ICA-serien är den när Sebastian tar upp scannern mot Hans rynkiga kind och det registreras som soltorkade tomater. En idé som Hans kom på själv.
I ICA-butiken där han bor skyndar fruktansvarige Karin Abrahamsson förbi och ler stort när hon får syn på Hans.
– Jag tyckte det var jättetråkigt när jag fick höra att Hans skulle sluta. Det tycker vi alla som jobbar här. Det är tur att han handlar hos oss så vi får se honom då och då.
Vi går vidare mot havet. Några smågrabbar hoppar av sina cyklar och ropar på Hans. Det händer ofta. Vi pratar om vad han ska göra nu när han inte filmar längre. Golf och segling hägrar men också arbete.
– Nu kan jag ju tacka ja till jobberbjudanden som jag var tvungen att avstå från innan. I höst ska jag spela i en pjäs på Jönköpings länsteater. Det ser jag fram emot. Jag fortsätter att arbeta så länge någon vill ha mig. På så sätt är det här yrket fantastiskt. Man kan hålla på ända in i döden. Jag tror att arbetet håller mig frisk och skjuter upp demensen.
Loa Falkman blev den som tog över rollen som ICA-stig.
– Passa dig för att bli bättre än originalet, säger Hans skrattande och tillägger att Loa berättat att han kallar sig för plagiatet.
Han skrattar igen. Hans och Loa Falkman är vänner sedan länge. De brukar segla tillsammans och Hans och är glad att Loa axlade rollen som ICA-Stig.
– Att en så kompetent person som Loa tar över gör ju att det stänker lite stjärnglans även på mig. Och det är ju lättare att lämna över till någon som man gillar. Men det finns bara ett original. Det är som med James Bond-filmerna. Allt annat än Sean Connery är en kopia.

Av Mathias Pernheim Foto: Magnus Gotander

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…